Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop drewniany

Recommended Posts

Witam,

Wymarzyliśmy sobie strop drewniany w odbudowywanej części budynku, praktycznie cały projekt domu jest prosty i zrozumiały. Poza technicznym wykonaniem stropu. Wiem ze istnieje kilka możliwości montażu belek stropowych np. Oparcie na wieńcu, wieszaki itp.

Nie mam niestety pojęcia jak mam odczytać to co jest podane w projekcie. Podsyłam zdjęcia z projektu może ktoś z was jest w stanie rozszyfrować jak ma być wykonany strop. Czy na wysokości belek jest wieniec ( nie jest on opisany )

C95AB64D-69A7-4A69-8EE0-23F0C8C15E44.jpg

A1055073-B6DE-4C78-96B6-BE38794F10EF.jpg

9F7E0183-A940-4D9D-8235-8AC013DC53D9.jpg

Ok, a czy jest inna opcja montażu belek ? Zależy nam na tym żeby były one wyeksponowane w jak największym stopniu, niestety wieszaki raczej będą widoczne. Kolejna sprawa to w projekcie widzę ze przyjęta do obliczeń jest belka długości 4,76 natomiast rozpiętość pomiędzy ścianami nośnymi to 4,5m

Ok, a czy jest inna opcja montażu belek ? Zależy nam na tym żeby były one wyeksponowane w jak największym stopniu, niestety wieszaki raczej będą widoczne. Kolejna sprawa to w projekcie widzę ze przyjęta do obliczeń jest belka długości 4,76 natomiast rozpiętość pomiędzy ścianami nośnymi to 4,5m

Można zrobić gniazda w ścianie. Ale pewnie należy wtedy odpowiednio obniżyć górę wieńca.

Do obliczeń jest przyjęta rozpiętość obliczeniowa a Ty piszesz o rozpiętości w świetle między elementami poprzecznymi.

25 lat temu był podobny dylemat w rodzinie przy budowie małego domku. Belki stropowe na wysokości wieńca. Jak wiadomo wtedy takie cuda jak wieszaki itp ot nie był standard.

Po konsultacji z KB belki zostały osadzone w ścianie, pod wieńcem - tylko że ściana z jakiejś odmiany suporexa, bardziej przypominającej wagą bloczki fundamentowe, a nie np. beton komórkowy.