Redik 23.11.2004 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 Witam,Pol roku temu kupilem dzialke na Targówku z ktorej wczesniej wydzielono kawalek na droge publiczna. Ale Ksiega Wieczysta nie zostala zaktualizowana. W momencie zakupu na podstawie aktu notarialnego notariusz zlozyl wniosek do sadu o zalozenie nowej ksiegi wieczystej uwzgledniajacej te zmiany. Jednoczesnie zostal zlozony wniosek o zalozenie hipoteki na nowo powstalej ksiedze wieczystej. Wniosek pierwszy zostal odrzucony (slusznie) z powodu braku jednej mapy. No wiec poszedlem do Sadu Rejonowego W W-wie, wydzial ksiag wieczystych i pytam sie Pani czy musze skladac jakis wniosek o czasowe nie rozpatrywanie wniosku o zalozenie hipoteki z powodu odrzucenia wniosku. Pani powiedziala ze nie mam sie co martwic i nic nie trzeba robic, poki nie ma KW - nie ma problemu. Najgorsze ze notariusz powiedzial to samo. A dzisiaj dostalem zawiadomienie z sadu ze wniosek o zalozenie hipoteki zostal odrzucony z powodu pdrzucenia wniosku 1.Wniosek o hipoteke kosztowal 1500PLN... Co moge zrobic w takiej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 24.11.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 Moim zdaniem należy Ci się zwrot tej opłaty (tzw. wpisu) na podstawie ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych: "Art. 36. 1. Sąd z urzędu zwraca stronie: 1) cały uiszczony wpis od pisma:a) zwróconego wskutek braków formalnych,b) odrzuconego lub cofniętego, jeżeli odrzucenie lub cofnięcie nastąpiło przed wysłaniem odpisu pisma innym stronom, a w braku takich stron - przed wysłaniem zawiadomienia o terminie posiedzenia," Sąd powinien zwrócić bez Twego wezwania, ale zwykle mu się nie spieszy. Dowiedz się w sekretariacie wydziału kiedy zwrócą i ew. złóż ponaglenie na piśmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redik 24.11.2004 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 a czy ktos przerabial taki manewr. Bo wychodzilo by na to ze w przypadku kazdego odrzuconego wniosku sad powinien zwracac pieniadz... piekne ale trudne o uwierzenia:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 24.11.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 Do tej pory dostawałam zawsze zwroty z KW, ale troszkę okrojone. A wniosków to mi z różnych przyczyn oddalili, odrzucili i zwrócili już chyba ze 20.Moim zdaniem w Twoim przypadku oddadzą te 1500,- ewentualnie pomniejszone o koszty przesyłki i takie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redik 24.11.2004 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 przepraszam za lamerstwo ale jak mam sie o to ubiegac? Wystarczy zwykle podanie zlozone w tym samym miejscu co wniosek o wpis do hipoteki? Acha, i czy oni maja obowiazek mi zwrocic kase czy zrobia to tylko jak sie upomne? ps. fajne to forum:) DOMownik od niedawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 24.11.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 Sami z siebie powinni oddać. Możesz ewentualnie spróbować przyspieszyć pisząc pismo i podając numer konta, albo grzecznie pytając kiedy masz się spodziewać zwrotu. Najlepiej to zadzwoń, podaj nr dz.KW i niech Ci Pan/i powie jaki jest tryb zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts