tabi88 13.11.2020 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 Szanowni forumowicze, zwracam się z prośba o fachową ocenę obróbek attyki. Zdjęcia robione niestety po zmierzchu i na szybko więc jakoś mocno średnia jednak coś tam widać Nie do końca podoba mi się ta robota i chciałbym się zorientować czy tak faktycznie jest czy może jestem przewrażliwiony. Opierzenie zroione tak: - płyta osb ze spadkiem do środka zaimpregnowana gruntem Icopal, przymocowana na kołki do attyki - tu nie mam zastrzeżeń - pierwszy pas z blachy nabity do osb - docelowe pokrycie blachą z łączeniami na rąbek - tu mam największe ale. Kwestia tylko estetyki i się czepiam czy jest to niepoprawnie zrobione. Pokazałem rzecz jasna te nagorsze moim zdaniem.[ATTACH=CONFIG]450182[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]450183[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]450184[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]450185[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]450186[/ATTACH] Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 13.11.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 (edytowane) Cześć Tabi, Też ostatnio robiłem obróbki na rąbek, ale ze względu na awersję do farmerów zastosowałem gotowe obróbki mocowane na haftry (w końcu otwarł mi się front robót, żeby w końcu ściankę attykową otynkować, bo wygląda już paskudnie). U mnie wygląda to tak: Moim zdaniem estetyka u Ciebie rzeczywiście troszkę leży, ale jeśli attyki nie są przy części użytkowej (jak np. taras), to nie przejmowałbym się za bardzo (z dołu rąbków pewnie nawet nie będzie widać). Edytowane 13 Listopada 2020 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.11.2020 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 "Regius" wzorowo, "tabi88" 3-. Tak jak napisał "Regius" obróbki spełnią swoje zadanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 16.11.2020 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Przy tych obróbkach u Regiusa faktycznie to te zrobione u mnie wyglądają jakby robił je ktoś pierwszy raz.. a niby fachowiec z doświadczeniem i dobrymi opiniami. Cena też chyba nie tak niska bo 7,5k netto za 49mb attyki. Cóż, pozostaje się z tym pogodzić. Fakt, u mnie tego nie wiadć bo jest na dachu nieużytkowym ale za to ja będe wiedział Dziękuje za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.11.2020 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Jak za same obróbki to cena bardzo wysoka, nieadekwatna do jakości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 16.11.2020 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Cóż, chyba na razie jeszcze trwa rynek wykonawców a nie zleceniodawców bo miałem różne oferty i większość oscylowała w graniach 7-9k. Faktem jest, że mur dość szeroki bo łącznie 56cm więc z jednego arkusza blachy metrów nie narobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 16.11.2020 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 @Andrzej, dzięki za wysoką ocenę. Niestety po pierwszych deszczach już tak nie wygląda - tytan-cynk zaczął już patynować i pojawiły się białe zacieki (pomimo, że dokładnie wymyłem blachę sweeper'em od rheinzink'a po skończeniu prac). Gdybym robił jeszcze raz pewnie zastanowił bym się nad pre-patiną zamiast gołowalcówki. Mam nadzieję, że patyna się wkrótce wyrówna i dalej będzie się już starzeć z godnością. @Tabi, cena którą podałeś to sama robocizna, czy łącznie z materiałem i wygięciem obróbek?U mnie cena za samo położenie niecałych 18 mb obróbek i zamocowanie płyt sklejkowych ze spadkiem to 1400 PLN netto (nie licząc swojej pracy i urlopu - blacharz przyjechał bez pomocnika, więc oprócz załatwiania materiału typu obróbki, płyty sklejkowe, kotwy sika-flex, wkręty itp., bawiłem się jeszcze w pomocnika typu przynieś, przytrzymaj, przytnij, wywierć, pozamiataj i pilnowacza). Nie obyło się też bez wpadek, bo wykonawca namawiał mnie do przycięcia profili startowych o grubość maty strukturalnej vapozinc. Całe szczęście skontaktowałem się z producentem i okazało się, że nie wolno przycinać blach startowych (haftry mają docisnąć blachę do maty strukturalnej i 2 mm luz jest wystarczający). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.11.2020 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 ... tytan-cynk zaczął już patynować... To normalne zjawisko. Docelowo osiągnie kolor ołowiano-szary. Będzie to kolor niejednorodny. Taki to urok gołowalcówki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 17.11.2020 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 Tak, cena robocizna z materiałem. Blacha zwykły ocynk z lakierem antracyt mat. Robili łącznie 3 dni we 3 osoby i ewidentnie sie nie spieszyli, był czas na kawkę, pojechanie po materiał, rozstawienie się itp. Ja też nikogo nie poganiałem. Gdybym miał więcej czasu to chętnie zrobił bym to opierzenia sam ale praca zawodowa nie pozwala poświęcić tyle czasu budowie, skupiam się na działaniu wewnątrz. Gdyby robił sam to kombinował bym z takim łączeniem jak na tym filmiku: albo przykleił na enkolit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszgazda 20.11.2020 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 @tabi88, Nie jesteś przewrażliwiony. Chłopakom nikt wcześniej nie pokazał, że attykę można obrobić na różne sposoby bez farmerów: https://www.rheinzink.pl/produkty/obrobki-i-detale-architektoniczne/attyki-i-dachy-plaskie/ ...O cenie się nie wypowiadam. @Regius, Dobra robota z tymi gotowymi obróbkami na rąbek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts