redrum 26.06.2005 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 W Tym tygodniu także chcę kupić drzewo w lesie ale taniej niz 240 brutto nie widziałem - także koszty przetarcia najtaniej 70zł za m3.@ZIBON - podpowiedz jak to zrobiłeś i jeśli zrobię w podobnych cenach to pośle Ci DHL 5l Luksusowej.Pozdr ol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomjot 08.07.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 My kupujemy więźbę w tartaku w Komornikach za 650 zł + vat. Cena niezła. Muszę się tam zakręcić, ale będę szukał dalej. Dzięki za info Cena w tartaku w Kiekrzu też 650zł - tyle że nie upierają się na wystawienie faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwiazdka 11.07.2005 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Ja zapłaciłam 600zł netto za kubik (w tym impregnacja i transport) Natomiast cieśla wziął 3800 za 204m2 dachu - czterospadowy, z lukarną. Dach niewielki ale trochę skomplikowany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek244 11.07.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Ja znalałem za 550zł kubik, dowolnie jodła bądź sosna. Taniuje nie znalazłem:-() jarek244 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomjot 11.07.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Ja znalałem za 550zł kubik, dowolnie jodła bądź sosna. Taniuje nie znalazłem:-() jarek244 a skąd do drewno jeśli można wiedzieć? Jakiś namiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregori 11.07.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Witam Moja cierpliwość się skończyła. Nie chciałem pochopnie wydawać złych opinii ale ponieważ co chwila ktoś do mnie pisze o namiary na drewno o którym pisałem wyżej musze napisać pare zdań o mojej współpracy z NIMI: Drewno zamówiłem u Państwa N. w Międzyrzeczu (pomiędzy Bieruniem a Pszczyną). Miła pani zapewniała mnie że będzie na mojej budowie do 2 tygodni. Po dwóch tygodniach oczywiście niczego nie dowieziono - nikt do mnie nawet nie zadzwonił wyjaśnić powodów. Po kilku telefonach ponaglających państwo N. uznali, że nie mają ochoty ze mną już rozmawiać i porosili swojego dostawcę drewna - panią Irenę Ch. (z miejscowości koło Rabki) by osobiście informowała mnie co z moim drewnem (przy okazji przedstawili mnie jako chama który się awanturuje). Gdy zadzwoniła do mnie p. Irena Ch. myślałem że wszystko jest na dobrej drodze - mam przecież kontakt do producenta. Bardzo sie myliłem. Pani Irena Ch. już więcej do mnie nie zadzwoniła - ja natomiast dzwoniłem co chwilę. Terminy były przesuwane przy czym p. Irena Ch. nie lubi wydawać pieniędzy na telefony - więc umawia się na konkretny termin - po czym drewna nie ma a telefon milczy. W końcu po około 1,5 miesiąca drewno przyjechało. Na drugi dzień gdy układałem drewno okazało się że brakuje drewna szłunkowego a jest tylko drewno na więźbe. Oczywiście natychmiast zgłosiłem to p. Irenie Ch. która reklamację grzecznie przyjęła i zapewniła że w ciągu paru dni brakujące drewno dowiozą. Oczywiście tak się nie stało. Ostatni raz rozmawiałem z nią (oczywiście musiałem sam zadzwonić) tydzień temu - w poniedziałek. Pani Irena Ch. zapewniła mnie ze będzie we wtorek lub w środę. Odpowiedziałem jej ze daję jej ostateczny termin na koniec tygodnia. Zapewniała ze koniec tygodnia to już NA PEWNO będzie. Dzisiaj mamy poniedziałek (2 miesiące od zamówieniai) i jak się pewnie domyślacie ani drewna ani telefonu... Już nie mam siły tam nawet dzwonić. W związku z tym proszę forumowiczów: nie piszcie już do mnie w sprawie kontaktu na tanie drewnopozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr B 18.07.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Cześć! Niedawno też prywatnie cięłem więźbę i uważam że moje doświadczenie może Wam się przydać. W odróżnieniu od mojego poprzednika na forum , kupiłem drewno nie za 120 zł a za ok. 350 zł . Było to drewno sosnowe z małymi przyrostami przewaga klasa IIB, z cięcia zimowego, drzewa rosły na górce. Kupiłem ok 13 kubików i zapłaciłem około 4.600 zł. Za transport (20 km) zapłaciłem 300 zł. Za ciecie 100 zł od kubika. Razem to dało 6100 zł.Jednak na tym nie koniec - impregnacja nie jest za darmo. Nie licząc straconego czasu i wysiłku musiałem wydać ok 400 zł na chemię (impregnat - uzywałem "Protektora" a później jakiegoś innego świnstewka z czech coś z nazwą "Bochemia" czy jakoś tak). To juz wszystko daje wartość 6.600. Z drewna 13 kubików uzyskałem ok. 7,5 kubików więźby i 2 kubiki desek (obsługujący piłę stwierdził, że na więźbę wychodzi ok. 70-80 % drewna-tzw.dłużyc). Reszta to obrzynki o małej przydatności (możliwe do wykorzystania na prowizoryczny płot bądz jako opał) Reasumując i już nie zanudzając: NIE WYSZŁO TO NAJTANIEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregori 21.07.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Witam ponownie. Aby być sprawiedliwym muszę nadmienić, że opisywana powyżej sytuacja wyjaśniła się wczoraj - p. Irena przysłała w końcu brakujące drewno szałunkowe a także kilka brakujących elementów więźby. Tak więc trwało to długo, ale drewno już mam i nie mogę powiedzieć o p. Irenie że jest oszustką tylko po prostu jej standardy obsługi klienta różnią się od moich oczekiwań i tyle: Poza tym dzisiaj do mnie zadzwoniła pytając czy wszystko OK. Chyba idzie na lepsze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 26.07.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Zibon I jeszcze 2 pytanka drzewo kupiłeś od prywatnej osoby czy państwowe (pytam bo może tez tak zrobie) i drugie pytanie w kalkulacji wziołeś 12 kubików "lasu" przeszło to przez tartak i otrzymałeś 12 kubików więźby coś mi tu nie pasi ( nie to żę dyskredytuje wyliczenie bo nawet jak proporcje będą 12 do 8 to i tak rewelacja ale proszę o wyjąsnienie)i ostatnie pytanie skąd jesteś bo ceny mogą się "deko" różnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 09.08.2005 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Witam Moja cierpliwość się skończyła. Nie chciałem pochopnie wydawać złych opinii ale ponieważ co chwila ktoś do mnie pisze o namiary na drewno o którym pisałem wyżej musze napisać pare zdań o mojej współpracy z NIMI: Drewno zamówiłem u Państwa N. w Międzyrzeczu (pomiędzy Bieruniem a Pszczyną). Miła pani zapewniała mnie że będzie na mojej budowie do 2 tygodni. Po dwóch tygodniach oczywiście niczego nie dowieziono - nikt do mnie nawet nie zadzwonił wyjaśnić powodów. Po kilku telefonach ponaglających państwo N. uznali, że nie mają ochoty ze mną już rozmawiać i porosili swojego dostawcę drewna - panią Irenę Ch. (z miejscowości koło Rabki) by osobiście informowała mnie co z moim drewnem (przy okazji przedstawili mnie jako chama który się awanturuje). Gdy zadzwoniła do mnie p. Irena Ch. myślałem że wszystko jest na dobrej drodze - mam przecież kontakt do producenta. Bardzo sie myliłem. Pani Irena Ch. już więcej do mnie nie zadzwoniła - ja natomiast dzwoniłem co chwilę. Terminy były przesuwane przy czym p. Irena Ch. nie lubi wydawać pieniędzy na telefony - więc umawia się na konkretny termin - po czym drewna nie ma a telefon milczy. W końcu po około 1,5 miesiąca drewno przyjechało. Na drugi dzień gdy układałem drewno okazało się że brakuje drewna szłunkowego a jest tylko drewno na więźbe. Oczywiście natychmiast zgłosiłem to p. Irenie Ch. która reklamację grzecznie przyjęła i zapewniła że w ciągu paru dni brakujące drewno dowiozą. Oczywiście tak się nie stało. Ostatni raz rozmawiałem z nią (oczywiście musiałem sam zadzwonić) tydzień temu - w poniedziałek. Pani Irena Ch. zapewniła mnie ze będzie we wtorek lub w środę. Odpowiedziałem jej ze daję jej ostateczny termin na koniec tygodnia. Zapewniała ze koniec tygodnia to już NA PEWNO będzie. Dzisiaj mamy poniedziałek (2 miesiące od zamówieniai) i jak się pewnie domyślacie ani drewna ani telefonu... Już nie mam siły tam nawet dzwonić. W związku z tym proszę forumowiczów: nie piszcie już do mnie w sprawie kontaktu na tanie drewno pozdrawiam no kur..... stary zalamalem sie , jkabym siebie widzial,pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 13.08.2005 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Drewno 640 zł/m3 impregnacja ciśnieniowa.A o cenę ułożenia dachówki z blacharką się targuję. RHM to troche przepłaciłeś. za wykonanie wiezby i montaż dachówki 47 zł ?!?! wykonanie wizeby to około 15 zł za metr czyli dachówka wyszła cie z 30 zł?? wydaje mi sie że nie wiedziałes co robisz jak płaciles wykonawcy. średni koszt połozenia dachówki z montażem wiezby za metr to około 35-38 zł. Czyli wg Ciebie 20-23 zł za m2 położenia dachówki i obróbki blacharskie? Bzdury wypisujesz albo ceny jakiś pseudofachowców.A jeśli są dobrzy to dawaj namiar. a jaka wg was impregnacja jest lepsza? cisnieniowa czy zanurzeniowa? Niby ciśnieniowa,ale się tym nie ma co podniecać.Teraz sprzedają praktycznie tylko świeżo ścięte,pełne soków drewno.I tak w nie guzik wejdzie impregnatu Nie denerwuj się ja np płace 14 za m2 więźby i 20 za m2 dachówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek W. 17.08.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Kupiłem kompletną więźbę na dom i garaż w kwietniu (okolice Przechlewa - powiat człuchowski, woj. pomorskie). Dałem 10 tys. zł za 21,5m3 (bez faktury). W tym 8,5 m3 desek. W sumie wychodzi średnio 465 zł/m3. Drewno z zimowego cięcia. Bez impregnacji. Wszystko złożyłem na przekładkach, odpowiednio zadaszyłem i teraz sobie schnie. Kilka elementów będę miał dodatkowo suszone w ramach tej ceny, ale to na koniec sezonowania. A cha i jeszcze jedna rzecz, łaty i kontrłaty dostałem w formie grubych desek, które zostaną (oczywiście w ramach zapłaconej kwoty) przed położeniem na dach odpowiednio pocięte na wielopile. Ma to na celu wyeliminować paczenie sie drewna w czasie dosychania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redrum 18.08.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 No to tak po kolei :Drewno w lesie 16,3m3 4110 przetarcie+ impregnacja +transport 950transport do tartaku 220impregnat 247Czy uda się wyciąć 8,5m3 więcby +około 2m3 łat i kontrłat -zobaczymy.Co zostanie - desek ok 2m3 -może odsprzedam i trochę palenia.Co odzyskam może 14% Vatu z drzewa - tartaki przy niskich cenach za więźbę np. 640(bez rachunku).pozdr ol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlyszkow 23.08.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Wowka, a jak oceniasz taki dach? Amelia z Arexu - niestety nie mam dokładnych wymiarów.. Ile mniej więcej to może kosztować z odeskowaniem i papą? http://www.arex.net.pl/03projekty/stylowe/03_amelia.htm Po. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 23.08.2005 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Właśnie mi tną więźbę. Cena wynegocjowana to 540zł za m3 z transportem 30km. Do tego muszę dorzucić ok. 40zł za rozładunek całości. Przekroje krokwi 8x16 i 16x16 pod dachówkę. Impregnacja we własnym zakresie. Cenę uważam za bardzo dobrą. Właśnie przywieziono mi z tego tartaku deski na szalunki 4,2m3 i wyszło z rozładunkiem i transportem po 400zł z groszami za m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 25.08.2005 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Nie denerwuj się ja np płace 14 za m2 więźby i 20 za m2 dachówki A za obróbki ile.????? Ja też mam cenę 20 zł za m2 dachówki , 12 zl za m2 więźby a za obróbki wołają 15 zł mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBSON68 15.02.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 A ja włanie kupiłem więżbę impregnowanš po 580zł za kubik mylę że to bardzo dobra cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Faraon1 15.02.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Co do Więźby w okolicach Wrocław -Legnica do zapłaciłem213 metrów dachu -materiał + robocizna+ozdobne krokwie (rzeźbione) na zewnątrz +nadbitka i pomalowanie raz+ozdobne rzeźbienia szczytów razy 4 (taki bajerak) Praktycznie na gotowo 15 tyś. Czy dużo czy mało nie wiem ale wygląda efektownie http://img128.imageshack.us/my.php?image=wilczeyko32io.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 16.02.2006 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 chlopaki - jaka jest ta impregancja? faraon- chyba normalnie - mnie w waiwe- 350 m dachu mansarda, 20 kubików drzewa z klasą k37, atest impregancji cisnieniowej wolmanit- mubik za 770 pln, plus 6 m3 razy 800 pln/m lat i kontralat, do tego robocizna 25pln/m - razem 29 000zl. nie ma rzezbienia. czyli jakies 80 za metru ciebie kolo 70 za metr - tylko jaka masz impregnację ? czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Faraon1 16.02.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 chlopaki - jaka jest ta impregancja? faraon- chyba normalnie - mnie w waiwe- 350 m dachu mansarda, 20 kubików drzewa z klasą k37, atest impregancji cisnieniowej wolmanit- mubik za 770 pln, plus 6 m3 razy 800 pln/m lat i kontralat, do tego robocizna 25pln/m - razem 29 000zl. nie ma rzezbienia. czyli jakies 80 za metr u ciebie kolo 70 za metr - tylko jaka masz impregnację ? czym? W wcześniej dodałem zdjęcie Pozdro http://img128.imageshack.us/my.php?image=wilczeyko32io.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts