marcin199 24.11.2020 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Powitać. Jako że dokumentacja w toku, mamy jeszcze trochę czasu na przemyślenia dotyczące sposobu ogrzewania domu. Początkowo miał być gaz jednak szybko z niego zrezygnowaliśmy na rzecz PC + PV. I teraz nachodzą nas myśli: po co PC skoro będzie PV, może lepiej zainwestować w większą instalację PV i zastosować kocioł elektryczny? Kocioł elektryczny wyjdzie znacznie taniej w montażu niż PC a koszty ogrzewania mogą być na tym samym poziomie co przy PC ale czy aby napewno dobrze myślimy? Dom parterowy o powierzchni całkowitej 155m2, w tym 36m2 garaż + 4m2 maszynownia. Reszta czyli 115m2 będzie mieszkalna. 100% podłogówka wodna + dobre ocieplenie + ciepłe okna + rekuperacja z odzyskiem ciepła. Garaż również ogrzewany (podłogówka) jednak tam temp ma być utrzymywana w granicach 16-18 stopni. Ma ktoś takie rozwiązanie u siebie w domu i może podzielić się swoimi spostrzeżeniami odnośnie użytkowania, kosztów itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin199 24.11.2020 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Lub inne rozwiązanie: pv + maty grzewcze podłogowe w całym domu. Bez instalacji podłogowej wodnej. Ma ktoś z was takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 24.11.2020 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 a jak taki sposób ogrzewania ma się do WT2021?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 24.11.2020 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Powitać. Jako że dokumentacja w toku, mamy jeszcze trochę czasu na przemyślenia dotyczące sposobu ogrzewania domu. Początkowo miał być gaz jednak szybko z niego zrezygnowaliśmy na rzecz PC + PV. I teraz nachodzą nas myśli: po co PC skoro będzie PV, może lepiej zainwestować w większą instalację PV i zastosować kocioł elektryczny? Kocioł elektryczny wyjdzie znacznie taniej w montażu niż PC a koszty ogrzewania mogą być na tym samym poziomie co przy PC ale czy aby napewno dobrze myślimy? Dom parterowy o powierzchni całkowitej 155m2, w tym 36m2 garaż + 4m2 maszynownia. Reszta czyli 115m2 będzie mieszkalna. 100% podłogówka wodna + dobre ocieplenie + ciepłe okna + rekuperacja z odzyskiem ciepła. Garaż również ogrzewany (podłogówka) jednak tam temp ma być utrzymywana w granicach 16-18 stopni. Ma ktoś takie rozwiązanie u siebie w domu i może podzielić się swoimi spostrzeżeniami odnośnie użytkowania, kosztów itd? Koszty ogrzewania nie będą na tym samym poziomie bo grzejac kotlem elektrycznym musisz pomnożyć rachunki razy 3 w stosunku do pompy. I grzejac kociolkiem elektrycznym potrzebujesz ok 10kwpv na samo ogrzewanie i CWU A grzejac pompą potrzeba ci ok3-4kw.pv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.11.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Co oznacza Dokumentacja w toku?Idź do architekta. On się podpisuje pod projektem.A jeśli złożyłeś już w urzędzie, to musztarda po obiedzie. Niech dokona odpowiednich wpisów w DB. Bo pewnie jest także KB. KB się podpisuje w DB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin199 24.11.2020 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Dokumentacja w toku czyli architekt pracuje nad projektem (projekt indywidualny). Takie rzeczy jak wpis KB w DB to znam na pamięć. Jest to już kolejna z rzędu budowa w moim życiu. Właśnie zastanawiam się nad sensem opłacalności takiego ogrzewania. Do pc będę potrzebował PV 7-8 kwp. (ogrzewanie + inne odbiorniki energii). Natomiast do kotła elektrycznego co najmniej PV 13-14 kwp aby koszty eksploatacji były porownywalne. Aczkolwiek może i to być jeszcze mało. Tak więc raczej koszt montażu pc + pv wyjdzie porównywalny albo i mniejszy jak z kotłem elektrycznym + mocniejsza pv.To takie moje wstępne wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 25.11.2020 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Od kilku lat słychać o wprowadzeniu opłat za energię bierną dla taryf grupy "G" - ile wtedy będzie się zwracać PV....... Ja zasugerowałem synowi budującemu dom: 1. jak najlepsze ocieplenie domu, 2. PC P-W, 3. PV 5 kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.11.2020 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Od kilku lat słychać o wprowadzeniu opłat za energię bierną dla taryf grupy "G" - ile wtedy będzie się zwracać PV....... .. A jaki to problem, otworzy sie rynek na kompensatory mocy biernej małej mocy i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.11.2020 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Dokumentacja w toku czyli architekt pracuje nad projektem (projekt indywidualny). Takie rzeczy jak wpis KB w DB to znam na pamięć. Jest to już kolejna z rzędu budowa w moim życiu. Właśnie zastanawiam się nad sensem opłacalności takiego ogrzewania. Do pc będę potrzebował PV 7-8 kwp. (ogrzewanie + inne odbiorniki energii). Natomiast do kotła elektrycznego co najmniej PV 13-14 kwp aby koszty eksploatacji były porownywalne. Aczkolwiek może i to być jeszcze mało. Tak więc raczej koszt montażu pc + pv wyjdzie porównywalny albo i mniejszy jak z kotłem elektrycznym + mocniejsza pv. To takie moje wstępne wyliczenia. To niech to zrobi tak, by było dobrze. W końcu mu płacisz za to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.11.2020 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Dokumentacja w toku czyli architekt pracuje nad projektem (projekt indywidualny). Takie rzeczy jak wpis KB w DB to znam na pamięć. Jest to już kolejna z rzędu budowa w moim życiu. Właśnie zastanawiam się nad sensem opłacalności takiego ogrzewania. Do pc będę potrzebował PV 7-8 kwp. (ogrzewanie + inne odbiorniki energii). Natomiast do kotła elektrycznego co najmniej PV 13-14 kwp aby koszty eksploatacji były porownywalne. Aczkolwiek może i to być jeszcze mało. Tak więc raczej koszt montażu pc + pv wyjdzie porównywalny albo i mniejszy jak z kotłem elektrycznym + mocniejsza pv. To takie moje wstępne wyliczenia. A czy masz już na oku jakieś urządzenia? Jeśli masz jakieś pytania dotyczące naszych pomp ciepła lub paneli PV, to chętnie odpowiem. Myślę, że przy tym rozważaniu doboru technologii warto dodać, że jest bardzo duża szansa (były już wielokrotne zapowiedzi), że w III naborze do programu Mój Prąd, który jest planowany na pierwszą połowę 2021 roku, oprócz wsparcia dla PV, będzie też wsparcie właśnie dla pomp ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin199 02.12.2020 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 To niech to zrobi tak, by było dobrze. W końcu mu płacisz za to. Jakiś Ty mądry. Nic nie wnosisz do tematu ale uczepić się trzeba. Ciekawe czy za Ciebie myśli ktoś inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts