Krzychu89 12.11.2020 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Witamkoledy mma pytanie odnośnie przeróbki stropu teriva.jaki jest mój problem.budynek jest z roku 1970. stropy są wykonane z terivy. na chwilę obecną chcę zrobić podłogówkę. Sprawdzając w kilku miejscach w pokoju ile mam wylewki nad terivą to wychodzi że od 5,5cm do 8 cm.czyli teoretycznie nie ma szans na podłogówke + styropian (nawet 1cm). Co mogę zrobić w takim przypadku, zrzucenie stropu nie wchodzi w grę (mam ścianki działowe postawione). Czy jest jakaś możliwość zerwania wylewki nad teriv, otwarcia jej i dozbrojenia i nadlania tylko w pewnym stopniu betonem aby związało? resztę zalać styropetonem czy czymś + styropain i podłogówka z anhydrytu na to? szukam w miare sensownego rozwiązania ale nie wiem w którym kierunku mysleć, co jest realne przy tym stropie itd? z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 12.11.2020 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 5,5do 8 cm wylewki ? Trochę dużo tego. Najlepiej skuć całą wylewkę na stopem i zrobić nowa. Na podłogowe chyba 5 cm to min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychu89 12.11.2020 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 tylko że te 5,5 do 8 to już do poziomu 0.czyli licząc 1,5 cm na kafelki zostaje nam 4 cm. rurka 2 cm i anhydryt na to 3.5 cm czyli mamy łącznie 5,5 jako minimum bez styropiany juz itd. więc wychodzimy ponad poziom 0. Dlatego pytanie jak rozwiazac mój problem z terivą czy da rady je otwierać / coś kombinowac czy nie ma takiej opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.11.2020 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 Co rozumiesz przez otwarcie Terivy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychu89 13.11.2020 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 i pozostała część do zalania betonem s styropianem lub położenie kilku pretów na wzmocnienia idące pomiędzy bloczkami teriva i zalanie betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tera 13.11.2020 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 Nie możesz skuć tej warstwy!. Chcesz aby strop się zawalił!, pewnie nie . Proponuję w tej warstwie wywiercić otwory co "jakąś odległość" i wdmuchać ocieplenie, celuloza czy jakoś tak, prosto! i bez dewastacji. Przynajmniej ja bym tak zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychu89 13.11.2020 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 tylko że w takim wypadku nie ma opcji zrobienia podłogówki, a to dla mnie priorytet. jest możliwe ewentualnie zrzucenie kulku rzędów terivy i dozbronienie / oparcie zbrojenia na belkach terivy? czy nie ma ogółem opcji zrobienia czegoś z tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 13.11.2020 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 Nie możesz podnieść poziomu zero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychu89 13.11.2020 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 jeżeli nei było by potrzeby to wolał bym tego nie robić i jeżeli by była opcja to pokąbinowac coś z terivą. już patrzyłem na system typu uponor minitec zaoszczędzę znowu jakiś cm.wtedy mogę to przykleić bezpośrednio do podłogi, zrobić pod tym 0 styropianu a jak kolega wcześniej wspomniał zasypać wnętrza terivy docieplaczem. tylko nie wiem czy to słuszny kierunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 13.11.2020 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 To na jakiej części stropu chcesz podłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychu89 13.11.2020 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 nie za bardzo rozumiem pytanie? chcę zrobić remont pomieszczenia które jest podpiwniczone. i zrobić na całości tego pomieszczenia podłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 13.11.2020 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 Jak piszesz o wywalaniu stropu to warto wiedzieć w jakim zakresie. Stropy to usztywnienie konstrukcji i nie zawsze można je rozwalać bez ryzyka zawalenia całości, zwłaszcza przy terivie. W jakimś małym zakresie gdy rozwalenie garów nue zmienia sztywności można to zrobić ale potrzebna wizja lokalna i opinia konstruktora. jak piszesz o małym pomieszczeniu zrób elektryczne podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychu89 13.11.2020 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 małe -25m2dlaczego chcę wodne - mam zainstalowaną pompe ciepła, nie chcę robić elektrycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts