Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szalowanie stropu od czego zacząć?

Recommended Posts

Będe szalował strop Od czego zacząć Mam w projekcie trzy podciągi , pięć słupów Czy najpierw robię deskowanie dookoła? Czy zaczynam od szalowanie podciągów? Czy szalowania słupów? Mam też wysokie okna i nie wiem czy wylewać te nadproża razem ze stropem? Czy zrobić te nadproża osobno żeby ściany się wzmocniły? I jeszcze Są schody wylewane To może zacząć od schodów żeby było po czym wchodzić na górę przy dalszym deskowaniu stropu?

Będe szalował strop Od czego zacząć Mam w projekcie trzy podciągi , pięć słupów Czy najpierw robię deskowanie dookoła? Czy zaczynam od szalowanie podciągów? Czy szalowania słupów? Mam też wysokie okna i nie wiem czy wylewać te nadproża razem ze stropem? Czy zrobić te nadproża osobno żeby ściany się wzmocniły? I jeszcze Są schody wylewane To może zacząć od schodów żeby było po czym wchodzić na górę przy dalszym deskowaniu stropu?

Trochę zależy od rozwiązań konstrukcji w projekcie, ale zaczynałbym zawsze od słupów zaszalować, za zbroić i zalać do dołu podciągów. Potem szalując podciągi i strop będzie sztywniej. Strop podciągi, schody robi sie i zalewa razem. Nadproża jak łaczą się ze stropem to też razem jak są niżej do ze słupami.

My również mamy 5 słupów i podciąg przez środek domu. Szalowaliśmy najpierw słupy, podciąg, wieniec dookoła domu później wewnątrz, nadproża, stemple oraz deskowanie stropu na końcu schody.

Nie ujmując jednak nikomu i pozbawiania wiary w siebie polecam by faktycznie zajął się tym ktoś kto się na tym zna.

Ja budowałem również systemem gospodarczym w 3 osoby. Ja się nie znam na budowlance ale miałem wujka majstra który wszystko wyjaśnił i zadbał o to by wszystko grało. Również weź na budowę osobę która się zna, ponieważ z tym nie ma żartów. :)

Powodzenia !

Cześć. Też mnie to czeka. Do tej pory szalowałem mniejsze elementy typu nadproża, ławy, słupy. Wiem, że trzeba się do tego przyłożyć i dać sobie czas by wszystko było porządnie zrobione. Pośpiech nie wskazany. Pamiętaj jak zaczniesz lać beton i szalunek gdzieś rozwali to na bank go nie złożysz tak jak był wcześniej. Jest wówczas bardzo ciężko coś z tym zrobić, a czas będzie cię gonił. Przed zalaniem koniecznie wezwij kierownika niech ci sprawdzi zbrojenie i szalunki, a najlepiej niech ci podpowie wcześniej jak szalować i zbroić.