maaszak 18.12.2020 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Na tutejszym forum są dzienniki budowy chałup na palach czy bagnie. Jeśli nie czytałeś to popatrz jak to wygląda, co by sobie zobrazować. Dać się da (jeśli geotechnik potwierdza), tylko trzeba być przygotowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 18.12.2020 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 (edytowane) Wymieniałem grunt 160m2 na 3m w głąb za 15 tys. W tym wywiezienie ziemi i zagęszczenie pospółki. 2 dni pracy i teren praktycznie przygotowany pod płytę fundamentową. 160x3= 480m3 Pospolka? 1,7 t/m3 daje prawie 820 ton niezageszczonej pospolki. Czyli 41 4-osiek. U mnie 20-tonowa 4-ośka pospolki kosztuje 450zl, co daje ponad 18 tys za samo kruszywo. Wywóz urobku tym samym samochodem też kosztuje 450. Czyli kolejne 18 tyś za wywóz. To już jest razem 36 tyś. A gdzie praca koparki, zagęszczenie i być może odwodnienie terenu? Edytowane 18 Grudnia 2020 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 18.12.2020 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Wyszło 45 czteroosiek. Miałem przydzielonych takich 6 ciężarówek i dużą koparkę. Na auto wchodziło 12 łyżek. W miejsce wybieranej ziemi była od razu sypana pospółka więc jeziorko nie zdążyło się zrobić. Na koniec zagęszczanie dużym walcem drogowym. Takim naprawdę dużym. Robota była zlecona największej firmie z okolicy. Mniejsi też tak liczyli, że wybranie, wywiezienie, przywiezienie, koparka, igłofiltry, zagęszczanie, 2 tygodnie pracy i 40-50 tysięcy. Ciężarówki zrobiły w sumie 2000 km. W transporcie ciężarowym jest stawka 4-5 zł/km w tym koszty i zarobek. Więc można przyjąć, że 5000 to był zysk extra, bo koszt piachu można pominąć. Wywieziona ziemia jest odpowiednio składowana i potem sprzedawana jako czarnoziem czy jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts