Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki koszt robocizny fundamentów?

IZAPIOTREK

Recommended Posts

Musisz określić jakie duże są fundamenty jakie ławy, jakie wysokie i czy przewidujesz ocieplenie, izolacje , itd oraz czy ławy lejesz np.; z gruchy bo bez tego trudno cokolwiek powiedzieć. Brać pod uwagę można również czy przewidujesz wykonwcę na całość czy tylko na fundmaenty. Pamietaj o szczegółach bo Cię moga wycmokać że aż miło. :oops: :oops:

pozdrawiam

a co na to - zainteresowany, czy ty w swoim projekcie przewidujesz piwnice. U mnie domek 14 x 14 trochę wywijasów itp., długość w mb to 90m , wysokość ścian fundamentowych 1,20 ( bez ław ) oraz zbrojony wieniec na samej górze. Koszt robocizny za fundmaenty cyrka 4000 zł. :wink: :wink:

domek jest prosty, teren w miarę równy, fundamenty oczywiście z ociepleniem, tradycyjny -ławy

Dorka zastanawia mnie gdzie zrobiłam błąd skoro Ciebie kosztuje stan surowy zamknięty 27000 a mnie wyliczyli bez dachu 33000

Ceny szczególowe podałam w temacie

"ratunku drogo to czy tanio"

Jak byś mogła to zerknij

Mnie fundamenty wyliczyli 3400

W miom przypadku fundament pod pow. 146m2- 3.000PLN - czyli wyrównanie ręczne wykopu ,chudziak, zbrojenie, beton z gruszki, na to folia ,dysperbit, 5 warstw bloczków M-6 na ścianę fundamentową ,ocieplenie pionowe : styropian + folia budowlana, izolacja pozioma : dysperbit+ folia, wrzucenie i ubicie pospółki do poziomu "0".Chyba niedużo :wink: ?

• 4 weeks później...

Witam!!

Mamy dom parterowy bez podpiwniczenia. Jest okolo 90 m.b. fundamentów, zdjęcie humusu i wykop na okolo 80 cm głębokośći i 60 cm szerokości wykonaliśmy sami (łopaty+taczka+dobry humor=niezła frajda :D :D :D ). Dalej, ułożenie zbrojenia, zalanie betonem jakies B17 z betoniarki na wysokość 60cm, na to izolacaj (papa+lepik) i dalej w górę bloczki betonowe na 80 cm wysokości. Zaizolowanie dysperbitem od wewnątrz. Na zewnatrz przyjdzie pozniej izolacja.... narazie zostawiliśmy "gołą" ścianę :) :) :) . Za wykonanie wyzej wymienionych prac zaplacilismy 2500zł. Ekipa bardzo solidna, pracowita i nie droga :D

Zasypanie wnętrza piaskiem (weszło 170 ton!!!! :o :o :o ) robilismy tez sami, tylko zaplacilismy za piach 8) i katepilar (80 zł/godzine) a trwalo to 5,5 godziny... ubijalismy skoczkiem ktorego pozyczylismy po znajomosci za friko :D:D:D

pozdrawiam...