Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poma ciepła GREE VERSATI, ktoś zna, używa?

Tomeknr

Recommended Posts

Witam ponownie.

Wizyta serwisu skończyła się tak jak myślałem.

Po sprawdzeniu działania pompy Gree Versati III monoblok okazało się ...

... że błąd jest w sterowaniu pompy obiegowej zamontowanej w monobloku ...

... no niespodzianka :bash::bash:

Aktualna propozycja to wymiana kolejnej płyty sterującej pompy ciepła - tym razem głównego sterownika.

Więc czekamy dwa-trzy tygodnie na nową płytę, zobaczymy co dalej.

Będę informował.

Niestety sam serwis Gree nie poczuwa się do przyjazdu i diagnostyki.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam ponownie,

Kolejne testy i wymiany bez sukcesu.

Aktualnie wymieniliśmy:

- płytę sterująca pompami obiegowymi w PC,

- pompę obiegowa w PC,

PC dalej nie pracuje prawidłowo w trybie grzania CO.

Wykonaliśmy kilka testów z miernikami itp. i doszliśmy do tego że:

PC w trybie CO uruchamia się normalnie, dogrzewa wodę obiegową do temperatury zadanej, sprężarka wyłącza się itd.

Pracuje tylko pompa obiegowa w PC, powolutku tak żeby tylko obieg podtrzymać.

Do tego czasu jest wszystko OK, sygnał sterujący PWM do pompy obiegowej ustawiony na poziomie 88%.

Kiedy temperatura wody obiegowej spadnie poniżej zadanej - delta (5'C) następuję ponowne uruchomienie PC,

Pompa obiegowa dostaje sygnał szybszej pracy np. PWM 70%, po chwili kiedy ten sygnał osiągnie jakieś 65-68%

z jakiegoś powodu pompa obiegowa zatrzymuje się, dioda na pompie zaczyna migać.

Oczywiście powoduje to awaryjne zatrzymanie PC spowodowane brakiem przepływu.

Ten efekt jest powtarzalny i stały.

Pompa obiegowa w PC to WILO Yonos - Para PWM.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o głos :)

Witam ponownie,

Kolejne testy i wymiany bez sukcesu.

Aktualnie wymieniliśmy:

- płytę sterująca pompami obiegowymi w PC,

- pompę obiegowa w PC,

PC dalej nie pracuje prawidłowo w trybie grzania CO.

Wykonaliśmy kilka testów z miernikami itp. i doszliśmy do tego że:

PC w trybie CO uruchamia się normalnie, dogrzewa wodę obiegową do temperatury zadanej, sprężarka wyłącza się itd.

Pracuje tylko pompa obiegowa w PC, powolutku tak żeby tylko obieg podtrzymać.

Do tego czasu jest wszystko OK, sygnał sterujący PWM do pompy obiegowej ustawiony na poziomie 88%.

Kiedy temperatura wody obiegowej spadnie poniżej zadanej - delta (5'C) następuję ponowne uruchomienie PC,

Pompa obiegowa dostaje sygnał szybszej pracy np. PWM 70%, po chwili kiedy ten sygnał osiągnie jakieś 65-68%

z jakiegoś powodu pompa obiegowa zatrzymuje się, dioda na pompie zaczyna migać.

Oczywiście powoduje to awaryjne zatrzymanie PC spowodowane brakiem przepływu.

Ten efekt jest powtarzalny i stały.

Pompa obiegowa w PC to WILO Yonos - Para PWM.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o głos :)

kabel między płytą sterującą a pompą był wymieniany? Jak to jest podłączone? Dedykowany kabel? Robiony przez instalatora? Masy z tego samego miejsca? Zasilenie płytki sterującej i pompy z tej samej fazy?

kabel między płytą sterującą a pompą był wymieniany? Jak to jest podłączone? Dedykowany kabel? Robiony przez instalatora? Masy z tego samego miejsca? Zasilenie płytki sterującej i pompy z tej samej fazy?

Cześć,

1) kabel nie był wymieniany, raczej nie ma potrzeby bo pompa normalnie na CWU pracuje, problem jest tylko dla CO,

2) Oryginalne kable i podłączenia, to jest monoblok wszystko w jednym,

3) Monoblok, wszystko podłączane fabrycznie, zasilanie pompy obiegowej z tej samej fazy co płytki sterującej,

Czy ktoś spotkał się z takim problemem że pompa się kręci ale nie pompuje odpowiednio dużo wody ??

Przepływomierz nastawiony jest na 9l/min (0,54m3/h).

Czy to może być problem z wysokością podnoszenia, mocą pompy, przepływem ??

• 4 weeks później...

Witam ponownie,

Po długiej walce doszliśmy w czym problem. :wave::wave:

Przyczyna błędu była jednak moja instalacja elektryczna, a dokładnie podłączenie sygnału

sterującego z PC do drugiej pompy obiegowej.

Wszystko zostało podłączone zgodnie z dokumentacją nikt nie przewidział że w dokumentacji jest tak poważny błąd.

Zgodnie z opisem PC ma styk bezpotencjałowy do załączenia drugiej pompy obiegowej i tak zostało to podłączone.

W rzeczywistości na tych stykach jest sygnał PWM (10V) do wejścia PWM sterującego takiej pompy. :(

Pompa ciepła od tygodnia pracuje bez problemów, zobaczymy jak będzie z jej wydajnością itp ale na razie jest OK.

Błąd w opisie występuje tylko w dokumentacji w języku polskim, w angielskiej wersji nie ma w ogóle takiego akapitu. :mad:

Jeśli będziecie podłączać do tej pompy cokolwiek zewnętrznego najpierw dokładnie sprawdźcie jakie są naprawdę sygnały.

W moim wypadku podłączenie napięcia (miał być styk bezpotencałowy) na wyjście PWM spowodowało dziwne zachowanie pompy obiegowej w PC

prawdopodobnie oba wyjścia sterujące pomp wodnych są jakoś połączone.

Szkoda że tak długo to trwało, na szczęście było ciepło :-)

Niniejszym dziękuję wszystkim zaangażowanym serwisantom z Hydropol Dekor z Wrocławia oraz serwisowi Gree,

który szukał, szukał, ale znalazł problem i pomógł.

Mam nadzieję że poprawią dokumentację.

Witam ponownie,

Po długiej walce doszliśmy w czym problem. :wave::wave:

Przyczyna błędu była jednak moja instalacja elektryczna, a dokładnie podłączenie sygnału

sterującego z PC do drugiej pompy obiegowej.

Wszystko zostało podłączone zgodnie z dokumentacją nikt nie przewidział że w dokumentacji jest tak poważny błąd.

Zgodnie z opisem PC ma styk bezpotencjałowy do załączenia drugiej pompy obiegowej i tak zostało to podłączone.

W rzeczywistości na tych stykach jest sygnał PWM (10V) do wejścia PWM sterującego takiej pompy. :(

Pompa ciepła od tygodnia pracuje bez problemów, zobaczymy jak będzie z jej wydajnością itp ale na razie jest OK.

Błąd w opisie występuje tylko w dokumentacji w języku polskim, w angielskiej wersji nie ma w ogóle takiego akapitu. :mad:

Jeśli będziecie podłączać do tej pompy cokolwiek zewnętrznego najpierw dokładnie sprawdźcie jakie są naprawdę sygnały.

W moim wypadku podłączenie napięcia (miał być styk bezpotencałowy) na wyjście PWM spowodowało dziwne zachowanie pompy obiegowej w PC

prawdopodobnie oba wyjścia sterujące pomp wodnych są jakoś połączone.

Szkoda że tak długo to trwało, na szczęście było ciepło :-)

Niniejszym dziękuję wszystkim zaangażowanym serwisantom z Hydropol Dekor z Wrocławia oraz serwisowi Gree,

który szukał, szukał, ale znalazł problem i pomógł.

Mam nadzieję że poprawią dokumentację.

Mowa o złączu TX4 i wyjściach 29,30? Mam problem z pompą obiegową wmontowaną w PC, nie zmienia swojej wydajności nawet po wyrównaniu temperatur IN z OUT. Instalator twierdzi ze pompa obiegowa działa ze stałą prędkością , instrukcja mówi inaczej

U mnie w LG pompa obiegowa zamontowana w pompie ciepła mimo że jest elektorniczna i ma możliwosć sterowania wydajnością zawsze działa na ustalonej wydajności. Być może także Gree nie przewidział wykorzystanie możliwości pompy.

U mnie wydajność jest osiągana przez zmienną deltę ...

• 1 month później...

Mam pompę GREE VERSATI 10 kW GRS-CQ10Pd/NhG-M monoblok. Nie zauważyłem żeby sterowała pompką obiegowa - na moje jest stale 100% a co za tym idzie zużycie prądu jest na poziomie 100-120W. Nawet jak pompa jest w stanie czuwania to zużywa 30W. Można wybrać oszczędzanie energii przez wyświetlacz, który zaciemnia tylko panel a dalej działa podświetlenie. Producent naprawdę zrobił sobie żarty z użytkownika.

Dojdźmy do najlepszego - ile zużywa pompa np. przy podgrzewaniu wody do 40*C - u mnie chwilowo dochodzi do 4600W (nie mam grzałek) mimo, że w instrukcji jest podane dużo mniej.

Ograniczyłem ją limitem, który też działa specyficznie, tak jakby na 1 fazę - jeżeli chcemy 2700W to ustawiamy 900W. Nie wiem jak to wpływa na pracę i COP dlatego chce dołożyć licznik ciepła i porobić próby na różnych ustawieniach. Co do działania samej pompy nie mam zastrzeżeń - zobaczymy jaki jest rzeczywisty COP.

Mam trochę inny układ niż planują to producenci, to znaczy 2 obiegi grzewcze i CWU kierowane przez 2 zawory trójdrożne:

- podłogówka - sterowanie z pompy - w tej chwili ustawiona na 26*C,

- grzejniki z buforem 300l. - sterowane osobnym sterownikiem, który wysyła do pompy informację o podniesieniu temp. do 45-50*C - pompa ładuje bufor i zostaje odłączona od podłogówki, po osiągnięciu założonych parametrów, proces się odwraca. Sterownik zrobiony na ESP8266 i czujnikach ds18b20.

- CWU 300l - ładowanie sterowane przez pompę - ustawione na 50*C.

W planach mam też zmianę sposobu sterowania pompą obiegową bo w tej chwili jej praca na 100% jest sporo za mocna na moją podłogówkę (100m2). Do tej port miałem pompę elektroniczną i jej moc była ustawiona na 12W.

Wiem, że 100W to nie dużo, ale miesięcznie z tego wychodzi ok. 72kWh.

Muszę jeszcze poobserwować pompę co do mocy biernej, bo na liczniku sporo jej przybyło.

Edytowane przez jag1977

Co do mocy biernej , to niestety mój Panasonic też na stałe ma podpięte kondensatory do sieci ( zresztą nie tylko on , Inverter pv dokładnie to samo , mimo ,że na noc się teoretycznie wyłącza ,kondensatory dalej do sieci podpięte) , no i energii biernej na podlicznku pompy ciepła jest tylko 2x mniej niż czynnej ( żeby nie być gołosłownym stan na dziś 8921kWh energii czynnej , 4303kVArh energii biernej.... Oby jeszcze długo ktoś nie wpadł na pomysł,żeby i za nią trzeba było płacić...

• 2 months później...

Witam ponownie,

Moja pompa Gree Versati II Monoblok znowu weszła w tryb szajsu.

W grudniu weszła w dziwny stan w którym działa tylko sprężarka, temperatury ssania i tłoczenia bardzo wysokie,

a temperatura wody wejścia i wyjścia taka sama. Tak zablokowana był jeden dzień i sama wróciła do normalnej pracy.

Tydzień temu sytuacja powtórzyła się, wtedy odblokowała się po trzech dniach,

ponownie dzisiaj przestała poprawnie pracować.

Nie zgłasza żadnych błędów, po prostu tak jakby czynnik nie szedł na wymiennik freon/woda.

Mam parametry np.

Temp. ssania: 73,8'C

Temp tłoczenia 86,5'C

Ciśnienie tłoczenia -1'C

Temp wody na wejściu: 24,3'C

Temp wody na wyjściu: 24,3'C

Ma ktoś jakiś pomysł ??

Mam dość tej pompy.

Niniejszym ogłaszam że pompa ciepła Gree Versati III Monoblok to badziewie jakich mało.

Prawdopodobnie zamarza lub blokuje się zawór 4-drożny,

ale serwis Gree wymaga potwierdzenia od autoryzowanego montażysty.

Problem w tym że musiałbym go chyba ugościć u siebie w domu na tydzień.

Pompa zablokowała się w niedzielę, dzisiaj o 10 ruszyła więc serwisant nie ma po co przyjechać,

ale wieczorem znowu się zablokowała i nie wiem kiedy się odblokuje.

Kompletny brak współpracy ze strony Gree, nie maja ludzi i swoich serwisantów,

brak jakiejkolwiek pomocy oprócz wyświechtanych sloganów.

Cześć,

Mam taka funkcję i już to robiłem. Nie pomogło.

Dzisiaj jeszcze zrobiłem mały test.

Zdjąłem na chwilę cewkę z zaworu czworodrożnego i sprawdzałem co się dzieje.

Przy zdejmowaniu w zaworze coś pyka więc chyba działa.

Nie pomogło.

Na słuch mam wrażenie że pompa trochę inaczej się uruchamia.

Nie ma takiego charakterystycznego syku, tylko pyknięcia zaworów.

Czy może być uszkodzony zawór rozprężny ??

Bo chyba mało czynnika powinien wykryć presostat ??

Jakie ciśnienia powinny być dla czynnika ??

• 1 month później...
  • 9 months później...
Mam dość tej pompy.

Niniejszym ogłaszam że pompa ciepła Gree Versati III Monoblok to badziewie jakich mało.

Prawdopodobnie zamarza lub blokuje się zawór 4-drożny ...

No i wykrakał. Moja Versati III dostarczyła mi dokładnie takich samych problemów jak koledze labaz. Pompa niby pracowała, żadnych błędów na sterowniku (jak dla mnie za słabe oprogramowanie diagnostyczne), a grzania zero. Temperatury ssania i tłoczenia praktycznie takie same i powoli rosnące w czasie, w miarę rozgrzewania się sprężarki. Przy tym dziwny, metaliczny dźwięk pracy. Na moje szczęście, firma instalująca i serwisująca pompę stanęła na wysokości zadania. Kilkakrotnie przyjeżdżali na moje wezwania, żeby zdiagnozować usterkę. Jak na złość, w trakcie ich pierwszych wizyt pompa spinała poślady i zaczynała normalnie grzać. Tak przeszedł mi poprzedni sezon, w którym pompa przeważającą większość czasu grzała, ale miała też dłuższe lub krótsze napady niechęci do pracy. W październiku tego roku znów ta sama polka. Serwisanci przyjechali i tym razem przyłapali moją Versati ze spuszczonymi gaciami. Diagnoza: wada lub uszkodzenie sprężarki. Kilka dni czekania i wymiana gwarancyjna. Od tego momentu pompa śmiga bez zająknięcia. Można zadawać sobie pytanie: czy wszystkie Versati tak mają, czy raczej trafiła się seria wadliwych sprężarek?

Edytowane przez gondoljerzy

• 4 months później...
Przy tym dziwny, metaliczny dźwięk pracy. Na moje szczęście, firma instalująca i serwisująca pompę stanęła na wysokości zadania. Kilkakrotnie przyjeżdżali na moje wezwania, żeby zdiagnozować usterkę. Diagnoza: wada lub uszkodzenie sprężarki. Kilka dni czekania i wymiana gwarancyjna. Od tego momentu pompa śmiga bez zająknięcia. Można zadawać sobie pytanie: czy wszystkie Versati tak mają, czy raczej trafiła się seria wadliwych sprężarek?

Czy ten metaliczny dźwięk był taki sam jak na tym filmiku od 10:40

?

Moja w tym momencie grzeje CWU do 45 stopni przy zewnętrznej +14 i pobiera około 6kW. Wentylator chodzi cicho, tylko ta sprężarka.

Jeśli chodzi o grzanie to zimą grzała bez problemu, a teraz grzeje CWU. Po dobiciu gazu hałasowała mniej przez kilka dni. Tak było przed od 6:30

Edytowane przez michael.forums