ewa11a 16.11.2020 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Dom z lat 75. Ostatnio przerabialiśmy salon, pozbyliśmy się drzwi szerokości 90 cm i z jednej strony poszerzyliśmy otwór o ok 15cm. Zauważyłam że stara belka była założona jakieś 2cm na mur tak zostało. Jest to ściana nośna. Minęło pół roku od remontu a mnie ciągle dopadają wątpliwości czy tak to może być? Jest to drugie piętro o nad nami użytkowe poddasze. Proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.11.2020 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 2cm oparcia na ścianie to stanowczo za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa11a 17.11.2020 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 2cm oparcia na ścianie to stanowczo za mało. Też tak myślę. Z jednej strony zostało to założenie które było po starych drzwiach czyli ok 15 cm ale z tej drugiej strony...... Na razie nic się nie dzieje, na gładzi nie widać jakiś pęknięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 17.11.2020 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 To pewnie będzie sytuacja - tak jest źle, nie robi się tak, ale nic się nie stanie. Poniższy budynek bez przeszkód i awarii funkcjonował 40 lat (straszny widok, ale lubie ten przykład ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.11.2020 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 Też tak myślę. Z jednej strony zostało to założenie które było po starych drzwiach czyli ok 15 cm ale z tej drugiej strony...... Na razie nic się nie dzieje, na gładzi nie widać jakiś pęknięć. Nie wiem dokładnie jak masz ten układ obciążeń na to nadproże, ale ja bym nie czekał na rysy na gładzi tylko próbował to podeprzeć tak aby spać spokojnie. To pewnie będzie sytuacja - tak jest źle, nie robi się tak, ale nic się nie stanie. Poniższy budynek bez przeszkód i awarii funkcjonował 40 lat (straszny widok, ale lubie ten przykład ) I co to wnosi do tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa11a 17.11.2020 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 Dzięki za odpowiedź. Napewno będziemy musieli to przerobić.... Kiedy?! W miarę szybko bo nie lubię takich "niepewnych" sytuacji.Remont skończony, panele położone, na ścianie fototapeta za grube pieniądze........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga393 19.04.2021 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Podłączam się do tematu. Budynek wielorodzinny z 1955r. (parter + 2 piętra). Mieszkanie na parterze. Zrzucamy tynki i nad przejściem do pokoju w ścianie nośnej ukazało nam się takie "cudo"( zdjęcie poniżej) Wygląda to tak, jakby ktoś lata temu podkuł sobie z lewej strony otwór drzwiowy, żeby zlicować go z łazienką a jednocześnie domurował sobie tę samą szerokość na prawo. Nadproże oczywiście bez zmian. Jak wiadomo przy remoncie czas goni a ja zastanawiam się czy i co możemy z tym zrobić żeby to ewentualnie jakoś zabezpieczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 19.04.2021 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 belka podparta na obu końcach to banał, wykonawca z fantazją potrafi wykorzystać działanie wszystkich sił na swoją korzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts