Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieniec zaszalowany z cegły pełnej

Sebixx

Recommended Posts

Cześć. Co myślicie żeby ścianę fundamentową zakończyć wieńcem umieszczonym w szalunku z cegły pełnej. Ścianę fundamentową mam zbudowaną z bloczka ustawionego w poprzek co dało mi ścianę o szerokości 38 cm. Teraz jeżeli ułożę cegłę przy krawędziach ściany fundamentowej to powstanie szalunek z wolną przestrzenią na zbrojenie o wymiarach 25 cm x 13 cm (doliczając 1 cm spoinę). Po umieszczeniu w tej przestrzeni zbrojenia zalać wszystko betonem. Dodam, że wieniec będzie ponad gruntem oczywiście. Załączam fotkę o co mi dokładnie chodzi. Pozdrawiam!

Wieniec.jpg

A jaki tego cel? Nie prościej po prostu wykorzystać dedykowane pustaki zalewowe? W Bangladeszu pewnie mają utrudniony dostęp do prefabrykatów, więc ratują sie jak mogą - szanuję.

Jeśli konstruktor tudzież KB klepnie taką technologię to robić. My tu nie mamy danych ani o gruncie ani o projekcie co ma stać na tych fundamentach, więc nie możesz się sugerować tym co tu ktoś sobie pomyśli na forum.

Cześć. Co myślicie żeby ścianę fundamentową zakończyć wieńcem umieszczonym w szalunku z cegły pełnej. Ścianę fundamentową mam zbudowaną z bloczka ustawionego w poprzek co dało mi ścianę o szerokości 38 cm. Teraz jeżeli ułożę cegłę przy krawędziach ściany fundamentowej to powstanie szalunek z wolną przestrzenią na zbrojenie o wymiarach 25 cm x 13 cm (doliczając 1 cm spoinę). Po umieszczeniu w tej przestrzeni zbrojenia zalać wszystko betonem. Dodam, że wieniec będzie ponad gruntem oczywiście. Załączam fotkę o co mi dokładnie chodzi. Pozdrawiam!

[ATTACH=CONFIG]450567[/ATTACH]

Są jakieś przesłanki do tego aby wykonać wieniec fundamentowy? Masz tak w projekcie czy to wyszło w trakcie budowy?

Oczywiście spokojnie możesz obmurować cegłą ale jeszcze lepszym rozwiązaniem było by wykonanie szalunków.

Hej. W projekcie w ogóle nie mam przewidzianego wieńca ściany fundamentowej. Jeżeli chodzi o kształtki wieńcowe to nie widziałem takich na 38 cm. Na ścianie tej będzie stał domek 10,5m x 9m z użytkowym poddaszem. Ściany 1W 38cm, strop monolit z nadprożami i podciągami. Szalunek z cegły w kl. 15 wydaje się być ciekawym rozwiązaniem. Co myślicie .....?

Zrobisz jak uważasz, ale masz idealne warunki gruntowe, żadnego wieńca nie musisz robić no chyba że w ramach walki z nudą na budowie :D

Wracając do sedna sprawy to spokojnie tak jak piszesz możesz zrobić, ale jeszcze raz powtarzam, nie ma to najmniejszego sensu, szkoda tylko czasu i pieniążków.

Szalunki z cegły to nic nowego, to jest normalne rozwiązanie. Tylko na poziomie zero tworzy się problem izolacji, jak dasz na cegłę i wieniec to z czasem cegła popęka, danie izolacji pod cegłę spowoduje że taki szalunek nie utrzyma betonu,

Słusznie piszesz. Nie pomyślałem o wilgoci która będzie szła od gruntu. Faktycznie izolację kładłbym dopiero na cegle... Z czasem cegła mogłaby popękać słuszna uwaga. Może faktycznie najłatwiej będzie dać zbrojenie w spoinę jak radzi d7d. Dwa pręty i trochę szersza spoina. Może tak 2 x fi12 w ostatniej szerszej spoinie?

Słusznie piszesz. Nie pomyślałem o wilgoci która będzie szła od gruntu. Faktycznie izolację kładłbym dopiero na cegle... Z czasem cegła mogłaby popękać słuszna uwaga. Może faktycznie najłatwiej będzie dać zbrojenie w spoinę jak radzi d7d. Dwa pręty i trochę szersza spoina. Może tak 2 x fi12 w ostatniej szerszej spoinie?

Izolacja faktycznie ważna rzecz ale u Ciebie jest piach więc wilgoć będzie znikoma albo wcale.

Tylko dając pręty w spoinie to nie będzie wieniec.

Właśnie jest jak napisałeś więcej roboty.... Szalunek nic mnie nie będzie kosztował oprócz oczywiście pracy bo deski zostały z ławy. Drogo wychodzą kształtki wieńcowe. Nawet gdybym chciał takie kształtki wykorzystać to nie widziałem takich o szerokości 38 cm. Dlatego pomyślałem o cegle żeby zrobić z niej szalunek i zalać wszytko betonem. Martwi mnie tylko kwestia pękania cegły w wyniku działania wilgoci. W teorii będzie wszystko zaizolowane przed wilgocią. Ściana stoi na papie, a sam mur zostanie pomalowany abizolem lub czymś podobnym, ale to wiadomo teoria. A może zamiast cegły ceramicznej cegła silikatowa??? Bo jak nie to zostaje już tylko kostka polbrukowa hehe:bash:...

Ściana fundamentowa ma być wymurowana na 80 cm. Stoi na ławie fundamentowej 60cm x 40 cm. Czyli licząc od podstawy łaty całość ma 1,20 + ew. wieniec.

(Ps. jestem na etapie 3 warstwy bloczków, a będzie 5 warstw - 5x14 cm + spoina = 80cm)

Edytowane przez Sebixx