Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki klej do wanny akrylowej?

danq

Recommended Posts

Witam.

Postanowiłem napisać tu bo najbardziej mi się skojarzyło z kanalizacją :)

Wynajmuje mieszkanie. Prawie nigdy sam własnymi rękami nic nie remontowałem i nawet nie jestem na bieżąco z nowinkami, materiałami itp pomocnymi w remoncie.

Gościu oczywiście aby jak najszybciej zacząć zarabiać na wynajmie zrobił łazienkę z najtańszych materiałów i postawił nową wannę akrylową bez zabudowy. Ma ona wiadomo 4 nóżki i winna mieć te klipsy do mocowania do ściany. Jeden jest tzn był wyrwany od początku, przed chwilą go zamocowałem na inny kolek i wkręt. Ściany do regips i na nich tanie płytki, ale o lekko nierównomiernej strukturze.

Wanna nadal ma niewielkie ruchy i co gorsza przez krzywizne rogu łazienki brzydko odchodzi ilod ściany do max 7-8mm.

Zastanawiam się czym zamiast silikonu (bo nie było nic nigdy dookoła) można wannę zarówno uszczelnić jak i przykleić do tych płytek. Drugiej mocowania w ścianie nie ma w ogóle i zapewne dlatego, że mu się nie chciało bawić w rogu. Zaznaczam, że nie mam nawet narzędzi a on mieszka daleko i nie będę się prosić i czekac.

Wiem, że są jakieś masy uszczelniają o-klejące w tubkach jak silikon.

Jak wiadomo kąpiemy się i woda leci za wannę stale, która do tego tańcuje.

Proszę o pomoc.

Wiesz co , cokolwiek nie zrobicie to i tak nie wolno tego trwale łączyć ze ścianą czy innymi trwałymi elementami bo każde napełnienie wanny wodą spowoduje jej oderwanie.

Jeśli chcecie się jednak pobawić to proponuję proces dwuetapowy - w sklepie zakupić klej do szyb(samochodowych) to przykleić i pozostawić niewielkie wgłębienie - bo klej jest czarny:(.

To wgłębienie po wyschnięciu wypełnić sylikonem(białym) będzie trwale i estetycznie. Tylko odklejenie tego będzie wymagało drutu i noża.

Oczywiście może udać się wam kupić klej w kolorze białym więc to rozwiąże problem.