szaman100 15.11.2020 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Posiadam aktualnie ogrzewanie podciągnięte z domu obok, rury w ziemi od pieca do kaloryferów i bojlera. Musze się odciąć od pieca i tymczasowo chciałam wstawić bufor z grzałką do grzania co i cwu. Czy to sie da ogarnąć bez jakiejś wielkiej demolki? Czy konieczna jest jakaś wielka przebudowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.11.2020 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Jeśli masz w domu -( tym zasilanym nie tym gdzie jest piec) dostęp do rury zasilającej i zasilanej ( czyli wyjścia i wejścia z pieca to nie ma problemu)Montujesz bufor elektryczny od gór bufora podłączasz zasilanie CO i CWU, to co wraca z instalacji CO wpinasz w dół bufora i tyle.Problem może stanowić bojler , ale zapewne ma wężownice podłączoną jako pierwszą przed centralnym i przepływająca ciepła woda z pieca obecnie podgrzewa również wodę by dalej płynąć na grzejniki.Musisz tylko zapewnić bezpieczeństwo takiego bufora czyli zawór bezpieczeństwa - przekroczenia ciśnienia i termostaty na grzałkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.11.2020 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Posiadam aktualnie ogrzewanie podciągnięte z domu obok, rury w ziemi od pieca do kaloryferów i bojlera. Musze się odciąć od pieca i tymczasowo chciałam wstawić bufor z grzałką do grzania co i cwu. Czy to sie da ogarnąć bez jakiejś wielkiej demolki? Czy konieczna jest jakaś wielka przebudowa? Zrobisz to bez problemu (lub fachowiec hydraulik) - trzeba rozłączyć w domu rury doprowadzające ciepło i zamiast zasilać kotła z domu obok wpiąć w to miejsce np kocioł elektryczny Kospel. Wskazane jest też zaślepienie na wyjściu do Twego domu rur w domu obok, jeśli tamten dom ma być ogrzewany, jeśli nie będzie ogrzewany to lepiej wodę spuścić by w zimie nie nastąpił armagedon. Zamiast Kospela może być i bufor z grzałką i pompką. Teraz można kupić grzałki z termostatem. Jeśli Twój bojler jest przystosowany do włożenia grzałki to prościej będzie wstawić drugą grzałkę (też z termostatem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.11.2020 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 @szaman100 Kolega @CityMatic ujął to trochę inaczej i co ważne - wskazał na potrzebę dania zaworu bezpieczeństwa. Bojler z grzałką jeśli to będzie osobny obwód też powinien mieć zawór bezpieczeństwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaman100 15.11.2020 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Zrobisz to bez problemu (lub fachowiec hydraulik) - trzeba rozłączyć w domu rury doprowadzające ciepło i zamiast zasilać kotła z domu obok wpiąć w to miejsce np kocioł elektryczny Kospel. Wskazane jest też zaślepienie na wyjściu do Twego domu rur w domu obok, jeśli tamten dom ma być ogrzewany, jeśli nie będzie ogrzewany to lepiej wodę spuścić by w zimie nie nastąpił armagedon. Zamiast Kospela może być i bufor z grzałką i pompką. Teraz można kupić grzałki z termostatem. Jeśli Twój bojler jest przystosowany do włożenia grzałki to prościej będzie wstawić drugą grzałkę (też z termostatem). Tak. Jest miejsce na grzałkę Można gdzieś w internecie znaleźć takie schematy jak ma wyglądać takie podłączenie bufora z rurkami? Chciałam sobie zerknąć jak to ma mniej więcej wyglądać zanim hydraulik przyjdzie, żeby już wiedzieć co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaman100 15.11.2020 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Jeśli masz w domu -( tym zasilanym nie tym gdzie jest piec) dostęp do rury zasilającej i zasilanej ( czyli wyjścia i wejścia z pieca to nie ma problemu) Montujesz bufor elektryczny od gór bufora podłączasz zasilanie CO i CWU, to co wraca z instalacji CO wpinasz w dół bufora i tyle. Problem może stanowić bojler , ale zapewne ma wężownice podłączoną jako pierwszą przed centralnym i przepływająca ciepła woda z pieca obecnie podgrzewa również wodę by dalej płynąć na grzejniki. Musisz tylko zapewnić bezpieczeństwo takiego bufora czyli zawór bezpieczeństwa - przekroczenia ciśnienia i termostaty na grzałkach. Obecnie bojler jest w drugim domu, tutaj u Nas jest mniejszy bojler do cwu, bez miejsca na grzałkę - zabudowany w skosie pod sufitem. Trzeba go będzie odciąć raczej (bo nie wiem czy ma prawo bytu, skoro będzie drugi bufor) bo ten ktory będzie miał ogrzewać co i cwu będzie w innym miejscu i będzie to inny bojler niż ten który jest aktualnie u mnie w domu. Będzie to bufor właśnie z miejscem na grzałkę elektryczną, który tymczasowo przez około rok będzie miał ogrzać co i cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 15.11.2020 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Szykuj portfel na grube rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaman100 15.11.2020 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Szykuj portfel na grube rachunki. No nie do końca. Na ten moment zakładana jest przewymiarowana fotowoltaika właśnie po to, aby bufor ogrzał 56m2, a za rok, dwa pompa 126m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 15.11.2020 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Ile zakładasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.11.2020 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 @szaman100 Nie do końca zrozumiałem który bojler jest który. Jeśli ten docelowy - wstawisz grzałkę. Jeśli planujesz do grzania docelowo PC i produkcję własnego prądu to zastanów się czy warto dawać bufor, który prawdopodobnie będzie Ci służył do grzania w tanim prądzie. Może lepiej podstawowe pomieszczenie już teraz grzać tanią klimą (w zimie niestety 24 godziny na dobę), a tam gdzie ciepło nie doleci farelkami - być może "obskoczą" na najniższej mocy. Koszt klimy to 2 do 3 tys. złotych, a na dodatek można odpisać od podatku. Gdy przyjdzie pora na zakup PC to okaże się że do grzania ciągłego potrzebna jest znacznie mniejszej mocy, a więc tańsza. Mając odpowiednio dobraną PV można tak jak @cuuube grzać G12 bez wyrzeczeń, lub w pochodnej Dla ścisłości - mam G12W oraz małej mocy PC, w domu ciepło bo grzeję w sposób ciągły. W razie czego można "tu i ówdzie" podbić klimą temperaturę, a w lecie skorygować temperaturę "w dół". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 16.11.2020 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Odliczyć od podatku klimatyzację? Chyba tylko jeśli ktoś Ci wystawi fakturę na "pompę ciepła" a nie "klimatyzator wyposażony w pompę ciepła".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 16.11.2020 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Odliczyć od podatku klimatyzację? Chyba tylko jeśli ktoś Ci wystawi fakturę na "pompę ciepła" a nie "klimatyzator wyposażony w pompę ciepła".... Teraz już stało się powszechne, że ten produkt który nazywał się kiedyś klimatyzacją z funkcją grzania nazywa się teraz pompą ciepła z funkcją chłodzenia i sprzedaje się by klient nie tracił na uldze... Takie niestety są przepisy. A tak naprawdę skoro produkuje się klimy grzejące dom przy -25 st.C (a nawet niższych), to oczywiste, że jest to pompa ciepła. Ja miałem zamontowane w 2018 roku, więc nie było jeszcze ulgi. Faktura z 8 % wat na osobę fizyczną z nazwą urządzenia bez adnotacji, że jest to klima, czy pompa ciepła. Z tego co pamiętam (nie chce mi się jej szukać) - musiałem podać pesel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaman100 16.11.2020 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Klima jest. Dom jest dlugi, wiec do dwoch pomieszczen po bokach klima nie doleci. Grzanie farelkami odpada, z racji bezpieczenstwa, nie mam ich gdzie umieścić, żeby dzieci krzywdy sobie nie zrobiły, poza tym włączanie co jakiś czas farelki może być upierdliwe, po powrocie do domu będzie zimno w tych pomieszczeniach. Bufor będzie wstawiony tylko na rok, max 2 - ale to w mega pesymistycznej opcji. Bufor juz mam, jedynie go podpiąc i kupic grzałkę - nie traktuje tego jako rozwiazanie stałe. Akurat pompę do domu dobierali Nam od 5kw do 16 kw. W zdecydowanej większości było to 7kw, ale sprzedawcy pisali, że i tak może być to pompa przewymiarowana. @szaman100 Nie do końca zrozumiałem który bojler jest który. Jeśli ten docelowy - wstawisz grzałkę. Jeśli planujesz do grzania docelowo PC i produkcję własnego prądu to zastanów się czy warto dawać bufor, który prawdopodobnie będzie Ci służył do grzania w tanim prądzie. Może lepiej podstawowe pomieszczenie już teraz grzać tanią klimą (w zimie niestety 24 godziny na dobę), a tam gdzie ciepło nie doleci farelkami - być może "obskoczą" na najniższej mocy. Koszt klimy to 2 do 3 tys. złotych, a na dodatek można odpisać od podatku. Gdy przyjdzie pora na zakup PC to okaże się że do grzania ciągłego potrzebna jest znacznie mniejszej mocy, a więc tańsza. Mając odpowiednio dobraną PV można tak jak @cuuube grzać G12 bez wyrzeczeń, lub w pochodnej Dla ścisłości - mam G12W oraz małej mocy PC, w domu ciepło bo grzeję w sposób ciągły. W razie czego można "tu i ówdzie" podbić klimą temperaturę, a w lecie skorygować temperaturę "w dół". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 16.11.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Jeśli już jest bufor to trzeba go zagospodarować. Przy grzaniu prądem dobrać tak grzałkę (grzałki) by grzać tylko w taniej taryfie. Całe zakumulowane w buforze ciepło puścisz na kaloryfery. Jeśli trochę zabraknie z bufora to dogrzejesz klimami. Gdy już będą w użyciu grzałki to przekonasz się ile tak naprawdę ciepła potrzebuje dom - daj podlicznik, wystarczy najtańszy za 20 - 30 złotych.Kilka lat temu zamontowałem elektrycznego Kospela, opomiarowałem i wiem, że wystarczy 4 kW przy grzaniu 24 godz. na dobę.Dom grzeję tylko przy pomocy PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.11.2020 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 Nie do końca zrozumiałem który bojler jest który. Jeśli ten docelowy - wstawisz grzałkę. Mając odpowiednio dobraną PV można tak jak @cuuube grzać G12 bez wyrzeczeń, lub w pochodnej . coś chyba pomyliłeś, bo ja nie grzeję prądem, a G12 mam od jakichś 2 tygodni i z kagańcem na zmywarkę oraz pralkę jestem na dziś dzień w 1T 90 kWh, 2T 84 kWh. Dopiero latem to się zmieni jak odpalę grzałkę do CWU. Ogólnie jestem przeciwniekiem G12x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 18.11.2020 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 coś chyba pomyliłeś, bo ja nie grzeję prądem, a G12 mam od jakichś 2 tygodni i z kagańcem na zmywarkę oraz pralkę jestem na dziś dzień w 1T 90 kWh, 2T 84 kWh. Dopiero latem to się zmieni jak odpalę grzałkę do CWU. Ogólnie jestem przeciwniekiem G12x Tak jakoś wyszło. Tak, to cytat ze stopki - zwracam honor. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts