sssyyylwia19 18.11.2020 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Proszę o pomoc czy mogę w uldze termomodernizacyjnej odliczyć sam zakup kotła kondensacyjnego (wcześniej miałam gazowy starszego typu), komi i drzwi metalowe do kotłowni. chodzi mi czy mogę odliczyć tylko ich zakup bez montażu poniewaz montaz wykonuje mi tata więc wiadomo że nie będę mieć faktury za montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.11.2020 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Kocioł tak tam jest osobno materiał i montaż. Nie wiem jak drzwi do kotłowni, czy się "łapią" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sssyyylwia19 19.11.2020 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2020 ok dziękuje. Proszę jeszcze o pomoc zakończenie termomodernizacji musi odbyć się w przeciągu kilku lat co to znaczy "zakończenie" czy jest to jakoś sprawdzane? Jakie warunki muszę spełnić? czy jeśli wymienie sam piec oraz ocieplenie dom to wysatarczy? okna wymieniałam nie tak dawno więc na pewno ich nie będę wymieniać.Chodzi mi tylko o odliczenie za zakup pieca oraz wykonanie oceplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 19.11.2020 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2020 Zarówno: kocioł gazowy kondensacyjny wraz ze sterowaniem, armaturą zabezpieczającą i regulującą oraz układem doprowadzenia powietrza i odprowadzenia spalin jaki i docieplenie przegród budowlanych lub płyt balkonowych lub fundamentów; znajdują się na liście przedsięwzięć, które podlegają pod ulgę termomodernizacyjną. Są to przedsięwzięcia termomodernizacyjne, więc wystarczą, żeby skorzystać z ulgi. Warunek o konieczności zakończenia przedsięwzięcia w ciągu 3 lat (6 jeżeli nie ma pokrycia w dochodach) wynika z ) Art. 26h ust. 1 ustawy PIT. Jak wynika z objaśnień podatkowych, jeżeli termin nie zostanie dotrzymany, trzeba będzie zwrócić ulgę poprzez doliczenie kwot poprzednio odliczonych do dochodu za rok podatkowy, w którym upłynął termin. Wydatki poniesione na przedsięwzięcie muszą zostać udokumentowane fakturą, na której data poniesienia wydatku to dzień sprzedaży, czyli data dokonania lub zakończenia dostawy towarów lub wykonania usługi. Ten termin nie może przekroczyć 3 lat od rozpoczęcia przedsięwzięcia, przy czym trzeba też pamiętać, że wydatki nie mogą być ponoszone przed styczniem 2019. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.11.2020 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2020 (edytowane) ok dziękuje. Proszę jeszcze o pomoc zakończenie termomodernizacji musi odbyć się w przeciągu kilku lat co to znaczy "zakończenie" czy jest to jakoś sprawdzane? Jakie warunki muszę spełnić? czy jeśli wymienie sam piec oraz ocieplenie dom to wysatarczy? okna wymieniałam nie tak dawno więc na pewno ich nie będę wymieniać. Chodzi mi tylko o odliczenie za zakup pieca oraz wykonanie oceplenia. Termomodernizacja ma być wykonana w ciągu 3 lat od poniesienia pierwszego wypadku czyli 3 lata podatkowe, jeżeli dochodu jest za mało do realizacji odliczenia to jest możliwe kontynuowanie przez 3 lata od roku następnego po poniesieniu ostatnich wydatków z 3 letniego okresu realizacji termomodernizacji. Mogą być sprawdzone wydatki zgodnie z fakturami zgłoszonymi do odliczenia nic poza tym, w rozporządzeniu są usługi i zakupy które podlegają odliczeniom zachęcam do przeczytania i zastosowania. Edytowane 19 Listopada 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts