Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin systemowy wolnostojący

Recommended Posts

Witam,

postawiłem ostatnio komin systemowy wolnostojący, ale przy lekkim dotknięciu cały się buja. Komin jak nakazał producent ma dylatacje z każdej strony i nie jest nigdzie przywiązany. Pierwszy pustak zalany betonem...wszystko zgodnie z instrukcją. Wiem, że są mocowania do krokwi, ale jak to się ma do tego aby nie łączyć komina z elementami konstrukcyjnymi. Jestem pewien ze przy uderzeniu lub popchnięciu komin się by zawalił. Wysokość niecałe 7m i przechodzi przez jeden strop drewniany z płyty osb. Planuję wykorzystać kątowniki i pręty gwintowane 12'' aby przymocować go do krokwi a następnie do stropu (strop to dwuteownik 14"). Co o tym myślicie ? Teraz jakbym wiedział to murowałbym przy ścianie , ale tam również przecież musi być szczelina dylatacyjna... Domek rekreacyjny więc bez kierownika budowy itp.

Witam,

postawiłem ostatnio komin systemowy wolnostojący, ale przy lekkim dotknięciu cały się buja. Komin jak nakazał producent ma dylatacje z każdej strony i nie jest nigdzie przywiązany. Pierwszy pustak zalany betonem...wszystko zgodnie z instrukcją. Wiem, że są mocowania do krokwi, ale jak to się ma do tego aby nie łączyć komina z elementami konstrukcyjnymi. Jestem pewien ze przy uderzeniu lub popchnięciu komin się by zawalił. Wysokość niecałe 7m i przechodzi przez jeden strop drewniany z płyty osb. Planuję wykorzystać kątowniki i pręty gwintowane 12'' aby przymocować go do krokwi a następnie do stropu (strop to dwuteownik 14"). Co o tym myślicie ? Teraz jakbym wiedział to murowałbym przy ścianie , ale tam również przecież musi być szczelina dylatacyjna... Domek rekreacyjny więc bez kierownika budowy itp.

Dylatacja może mieć o,5 cm. Wtedy komin utrzyma w pionie. Ale to w stropie z betonu. Do drewna (krokwie) mocujemy tak jak właśnie kombinujesz. Elastycznie prętami, czy inną stalą. https://www.google.com/search?source=univ&tbm=isch&q=mocowanie+komina+systemowego+do+krokwi&client=firefox-b-d&sa=X&ved=2ahUKEwjguKu7pPbsAhVSz4UKHSvFBFkQjJkEegQIDhAB

To jest ok, bo gdyby wystawiony ponad 1,5 m wtedy musiałby być usztywniony szpilkami.

Między skrajne krokwie dałbym jeszcze dwie rozpórki drewniane aby sąsiadujące krokwie z kominem nie "pracowały". Rozpórki dobre by były gdyby miały przekrój taki jak krokwie.

Jednym z najlepszych sposobów usztywniania pustaków systemowych, w dowolnej sytuacji, jest zatapianie siatki w kleju.

Jaki klej i siatka ? Potem to można tynkować i oklejać płytkami?
Siatka do systemów dociepleń, klej systemowy lub jakiś do płytek. Kto stosował, ten wie, że to niesamowita technologia. Podwójne nałożenie kleju i powtórnie siatki stanowi że pustaki są nie do ruszenia. Jest to również doskonały podkład pod płytki.