Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór PC PW

dawiddur

Recommended Posts

6 grzejnikami atlantic o mocy 6 kw łącznej i mata w łazience i 2 drabinki według potzreby w sumie to 7 kw. Ostatnie zużycie w 1 kwartale tego roku to było ok 35 kwh/dobę na samo ogrzewanie bez cwu czyli 1,45 kwh na godzinę czy to jest tak mało ? Według mnie średnio

POliczyłem zakup kotła 2 funkcyjnego załozenie gazu oraz centralnego i koszty eksploatacyjne i paliwo gazowe oraz serwis i nowy kocioł po 15 latach wersus to co miałem i jeszcze nie zwróciło się więc to była słuszna decyzja

1)Rozśmieszasz mnie. To ile to zapotrzebowanie na (m2 a raczej m3) jest?

2) Po co 7kW mocy na (CO)? + dodatkowo CWU

3) ile dni średnio trwa okres grzewczy?

4) Tak jak wczoraj pisałem sezon można i ogarnąć 1000kWh/rok pytanie nasuwa się ( ile jest w domu na plus i przez jaki okres)

Czyli wcześniej był kocioł lecz padł tak? i stwierdziłeś że kupisz klimatyzator za 2k i ogarniesz tym dom:no:

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A PROPO ZUŻYCIA PRĄDU W WASZYCH PC. Na forum na FB ktoś się zapytał jakie macie w domach temperatury. Większość odpowiedziała 20- 22 st C. U mnie komfortowa temp 24 st C. I stąd takie rozbieżności zużycia prądu.. U mnie zimą ok 500 kwh/mc latem 1/10 z tego. Brak wanien , ale jeśli ktoś taką ma to potrzebuje więcej wody i mocniej gorącej niż prysznic, a to zwiększa zużycie prądu. Nie możemy porównywać zużycia bo u was w większości domów jest po prostu zimno.

Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz że w wannie woda musi być cieplejsza. ?

Zarówno wanna jak i prysznic woda o temp 43*C jest gorąca

U mnie komfortowa to przedział 23---24*C Idealna to 23,4*C lecz ciężko ją utrzymać. A i urządzenie pomiarowe może te dziesiąte stopnia pokazywać nieprawidłowo, Lecz trzymam się tego co pokazuje.

Edytowane przez -voymar-

1)Rozśmieszasz mnie. To ile to zapotrzebowanie na (m2 a raczej m3) jest?

2) Po co 7kW mocy na (CO)? + dodatkowo CWU

3) ile dni średnio trwa okres grzewczy?

4) Tak jak wczoraj pisałem sezon można i ogarnąć 1000kWh/rok pytanie nasuwa się ( ile jest w domu na plus i przez jaki okres)

Czyli wcześniej był kocioł lecz padł tak? i stwierdziłeś że kupisz klimatyzator za 2k i ogarniesz tym dom:no:

Nie wiem jakie jest zapotrzebowanie na m2 i nie ma to znaczenia bo za m2 nie płacę to nie mieszkanie w bloku.

Grzejniki które miałem: 1x 2kw do salonu, 3x 1 kw, 2x0,5kw takie były kupione ale nie działały nigdy z pełną mocą, co cuw mam pc o mocy 440W

Okres grzewczy trwa 7 miesięcy

Dotychczas na ogrzewanie szło 4,5 MWh/rok temperatury 21-22

Nie miałem żadnych kotłów ani układu centralnego ogrzewania bo to według mnie obciach i przeżytek i nic nie padło. 17 lat temu pc kosztowała 70 tys , gazu nie było najtaniej i najszybciej było kupić grzejniki elektryczne i tak zrobiłem. Budowałem dom 7 miesięcy i nie miałem czasu czekać na przyłącze gazowe.

Porównywałem niedawno ile kosztowałoby mnie centralne na gaz +koszty +gaz przez 17 lat i ogrzewanie elektryczne też przez 17 lat i gaz przegrał

U mnie komfortowa to przedział 23---24*C Idealna to 23,4*C lecz ciężko ją utrzymać. A i urządzenie pomiarowe może te dziesiąte stopnia pokazywać nieprawidłowo, Lecz trzymam się tego co pokazuje.

u mnie cuw ma 45,5 i córka trochę się krzywi że za zimna :sick:

Nie wiem jakie jest zapotrzebowanie na m2 i nie ma to znaczenia bo za m2 nie płacę to nie mieszkanie w bloku.

Grzejniki które miałem: 1x 2kw do salonu, 3x 1 kw, 2x0,5kw takie były kupione ale nie działały nigdy z pełną mocą, co cuw mam pc o mocy 440W

Okres grzewczy trwa 7 miesięcy

Dotychczas na ogrzewanie szło 4,5 MWh/rok temperatury 21-22

Nie miałem żadnych kotłów ani układu centralnego ogrzewania bo to według mnie obciach i przeżytek i nic nie padło. 17 lat temu pc kosztowała 70 tys , gazu nie było najtaniej i najszybciej było kupić grzejniki elektryczne i tak zrobiłem. Budowałem dom 7 miesięcy i nie miałem czasu czekać na przyłącze gazowe.

Porównywałem niedawno ile kosztowałoby mnie centralne na gaz +koszty +gaz przez 17 lat i ogrzewanie elektryczne też przez 17 lat i gaz przegrał

Hm -okres grzewczy 7 miesięcy-zgoda

kWh za ten okres---zły

podałeś tyle danych i skoro na ich podstawie nie umiesz wyliczyć zapotrzebowania ?;) na m2-- NIE WIESZ I NIE MASZ POJĘCIA O CO JA PYTAŁEM twój cytat; nie ma to znaczenia bo za m2 nie płacę to nie mieszkanie w bloku

po co tak mocne grzejniki były? w odniesieniu do zapotrzebowania?---nie trzyma się to kupy co piszesz.

proponuję wziąć kąpiel w wodzie o tem. 45,5*C--wrażenia opisz .

PODTRZYMUJĘ SWOJĄ TEZĘ ---z wczoraj i dziś.

Hm -okres grzewczy 7 miesięcy-zgoda

kWh za ten okres---zły

podałeś tyle danych i skoro na ich podstawie nie umiesz wyliczyć zapotrzebowania ?;) na m2-- NIE WIESZ I NIE MASZ POJĘCIA O CO JA PYTAŁEM twój cytat; nie ma to znaczenia bo za m2 nie płacę to nie mieszkanie w bloku

po co tak mocne grzejniki były? w odniesieniu do zapotrzebowania?---nie trzyma się to kupy co piszesz.

proponuję wziąć kąpiel w wodzie o tem. 45,5*C--wrażenia opisz .

PODTRZYMUJĘ SWOJĄ TEZĘ ---z wczoraj i dziś.

to chyba bardziej proteza niż teza ;)

Według mnie nie masz racji. 43* do wanny pasuje ale pod prysznic taka temperatura jest za wysoka (dla mnie). Twoja racja nie jest jedyną słuszną.

Według mnie nie masz racji. 43* do wanny pasuje ale pod prysznic taka temperatura jest za wysoka (dla mnie). Twoja racja nie jest jedyną słuszną.

masz rację dla mnie też ale dla córki 45,5 jest za mało, poza tym w lecie jest inaczej w zimie też każdy jest trochę zmarznięty.

To ,że grzejesz wodę do 45 ,5 stopnia wcale nie znaczy ,że w wannie też tyle masz , to samo pod prysznicem.

Na przykład kolega po zmianie grzania CWU na PC twierdził ,że temperatura mu spadła i że podprysznicem leci zimna woda , mimo ,że na zbiorniku temperatura wyższa niż poprzednio. Okazało się ,że ma na wyjsciu ze zbiornika zawór mieszający ,żeby się "nie poparzył" ,a ten zawór się uszkodził/przytkał...

Edytowane przez MiG25

Za samą pompę.

No to zdobądz wyceny z kompleksowym montażem (bo sam tego nie zrobisz)oraz z wszystkimi gadzetami typu pompki bufory bojler itp.Bo takie wyceny nie mają sensu.

Opisz wiecej na temat domu czyli obciazenie domu w kw przy temperaturze ovliczeniowej dla Twojej strefy.

Skad te obciazenie masz

Jaki masz system c.o

I co masz na mysli ze dim przygotowany do T2

Projektowe obciążenie cieplne 6,2 kw

Zapotrzebowanie na ciepło 7,1 kw

Strefa III

Z OZC

Mam płytę 30 cm na to podlogowka i wylewka średnio 12 cm. Piętro - 5cm styro podlogowka i średnio 8 cm wylewki.

Ceny za pompy są takie i pytanie czy warto dopłacać bo i tak do każdej z nich muszę resztę doliczyć typu baniak montaz itd a te ceny dla każdej powinny być te same

masz rację dla mnie też ale dla córki 45,5 jest za mało, poza tym w lecie jest inaczej w zimie też każdy jest trochę zmarznięty.

Że w zimie potrzebujemy kąpiel cieplejszą to zgoda lecz nie 46*C-bez przesady . Po za tym TY co masz napisać jak twoja PC w mrozy działa do ( -5*C góra -7*C ) to pewnie nawet nie zagrzeje do tych 45*C. A kobieta jak kobieta musi się wyróżniać, skoro narzekała to pewnie tyle nie bylo.I taka prawda.

Projektowe obciążenie cieplne 6,2 kw

Zapotrzebowanie na ciepło 7,1 kw

Strefa III

Z OZC

Mam płytę 30 cm na to podlogowka i wylewka średnio 12 cm. Piętro - 5cm styro podlogowka i średnio 8 cm wylewki.

Ceny za pompy są takie i pytanie czy warto dopłacać bo i tak do każdej z nich muszę resztę doliczyć typu baniak montaz itd a te ceny dla każdej powinny być te same

Tak z 10k

Edytowane przez -voymar-