Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za wi??b?

Bigsister

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zamówiłem tę słowacką więźbę. Cena jak mówiłem to 550 zł/m3 (bez rachunku). Drewno szałunkowe mają po 220 zł/m3 (deski do 2 m długości) oraz 390 zł/m3 (deski powyżej 2 m)

Gregori poprosze namiary na to drewno :D Ceny maja naprawde niezle......

Witam!

Właśnie mi polecono drewno słowackie (sprzedaje firma z Bojszów). Znajomy, który dał mi namiar powiedział, że drewno jest na prawde 1 klasa. Dzwoniłem tam wczoraj dowiedzieć sie o cene - 550 zł/m3. Za impregnacje trzeba dodatkowo zapłacić ale cena i tak jest dobra. Gdyby ktoś był zainteresowany moge dać namiary.

Moja delikatna sugestia. Warto się dowiedzieć czy to drewno nie pochodzi przypadkiem z wiatrołomów i wiatrowałów jakie przeszy po słowackiej stronie Tatr. Bo jeżeli tak to może ono być tańsze, ale co do wytrzymałości nie reczyłbym za takie drewno.

Z tego co się orientuję to Słowacy jeszcze sprzątają po huraganie i jest możliwość sprowadzania tego drewna w tańszej cenie do Polski.

Pattaya czy moglbys podac mi namiary na ten tartak????

Dzieki

Tartak p.Kwiatkowskiego w Kozłowie czy Woli kozłowej?Tuż pod Radomiem w stronę Kozienic.Olbrzymi zakład,solidna firma.

A moge prosic o jakis telefon???

• 2 weeks później...

Witam!

Miejsce, w którym zamówiłem wieźbe nie jest aż tak godne polecenia jak się wcześniej wydawało. Nie dość, że spóźniają sie z dostawą to jeszcze zapowiedzieli, że nie bedzie to drewno sosnowe tylko świerkowe. Dowiadywałem sie, że świerkowe tez jest odpowiednie na wieźbe, ale mam do Was pytanko:

Czy drewno śwerkowe jest tańsze od sosnowego i powinienem zarządać obniżenia ceny?

ja byłem mniej orginalny ale troszke zaoszczedziłem i wcale sie nie napracowałem

12 kubików po 120zł 1440zl

za sciencie drzew 100zł

za przywózke na działke 150zł 5km

za pociecie na miejscu tartak obiazdowy 45 zl za kubik

540zł .

2razy 0,75l luksusowa 50zł

2razy sok jablko mieta 6zł

razem ok.2900zł

normalnie gotowe drzewo u nas 650 kubik

12 kubików po 650 zł to 7800 plus transport 250 zł

8050zł bez komentarza pozdrawiam

ach za impregnacie zapłace 250zł

a niby dlaczego ma dach zawalic bo nie kosztował 10tys nie bądz facet smieszny pragne ci powiedziec ze drzewo z tartaku rowniez trzbeba przywiezc z lasu tylko marza inna wiec nie pajacuj o zawalaniu dachu . naczytałes sie muratora za duzo.

Witam !!!!

ZIBON -źle mnie zrozumiałes :D .Ja cię popieram i jestem wielkim zwolennikiem robienia oszczędności (nigdy się nie zgadzałem z tymi którzy twierdzą ze dom musi kosztować 350 -czy 400tys zl bo inaczej to będzie dziadostwo . sam będę oszczędzal na czym się da starając się kupowac porządne materiały i wiele robiąc sam . dam ci przykład : dostałem wycene mojego domu za stan surowy bez dachu za 35tys zł (robocizna ) wyśmiałem gościa i poszukałem po okolicznych budowach tanszej ekipy i znalazłem ludzi którzy będą budowali mi ten sam zakres za 12.5 tyś zl . (ludzie polecani przez kilku właścicieli nowo wybudowanych domów ) .Moja aluzja była skierowana do tych którzy uparcie twierdzą że oszczędzić się niewiele da .Są to niestety ludzie którzy maja dwie lewe ręce lub bardzo duzo pieniędzy . Twierdzą oni często że nie da się oszczędzic na wykończeniówce i jednocześnie kupują drzwi antywłamaniowe (po co jak złodziej wejdzie oknem) za 6 czy 8 tys zł . Ja od pół roku główkuje na czym zaoszczędzić i znalazłem (mam rozległe kontakty) kolege który działa w budownictwie i zna masę ludzi .załatwił mi stal (w najlepszej firmie) po 1,45 za kg , okna drewniane gorana z 35 % upustem (wyjdzie tyle ile dobre plastiki) bloczki fundamentowe poniżej 2 zł za szt ,okna dachowe taniej od cenników o 25 -30 % itd .

. Ja od pół roku główkuje na czym zaoszczędzić i znalazłem (mam rozległe kontakty) kolege który działa w budownictwie i zna masę ludzi .załatwił mi stal (w najlepszej firmie) po 1,45 za kg , okna drewniane gorana z 35 % upustem (wyjdzie tyle ile dobre plastiki) bloczki fundamentowe poniżej 2 zł za szt ,okna dachowe taniej od cenników o 25 -30 % itd .

Darku, prośba jak możesz to daj znać na priva gdzie można taniej kupić te materiały, w lipcu startuję.

Pozdrawiam

SORY FAKTYCZNIE CIE ZLE ZROZUMIAŁEM ALE JAK CZYTAM TE BREDNIE TYCH NYGUSÓW CO MAZĄ O DOMKU I TWIERDZĄ ZE TANIE NIZ 300TYS TO LEPIEJ NIE STARTOWAC TO HU.. MNIE STRZELA POPROSTU ŻENADA.JA BUDUJE DOM Z MURATORA POD DĘBEM I WIEM ZE ZE 220TYS TO BĘDZIE KONIEC BUDOWY I DOM BEDZIE WYKOŃCZONY.TO JEST MOJA DRUGA BUDOWA WIĘC WIEM CO MÓWIE I MOZNA MIEC DOBRZE WYKOŃCZONY DOMEK ZA TE KASE OCZYWISCIE TROSZKE TRZEBA POPRACOWAĆ SAMEMU ALE CZYŻ NIE WARTO POZDRAWIAM

• 2 weeks później...