Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pilarka spalinowa

Recommended Posts

Noszę się z zamiarem zakupu piły spalinowej (łańcuchowej). Będzie używana do "prac okołodomowych" - głównie do cięcia opału - wycinka drzew na opał w lesie, następnie pocięcie do postaci "opałowej".

Pytanie:

Jaka długość prowadnicy najlepiej sprawdzi się do takich prac?

Jaka moc będzie optymalna?

Co myślicie o piłach Hecht, NAC, ewentualnie jakieś propozycje? - raczej celuję w zakres cenowy poniżej 1000 zł?

Na co uważać w kontekście późniejszych problemów z serwisowaniem (nie wiem np. że prowadnice 40cm są powszechnie serwisowalne - a 55 to już wielki problem, ewentualnie problemy z zakupem określonego typu łańcuchów, części etc)?

Twoje pytanie jest bardzo szerokie jak średnica drzew które chcesz wycinać - jak coś kupić to porządnego i aby służyło na lata.

Na początek STIHL MS 180 :cool:

https://muratordom.pl/ogrod/narzedzia-ogrodnicze/pilarka-spalinowa-jaka-kupic-aa-vefY-q543-X8ws.html

Edytowane przez CityMatic

Chwalą ludziska NAC więc bym wybrał ale ja mimo wszystko zamiast jednej tak zwanej porządnej wolałbym 2 lub 3 tanie po kupnie tak zwanej dobrej kosiarki STIGA która ma zgnite podwozie a stara jakaś praktiker czy coś tam z 10 lat starsza wygląda super więc osobiście nie wywalałbym kasy bo teraz to wsio jeden chłam .

"Nie wiem co masz na myśli pisząc o serwisowaniu prowadnic, pierwszy raz słyszę.

Długość prowadnicy uzależniona jest od mocy pilarki tak samo jak podziałka łańcucha.

Do Twoich potrzeb łańcuch 325 i prowadnica długości 15 cali.

Jak sie wprawisz w obsługę i eksploatację pilarki wtedy będziesz miał już wyrobione swoje zdanie i będziesz wiedział co chcesz, jak na razie to nie ma sensu kupować maszyny za kilka tysięcy gdy nie miało sie styczności z pilarką."

Pisząc o długości prowadnicy - to taki nieszczęsny przykład (skrót myślowy). Innymi słowy chodziło mi z grubsza o pytanie (do doświadczonych użytkowników):

NA CO ZWRÓCIŁBYŚ UWAGĘ KUPUJĄC PIŁĘ DLA SIEBIE do takiego zastosowania jak opisałem.

Jak z każdą rzeczą pewne sprawy wychodzą w trakcie eksploatacji np. (kolejny hipotetyczny przykład) że łańcuch do prowadnicy 40cali jest łatwo dostępny i tani - do 55 już nie, że łańcuch 325 jest ok a 1/4 to przeżytek i w dodatku duży koszt, że warto dołożyć 30 zł i kupić z gaźnikiem Walbro niż typowo chińskim etc - jak pisałem teoretyzuję - ale takie rzeczy się wie jak człowiek ma doświadczenie życiowe w danej "dziedzinie". W katalogach i u firmowych naganiaczy tego się nie dowie.

Wracając do głównego wątku - czyli rozumiem, że warto rozejrzeć się za jakimś NAC iem. Długość prowadnicy 40 cm (15 cali) do takiej roboty wystarczy.

Jeśli chodzi o smarowanie (co zostało tutaj szeroko poruszone) - jakieś pojęcie teoretyczne mam (trochę poczytałem).

Dziękuje wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi - myślę, że przydadzą się nie tylko mi (takich co nosi się z zamiarem kupna na pewno jest więcej i skorzystają). Jeśli ktoś mógłby (chciałby) coś jeszcze dodać - mile widziane.

Co do ostrzenia:

Chodziło Ci może o ten poradnik stihla:

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=stihl+ostrzenie+%C5%82a%C5%84cucha+pdf

Pierwsza pozycja na liście.

Są też na youtubach ciekawe filmy na ten temat (robiłem kiedyś przegląd) np. te:

Tutaj też ciekawy film o budowie łańcucha:

Edytowane przez gry74y