marekkonkel07 12.11.2020 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Witam. Kupiłem dom z kotłem olejowym jak w tytule. Piec jest francuski, w polskim internecie nie ma ani słowa o nim po Polsku, a mam z nim kilka problemów.Nie posiadam instrukcji obsługi, a na piecu wszystko jest po francusku. Wiem, że mogę skorzystać z jakiegoś translatora, lecz to nie zawsze jest idealne tłumaczenie. W pokoju mam do niego sterownik opisany w j. francuskim, którego nie ogarniam. Nie mam pojęcia, gdzie w domu jest czujnik temperatury tego pieca, poprzednia właścicielka też nie wiedziała. Chodzi o to, że mam problemy z ustawieniem temperatury. Chciałbym mieć w domu 20,21 stopni, lecz nawet, gdy ustawię na 15 to piec cały czas grzeje i puszcza wodę na grzejniki. Gdy wyłączę grzanie z poziomu sterownika, przestaje grzać, jest ok. Lecz gdy włączę go ponownie - zero reakcji ze strony pieca. W domu jest np. 18 stopni, ja na sterowniku ustawiam na np. 25 i nic się nie dzieje. Muszę zejść do kotłowni, ręcznie odpalić pompę i dopiero gdy do pieca wraca zimna woda z obiegu, ten się uruchamia. Pytania:- czy mogę kupić jakikolwiek sterownik zamiast tego oryginalnego i czy będzie to działało?- gdzie mam szukać czujnika temperatury/jakiegoś termostatu? Może jest zepsuty?- czy ktoś spotkał się z piecem tej firmy lub może z takim samym i może mi pomóc z jego obsługą?- czy przyjdzie mi jakikolwiek fachowiec dokonać jego przeglądu, czy musi być to jakiś autoryzowany serwis, który jest tylko we Francji i w Belgii? Pozdrawiam. Zainteresowanym wyślę zdjęcia sterownika, pieca. Nie potrafię ich tu wgrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts