Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wilgoć w nowym domu

Recommended Posts

Jesteśmy w trakcie robót wykończeniowych (glazura, terakota, niebawem malowanie). Planowaliśmy wprowadzić się jeszcze w tym roku, ale doszedłem do wniosku (słusznego?), że na obecną porę roku ogrzanie domu będzie bardzo kosztowne, tym bardziej że jest gazowe. Postanowiliśmy to zrobić na wczesną wiosnę (zresztą i tak trochę to wszystko się przedłuża). Grzejniki mam zdemontowane ze względu na złodziejstwo. Pojawia się problem z parą wodna w domu. Zaczyna się skraplac na szybach okien. Ogólnie panuje wilgoć w domu (choćby po pracach tynkarskich itp). Okna mam z reguły rozszczelnione. Jak sobie można z tym problemem poradzić? Zacząć jednak ogrzewać? No to żeby wilgoć uciekła z domu muszę pouchylać okna. Ale mamy juz zimę. W mojej głowie stworzyło się błędne koło. Czy może nam ktoś coś podpowiedzieć?

:o

masz dwa wyjscia

Albo sprowadzic sie i grzac i wietrzyc albo

przezywac to samo za rok z tym tylko ze juz teraz pozbawialbys sie wilgoci powoli acz systenmatycznie a za rok bedzie wbrew pozorom ten sam klopot gdyz z racji "zlodziejstwa" okna bedziesz mial pozamykane

bledne kolo

Najlepszym wbrew pozorom rozwiazaniem jest wlasnie zima grzac i wietrzyc zarazem a ze koszta wieksze - jak w zyciu - cos za cos

jest jeszcze jedno wyjsciew wstaw sobie nieorginalnyblaszak z prowizorką do grzania bedzie przepalac i nie bedziesz sie martwila o grzejniki ze ci ktos to zwinie potroszku zniwelujesz ten najtrudniejszy okres dojrzewania inwestora do nowej sytuacji czyli domu

wiem to kłopotliwe ale jak mówili przedmowcy cos za cos

Koleżanki i koledzy mają rację - grzej, wprowadzaj się, meble odsuń od ścian żeby te mogły schnąć. Gaz i tak nie jest najdroższym źródłem ciepła. Swoją drogą musiałeś mieć dopiero co te tynki (i pewnie podłogi), ja robiłem to w sierpniu i wrześniu i żadnej wilgoci nie odczułem. A klejenie płytek na wilgotne ściany to chyba nie najlepszy pomysł - później ta wilgoć nie będzie miała gdzie wyjść.