radiks 23.11.2004 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 CześćWłaśnie dostałem kosztorys domu zrobiony na podstawie katalogu Sekocenbudu (ceny na III kw. 2004).Jak się taki kosztorys ma do rzeczywistości?Bardziej chodzi o materiały, trochę mniej o robociznę.Może ktoś wie???Chcę wiedzieć +/- na co się szykować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 23.11.2004 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 Może porównaj z KNRem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 25.11.2004 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 ...Właśnie dostałem kosztorys domu zrobiony na podstawie katalogu Sekocenbudu (ceny na III kw. 2004). Jak się taki kosztorys ma do rzeczywistości?... ...a no tak się ma jak pies do jeża ! Życie dyktuje pewne odstępstwa co do zakresu rzeczowego wykonanych robót, zastosowanych technologii i materiałów. Dobrze jest porównać taki kosztorys z kosztorysem powykonawczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 25.11.2004 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 ..ja myślę że odstępstwo rzędu 10% to "norma", którą trzeba uwzglednić i niestety zaakceptować J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 29.11.2004 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Są dwie wiadomości jedna dobra, druga zła. Dobra-u nas różnica wyniosła 30%- na naszą korzyść, za stan surowy zapłąciliśmy mniej. Zła-wykończeniówka wyjdzie w najlepszym razie 50% więcej (jak chce sie poszalc to i ze 200% mogło by być)e. Jakoś szkoda robić byle jak i z byle jakich materiałów. Wychodzi więc dużo drożej chociaż marmurów nie kładziemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 29.11.2004 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Właśnie dostałem kosztorys domu zrobiony na podstawie katalogu Sekocenbudu (ceny na III kw. 2004). Gdy kupiłem projekt, zamówiłem też sobie u architekta szczegółowy kosztorys obiony w opaciu o Sekocenbud. Muszę stwierdzić, że koszty budowy były mniej więcej zgodne z tym, co w katalogu. Nie zmienia to jednak faktu, że warto przewidzieć "margines bezpieczeństwa" i moim zdaniem powinno to być (na wyczucie) 20% ceny początkowej. To dużo, ale lepiej się od początku zabezpieczyć, niż pod koniec obudzić z głową w nocniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 29.11.2004 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 ..no właśnie, człowiek cały czas się łapie na tym "dam 200,- drożej ale wezmę lepszy towar" i tym sposobem tam dwie, tu trzy stówki drożej i uzbiera się niezła kupka Niestety Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts