km 22.08.2002 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2002 Ostatnio rozmawiałem ze znajomym. Kiedy powiedziałem, że mój instalator c.o. poradził mi i zainstalował mieszacz w instalacji ("skrzyżowanie" rurek zasilania i powrotu), on zdziwił się, nie wiedział co to jest i powiedział, że pewnie mnie naciągnięto. Kiedy powiedziałem mu na czym polega praca mieszacza odniósł się do tego sceptycznie i uznał że nie daje to żadnych oszczędności energii.No właśnie, jak to jest. Czy rzeczywiście zastosowanie mieszacza daje oszczędności a jeżeli tak, to jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 23.08.2002 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 moim zdaniem mieszacz nie daje żadnych oszczędności energii , bo niby w jaki sposób ma oszczędzać , mieszacze stosuje się jesli temperatura czynnika jest za wysoka do systemu ogrzewania , np mamy grzejniki zasilane 60 stC i podłogę która ma być zasilana 40 stC , wtedy mieszacz obniza temperaturę czynnika idącego w podłogę , osobiscie znam przypadek gdzie pewna odmiana mieszacza ( sprzegło hydrauliczne ) powodowała niesamowity wzrost zużycia energii .Chodiło o instalację z pompa ciepła , pompa ciepła pracowała na max , dawała 55 stC , a do podlogówki ta temperatura była obniżana w mieszaczu - prawda że bez sensu ).dodatkowo przy piecach gazowych stosuje się coś w rodzaju mieszacza , taki zaworek termostatyczny który zapobiega pracy pieca ze zbyt niską temperaturą .Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2003 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Nie bede zakładał nowego watku. Moje pytanie zadam tutaj. Zamierzam wykonać ogrzewanie grzejnikowe na poddaszu użytkowym 80m/2 i podłogówkę na parterze 80m/2. Kocioł będzie wiszący turbo z zasobnikiem. Ogólną zasade pracy mieszacza rozumiem chodzi o obniżenie temperatury wody na podłogówkę. Gdy wziąłem porównałem koszty sterowania dwoma obiegami + mieszacz + siłownik wuchodzi dość drogo. Podobno można wykonać obniżenie temperatuty wody na podłogówke poprzez zestawy do ogrzewania podłogowego. W skład takiego zestawu wchodzi - zawór termostatyczny + głowica z czujnikiem przyjgowym (zakres regulacji 30-50st) + zawór baypas + elektryczny sterownik do pompy. Całość + pompa obiegowa można zamontować w szafce z rozdzielaczem. Z informacji jakie uzyskałem zestawy są zależnie od ilości powierzchni ogrzewania podłogowego.- do 45m/2 - 312zł- do 58m/2 - 326zł- do 120m/2 - 362zł- do 160m/2 - 399złPrzyznacie że cena jest bardzo przystępna. Pompę trzeba do tego dodać koszt ok 300zł. Jak macie rozwiązane u siebie obniżenie temperatury na podłogówkę. Co takie rozwiazanie jest bezpieczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.03.2003 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Przecież macie ogrzewanie podłogowe. Dlaczego nikt nie odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zedgrajewo 11.03.2003 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Ja mam u siebie termostatyczny zawór trójdrożny za 150pln, pompa i pokojowy regulator temperatury taki jak do kotła. Drugi regulator na poddaszu gdzie są same kaloryfery. Jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.03.2003 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 zedgrajewoIle masz pow podłogówki. Czy można taki zestaw umieścić w szafce razem z rozdzielaczem do podłogówki. Regulator pokojowy (zwykły czy programowalny) jest w jakiś sposób połaczony z pompą czy z zaworem trójdrogowym. Takie rozwiazanie napewno jest tańsze. Aha jakiej firmy masz ten zawór i regulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zedgrajewo 11.03.2003 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Gdybyś dał osobną szafkę może byś to zmieścił, ja mam wszystko w kotłowni. Regulator programowalny steruje pompą obiegową, zawór nie pamiętam firmy ale to taki trójnik z pokrętłem do ustawiania temperatury. Podłogówki mam ok. 100m, cały parter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.03.2003 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Dzieki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.03.2003 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Podłoga tylko i wyłącznie poprzez mieszacz 3 drogowy. Żadne zawory termostatyczne z czujnikami. Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.03.2003 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Witam, Pytanie raczej do speców od kotłowni i wodnych systemów grzewczych, ale może ktoś z Was ćwiczył ten temat? Stoję przed wyborem kotła i systemu sterowania ogrzewaniem grzejnikowym i podłogowym. Sąsiedzi z bliźniaka mają kocioł Buderus Logano G124 z zasobnikiem L135. Ponieważ mają ogrzewanie mieszane (podłogowe i grzejniki) niezbędne było wykonanie odpowiednich układów mieszających do zasilania podłogówki. Ich wykonawca zainstalował sterownik R 2107 M SO i sterowany z niego mieszacz do podłogówki. Jak zebrałem trochę informacji i poczytałem, to wyszło, że to rozwiązanie zastosowane u moich sąsiadów jest najdroższym z możliwych, ale czy najlepsze? Z racji mojej profesji, bywam w wielu nowych domach i ostatnio przyglądam się nowoczesnym kotłowniom. W jednym z domów widziałem piękny kocioł stojący Viessmann i nieco odmienny sposób sterowania zasilaniem ogrzewania podłogowego. Mianowicie zastosowano tam system regulacyjny firmy Oventrop składający się z zaworu bypassowego, regulatora temperatury (termostat jak przy grzejniku) oraz regulatora sterującego pompą obiegową. Po sprawdzeniu wyszło, że taki system zasilania podłogówki jest wiele tańszy od tego wykonanego u moich sąsiadów. Na stronie http://www.oventrop.pl znalazłem również ciekawe rozwiązanie zasilania podłogówki np. w łazienkach z obwodu zasilania grzejników. Urządzenie o nazwie Unibox umożliwia ograniczenie temperatury wody w rurach ogrzewania podłogowego oraz regulacje temperatury pomieszczenia. Jakie rozwiązania macie zastosowane u siebie? A może na grupie jest fachowiec od takich instalacji i może coś doradzić? Pozdrawiam ZBYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 12.03.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Witam co do ogrzewnia podłogowego : jeżeli chodzi o ogranicznik temperatury na powrocie dziłą on w zależności od producenta od 15-25 m/2 powierzchni ogrzewanej, jeżeli mówimy o większych powierchniach ogrzewania podłogowego to trzeba zastosować innego typu urządzenia wszystko zależy od powierchni ogrzewania podłogowego:u nas np: urządzenie o nazwie Gruwibloc z wbudowaną pompą kosztuje 750 netto + sterownik to koszt 1000 zł ale to układ na bardzo dużą powierchnię przy mniejszych to koszt bez pompy okoł 200-300 zł + oczywiście cena rozdzielacza do ogrzewania podłogowego. Wszystko zależy od wymogów inwestora .Pozdrawiam RINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2003 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Z postów wynika że można na kilka sposobów ograniczyć temperaturę wody na podłogówkę. Zaiteresowało mnie rozwiązanie które ma zedgrajewo.Za 150zł zawór termostatyczny, pompa i na dodatek termostat pokojowy. W sumie ok. 600zł to tanio. zedgrajewo Gdybyś mógł opisać jak masz to połączone. Bardzo mnie to interesuje. Mam podobny układ 100m2 podłogówki na parterze i 100m2 grzejniki poddasze. Kocioł wiszący z zasobnikiem. Dostałem ofertę od firmy i same tylko urządzenia do kotłowni tj. zestaw pompowy na grzejniki, zestaw pompowy z mieszaczem i siłownikiem na podłogówkę, ssprzęgło hydrauliczne to aż 4000zł !!!!!!!!(bez kotła i regulatora sterującego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 zedgrajewoZaglądasz tu jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.03.2003 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zedgrajewo 21.03.2003 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Jestem. Układ zasilania moje podłogówki jest jak najbardziej prawidłowy, oglądało to już paru fachowców. Pompa obiegowa załączana programowanym termostatem pokojowym gania wodę w obiegu ogrzewania podłogowego, obieg jest połączony z powrotem kotła, przed pompą zamontowany jest zawór trójdrożny termostatyczny przez który jest podłączone zasilanie z kotła. Nie wiem czy to jasne, umnie działa bez zastrzeżeń. Jeszcze jedna rzecz, w regulatorze temp. zmniejszyłem różnicę temperatur między zał/wył. (histerezę) do minimum t.j. 0,5stC aby układ szybciej reagował na zmiany temperatur ze względu na bezwładność podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.03.2003 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Super. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 21.03.2003 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Hej Rino, czy moglbys mi rozjasnic w glowce nastepujaca kwestie?Czytam powyzej o"mieszaczach, pompach itd....No i tak sie zastanawiam, czy w mojej instalacji c.o.,gdzie mam piec HEFa 50kw (do ogrzania prawie 400m2),no i instalacja jest rozdzielona na: osobno parter osobno piétro(z mozliwoscia zamkniecia jednego obiegu), do tego pojemnosciowypodgrzewacz wody na 400 l - potrzebne beda te wszystkie ustrojstwa tzn. mieszacz, rozdzielach, pompa itd... Zaznaczam, zenie mam zadnej podlogowki. Wszedzie grzejniki.Mam nadzieje, ze tu zagladniesz.Pozdrawiam cieplutko. Miska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 22.03.2003 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2003 miskaPostaram się odpowiedzieć. Pewne urządzenia w kotłowni będą potrzebne pompa, zawory odcinające, filtr siatkowy itd. Mieszacz nie będzie Ci potrzebny. Nie podałaś czy ogrzewanie na parterze i na piętrze ma pracować jednocześnie czy mają być stworzone dwa niezależne obiegi grzewcze. Wykonałem swego czasu bardzo podobną instalację opartą na kotle Viadrus Ling 50. Dwie rodziny jeden kocioł. Rozwiązanie polegało na wykonaniu dwóch niezależnych układów grzewczych. W kotłowni zrobiony rozdzielacz na dwa obiegi, każdy obieg wyposażony w zawór strefowy z siłownikiem i regulatorem sterujacym (koszt ok.300zł) Do rozdzielacza jedna pompa obiegowa. Działa to już trzeci sezon bezawaryjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts