klimas7 12.11.2020 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Witam, We wrześniu 2015 odebrałem dom w szeregu od dewelopera, ogrzewany kondenacyjnym piecem gazowym. Niedawno zauważyłem, że na piecu gazowym pojawia się woda, która cieknie z komina (a dokładniej z ruty odprowadzającej do komina w ścianie). Deweloper zasugerował usterkę komina na dachu podczas ostatnich silnych wiatrów i przysłał dwie osoby, które to uszczelniły. Niestety woda ciekła się dalej pomimo braku deszczu, było jej też więcej kiedy piec mocniej pracował. Deweloper zasugerował problem z uszczelką między piecem a kominem i umówiliśmy się na zdjęcie pieca, aby dojść do tej uszczelki. Deweloper uprzedził jednak, że jest to naprawa odpłatna, bo piec miał tylko 2 lata gwarancji. Jeżeli problem jest faktycznie z uszczelką przy rurze, a nie z samym piecem, a na dom przysługuje mi 5 lat gwarancji, to czy mogę oczekiwać naprawy nieodpłatnie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.11.2020 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 Najprawdopodobniej to niefachowo założona uszczelka w samym łączeniu elementów komina- cieknie płyn kondensacyjny pary wodnej efektu spalania gazu. To niestety związek o odczynie kwaśnym. Trzeba to naprawić, samo się nie naprawi, a nasili się w czasie intensywniejszego ogrzewania - pracy pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts