Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana pieca na bufor elektryczny

szaman100

Recommended Posts

Posiadam aktualnie ogrzewanie podciągnięte z domu obok, rury w ziemi od pieca do kaloryferów i bojlera. Musze się odciąć od pieca i tymczasowo chciałam wstawić bufor z grzałką do grzania co i cwu. Czy to sie da ogarnąć bez jakiejś wielkiej demolki? Czy konieczna jest jakaś wielka przebudowa?

Jeśli masz w domu -( tym zasilanym nie tym gdzie jest piec) dostęp do rury zasilającej i zasilanej ( czyli wyjścia i wejścia z pieca to nie ma problemu)

Montujesz bufor elektryczny od gór bufora podłączasz zasilanie CO i CWU, to co wraca z instalacji CO wpinasz w dół bufora i tyle.

Problem może stanowić bojler , ale zapewne ma wężownice podłączoną jako pierwszą przed centralnym i przepływająca ciepła woda z pieca obecnie podgrzewa również wodę by dalej płynąć na grzejniki.

Musisz tylko zapewnić bezpieczeństwo takiego bufora czyli zawór bezpieczeństwa - przekroczenia ciśnienia i termostaty na grzałkach.

Posiadam aktualnie ogrzewanie podciągnięte z domu obok, rury w ziemi od pieca do kaloryferów i bojlera. Musze się odciąć od pieca i tymczasowo chciałam wstawić bufor z grzałką do grzania co i cwu. Czy to sie da ogarnąć bez jakiejś wielkiej demolki? Czy konieczna jest jakaś wielka przebudowa?

Zrobisz to bez problemu (lub fachowiec hydraulik) - trzeba rozłączyć w domu rury doprowadzające ciepło i zamiast zasilać kotła z domu obok wpiąć w to miejsce np kocioł elektryczny Kospel.

Wskazane jest też zaślepienie na wyjściu do Twego domu rur w domu obok, jeśli tamten dom ma być ogrzewany, jeśli nie będzie ogrzewany to lepiej wodę spuścić by w zimie nie nastąpił armagedon.

Zamiast Kospela może być i bufor z grzałką i pompką. Teraz można kupić grzałki z termostatem. Jeśli Twój bojler jest przystosowany do włożenia grzałki to prościej będzie wstawić drugą grzałkę (też z termostatem).

Zrobisz to bez problemu (lub fachowiec hydraulik) - trzeba rozłączyć w domu rury doprowadzające ciepło i zamiast zasilać kotła z domu obok wpiąć w to miejsce np kocioł elektryczny Kospel.

Wskazane jest też zaślepienie na wyjściu do Twego domu rur w domu obok, jeśli tamten dom ma być ogrzewany, jeśli nie będzie ogrzewany to lepiej wodę spuścić by w zimie nie nastąpił armagedon.

Zamiast Kospela może być i bufor z grzałką i pompką. Teraz można kupić grzałki z termostatem. Jeśli Twój bojler jest przystosowany do włożenia grzałki to prościej będzie wstawić drugą grzałkę (też z termostatem).

Tak. Jest miejsce na grzałkę ;)

Można gdzieś w internecie znaleźć takie schematy jak ma wyglądać takie podłączenie bufora z rurkami? Chciałam sobie zerknąć jak to ma mniej więcej wyglądać zanim hydraulik przyjdzie, żeby już wiedzieć co i jak

Jeśli masz w domu -( tym zasilanym nie tym gdzie jest piec) dostęp do rury zasilającej i zasilanej ( czyli wyjścia i wejścia z pieca to nie ma problemu)

Montujesz bufor elektryczny od gór bufora podłączasz zasilanie CO i CWU, to co wraca z instalacji CO wpinasz w dół bufora i tyle.

Problem może stanowić bojler , ale zapewne ma wężownice podłączoną jako pierwszą przed centralnym i przepływająca ciepła woda z pieca obecnie podgrzewa również wodę by dalej płynąć na grzejniki.

Musisz tylko zapewnić bezpieczeństwo takiego bufora czyli zawór bezpieczeństwa - przekroczenia ciśnienia i termostaty na grzałkach.

Obecnie bojler jest w drugim domu, tutaj u Nas jest mniejszy bojler do cwu, bez miejsca na grzałkę - zabudowany w skosie pod sufitem. Trzeba go będzie odciąć raczej (bo nie wiem czy ma prawo bytu, skoro będzie drugi bufor) bo ten ktory będzie miał ogrzewać co i cwu będzie w innym miejscu i będzie to inny bojler niż ten który jest aktualnie u mnie w domu. Będzie to bufor właśnie z miejscem na grzałkę elektryczną, który tymczasowo przez około rok będzie miał ogrzać co i cwu

@szaman100

Nie do końca zrozumiałem który bojler jest który. Jeśli ten docelowy - wstawisz grzałkę.

Jeśli planujesz do grzania docelowo PC i produkcję własnego prądu to zastanów się czy warto dawać bufor, który prawdopodobnie będzie Ci służył do grzania w tanim prądzie.

Może lepiej podstawowe pomieszczenie już teraz grzać tanią klimą (w zimie niestety 24 godziny na dobę), a tam gdzie ciepło nie doleci farelkami - być może "obskoczą" na najniższej mocy. Koszt klimy to 2 do 3 tys. złotych, a na dodatek można odpisać od podatku.

Gdy przyjdzie pora na zakup PC to okaże się że do grzania ciągłego potrzebna jest znacznie mniejszej mocy, a więc tańsza. Mając odpowiednio dobraną PV można tak jak @cuuube grzać G12 bez wyrzeczeń, lub w pochodnej

Dla ścisłości - mam G12W oraz małej mocy PC, w domu ciepło bo grzeję w sposób ciągły. W razie czego można "tu i ówdzie" podbić klimą temperaturę, a w lecie skorygować temperaturę "w dół".

Odliczyć od podatku klimatyzację? Chyba tylko jeśli ktoś Ci wystawi fakturę na "pompę ciepła" a nie "klimatyzator wyposażony w pompę ciepła"....

Teraz już stało się powszechne, że ten produkt który nazywał się kiedyś klimatyzacją z funkcją grzania nazywa się teraz pompą ciepła z funkcją chłodzenia i sprzedaje się by klient nie tracił na uldze...

Takie niestety są przepisy. A tak naprawdę skoro produkuje się klimy grzejące dom przy -25 st.C (a nawet niższych), to oczywiste, że jest to pompa ciepła.

Ja miałem zamontowane w 2018 roku, więc nie było jeszcze ulgi.

Faktura z 8 % wat na osobę fizyczną z nazwą urządzenia bez adnotacji, że jest to klima, czy pompa ciepła. Z tego co pamiętam (nie chce mi się jej szukać) - musiałem podać pesel.

Klima jest. Dom jest dlugi, wiec do dwoch pomieszczen po bokach klima nie doleci. Grzanie farelkami odpada, z racji bezpieczenstwa, nie mam ich gdzie umieścić, żeby dzieci krzywdy sobie nie zrobiły, poza tym włączanie co jakiś czas farelki może być upierdliwe, po powrocie do domu będzie zimno w tych pomieszczeniach. Bufor będzie wstawiony tylko na rok, max 2 - ale to w mega pesymistycznej opcji. Bufor juz mam, jedynie go podpiąc i kupic grzałkę - nie traktuje tego jako rozwiazanie stałe. Akurat pompę do domu dobierali Nam od 5kw do 16 kw. W zdecydowanej większości było to 7kw, ale sprzedawcy pisali, że i tak może być to pompa przewymiarowana.

@szaman100

Nie do końca zrozumiałem który bojler jest który. Jeśli ten docelowy - wstawisz grzałkę.

Jeśli planujesz do grzania docelowo PC i produkcję własnego prądu to zastanów się czy warto dawać bufor, który prawdopodobnie będzie Ci służył do grzania w tanim prądzie.

Może lepiej podstawowe pomieszczenie już teraz grzać tanią klimą (w zimie niestety 24 godziny na dobę), a tam gdzie ciepło nie doleci farelkami - być może "obskoczą" na najniższej mocy. Koszt klimy to 2 do 3 tys. złotych, a na dodatek można odpisać od podatku.

Gdy przyjdzie pora na zakup PC to okaże się że do grzania ciągłego potrzebna jest znacznie mniejszej mocy, a więc tańsza. Mając odpowiednio dobraną PV można tak jak @cuuube grzać G12 bez wyrzeczeń, lub w pochodnej

Dla ścisłości - mam G12W oraz małej mocy PC, w domu ciepło bo grzeję w sposób ciągły. W razie czego można "tu i ówdzie" podbić klimą temperaturę, a w lecie skorygować temperaturę "w dół".

Jeśli już jest bufor to trzeba go zagospodarować. Przy grzaniu prądem dobrać tak grzałkę (grzałki) by grzać tylko w taniej taryfie.

Całe zakumulowane w buforze ciepło puścisz na kaloryfery. Jeśli trochę zabraknie z bufora to dogrzejesz klimami.

Gdy już będą w użyciu grzałki to przekonasz się ile tak naprawdę ciepła potrzebuje dom - daj podlicznik, wystarczy najtańszy za 20 - 30 złotych.

Kilka lat temu zamontowałem elektrycznego Kospela, opomiarowałem i wiem, że wystarczy 4 kW przy grzaniu 24 godz. na dobę.

Dom grzeję tylko przy pomocy PC.

Mając odpowiednio dobraną PV można tak jak @cuuube grzać G12 bez wyrzeczeń, lub w pochodnej

.

coś chyba pomyliłeś, bo ja nie grzeję prądem, a G12 mam od jakichś 2 tygodni i z kagańcem na zmywarkę oraz pralkę jestem na dziś dzień w 1T 90 kWh, 2T 84 kWh. Dopiero latem to się zmieni jak odpalę grzałkę do CWU. Ogólnie jestem przeciwniekiem G12x

coś chyba pomyliłeś, bo ja nie grzeję prądem, a G12 mam od jakichś 2 tygodni i z kagańcem na zmywarkę oraz pralkę jestem na dziś dzień w 1T 90 kWh, 2T 84 kWh. Dopiero latem to się zmieni jak odpalę grzałkę do CWU. Ogólnie jestem przeciwniekiem G12x

Tak jakoś wyszło. Tak, to cytat ze stopki - zwracam honor.

Pozdrawiam!