Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zehnder Q450 wymiana wentylatora

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś z Was ma już doświadczenie z wymianą wentylatora w jednostce Q450?

W jednostce zamontowany jest wentylator ebm-papst R3G190-RG19-36, którego można nabyć poprzez firmę Zehnder, szukam jakiegoś zastępnika

(zbliżony jest R3G190-RG19-01)

Dodam, że jestem rozczarowany, że wentylator za 1000zł po 3 latach pada.

Pozdrawiam:

amo

To normalne.

Jakość dzisiaj produkowanych łożysk to wielka loteria.

Nie ma co winić za to jakiegokolwiek producenta central wentylacyjnych.

Tutaj masz instrukcję wymiany:

Komplet łożysk 40 PLN - nie znam dokładnie rozmiaru.

Zamiennik wentylatora na 99% również będzie pasował.

Przed zakupem sprawdź jak elektrycznie podłączony jest wentylator zamontowany obecnie w centrali.

Dokumentacja: https://www.tme.eu/Document/b086acf0aad44e6f4f394ff09a008ca1/R3G190-RG19-01-EN-DTE.pdf

Tak widziałem ten filmik, taki mam plan aby wymienić łożyska a silnik zostanie jako zapas.

Odnośnie zastępnika R3G190-RG19-01 zamiast oryginalnego R3G190-RG19-36, to elektrycznie jest zgodny jednak wymiary są trochę inne. Ten 01 jest o 5mm wyższy od oryginału, przynajmniej tak to wygląda z rysunków, co powoduje, że może się nie zmieścić obudowie - jeszcze do sprawdzenia....

Tak widziałem ten filmik, taki mam plan aby wymienić łożyska a silnik zostanie jako zapas.

Odnośnie zastępnika R3G190-RG19-01 zamiast oryginalnego R3G190-RG19-36, to elektrycznie jest zgodny jednak wymiary są trochę inne. Ten 01 jest o 5mm wyższy od oryginału, przynajmniej tak to wygląda z rysunków, co powoduje, że może się nie zmieścić obudowie - jeszcze do sprawdzenia....

Wymiary powinny być te same.

Ostatnia cyfra to najczęściej wersja sterowania, obrotów itp.

W Zendher jest produkt OEM więc warto sprawdzić obroty na tabliczce przed zakupem.

Tak czy siak, lepiej mieć wentylator na stole zanim się cokolwiek zamówi.

Może jeszcze komuś się to przyda, sprawdziłem karty katalogowe i modele R3G190-RG19-01 (niby zastępnik) i R3G190-RG19-01(zehnder) bazują na tym samym silniku, jednak moc zastępnika jest większa (119W / 115) przy mniejszych obrotach (3635/3760).

Jednak moje wątpliwości budzi mocowanie wirnika, co zaznaczyłem na zdjęciach....

Zrzut ekranu 2020-11-22 093637.jpg

Zastępnik po lewej.

Na razie zostanę przy oryginale ale sprawdzę możliwości ...