Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ogrzew. podłogowym (piec gazowy) - dołożenie sterowania np. SALUS / TECH ??

ciufek

Recommended Posts

Cześć wszystkim.

Posiadam piec IMMERGAS TERA Plus 24kW (dom 180 m.kw ,dobrze ocieplony, wszędzie podłogówka, całość na jednej pompce z pieca, CAR V2, sonda zewn.)

Niedawno się wprowadziłem, ale już zauważyłem pewne błędy w mojej instalacji CO.

1. Mam dwa rozdzielacze góra dół, całość zasilona bezpośrednio na jednej pompce z pieca (przepływy 0,5-1 l/min) i jeden regulator zamontowany w salonie.

I właśnie umiejscowienie tego regulatora jest problemem bo salon jest mocno nasłoneczniony i przez dzień tak się nagrzewa, że woda którą w nocy nagrzał piec przez dzień się wychładza, ponieważ on się nie włączy z uwagi na wysoką temp. w salonie. Równocześnie łazienki i pokoje na górze są niedogrzane (oczywiście wg jest to również nieekonomiczne z uwagi na dużą ilość wody którą piec od nowa musi nagrzać, zamiast cyklicznie dogrzewać).

Ten problem wg mnie jest prosty do rozwiązania ponieważ wystarczy przenieść sterownik na górę do zimniejszego pomieszczenia odizolowanego od słońca

2. Teraz sytuacja w której już przeniosę sterownik na górę.

Chciałbym w salonie zastosować dodatkowe sterowanie(drugi sterownik) bez dodawania dodatkowych pompek(niezależnie od pieca oraz sterownika na górze).

Chodzi o to, żeby właśnie w dni mocno słoneczne wyłączyć kilka pętli w salonie, aby temperatura nie była za wysoka oraz z uwagi, że okresowo chcę palić w kominku , który w salonie również jest.

Czytałem o sterowaniu np. SALUS bądź TECH.

Chciałbym założyć siłowniki elektryczne na 5/6 pętli w salonie i otwartej przestrzeni na dole + listwa/przekaźnik + sterownik(do sterowania tylko tymi pętlami, bez wysyłania żadnych sygnałów do pieca).

Nie wpłynie to na zaburzenia w pracy instalacji CO?

DORADZICIE JAK NAJPROŚCIEJ TO ZROBIĆ I JAKICH KOMPONENTÓW UŻYĆ??