Sebixx 25.11.2020 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Cześć. Co myślicie żeby ścianę fundamentową zakończyć wieńcem umieszczonym w szalunku z cegły pełnej. Ścianę fundamentową mam zbudowaną z bloczka ustawionego w poprzek co dało mi ścianę o szerokości 38 cm. Teraz jeżeli ułożę cegłę przy krawędziach ściany fundamentowej to powstanie szalunek z wolną przestrzenią na zbrojenie o wymiarach 25 cm x 13 cm (doliczając 1 cm spoinę). Po umieszczeniu w tej przestrzeni zbrojenia zalać wszystko betonem. Dodam, że wieniec będzie ponad gruntem oczywiście. Załączam fotkę o co mi dokładnie chodzi. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 25.11.2020 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 A jaki tego cel? Nie prościej po prostu wykorzystać dedykowane pustaki zalewowe? W Bangladeszu pewnie mają utrudniony dostęp do prefabrykatów, więc ratują sie jak mogą - szanuję.Jeśli konstruktor tudzież KB klepnie taką technologię to robić. My tu nie mamy danych ani o gruncie ani o projekcie co ma stać na tych fundamentach, więc nie możesz się sugerować tym co tu ktoś sobie pomyśli na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 25.11.2020 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Cześć. Co myślicie żeby ścianę fundamentową zakończyć wieńcem umieszczonym w szalunku z cegły pełnej. Ścianę fundamentową mam zbudowaną z bloczka ustawionego w poprzek co dało mi ścianę o szerokości 38 cm. Teraz jeżeli ułożę cegłę przy krawędziach ściany fundamentowej to powstanie szalunek z wolną przestrzenią na zbrojenie o wymiarach 25 cm x 13 cm (doliczając 1 cm spoinę). Po umieszczeniu w tej przestrzeni zbrojenia zalać wszystko betonem. Dodam, że wieniec będzie ponad gruntem oczywiście. Załączam fotkę o co mi dokładnie chodzi. Pozdrawiam! [ATTACH=CONFIG]450567[/ATTACH] Są jakieś przesłanki do tego aby wykonać wieniec fundamentowy? Masz tak w projekcie czy to wyszło w trakcie budowy? Oczywiście spokojnie możesz obmurować cegłą ale jeszcze lepszym rozwiązaniem było by wykonanie szalunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 25.11.2020 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Hej. W projekcie w ogóle nie mam przewidzianego wieńca ściany fundamentowej. Jeżeli chodzi o kształtki wieńcowe to nie widziałem takich na 38 cm. Na ścianie tej będzie stał domek 10,5m x 9m z użytkowym poddaszem. Ściany 1W 38cm, strop monolit z nadprożami i podciągami. Szalunek z cegły w kl. 15 wydaje się być ciekawym rozwiązaniem. Co myślicie .....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 25.11.2020 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Jeżeli nie ma przewidzianego w projekcie to ja nie widzę najmniejszego sensu.Nawet na gruntach bardzo wysadzinowych nie wszyscy robią wieniec fundamentowy i domy się nie rozsypują.Jaki masz grunt i jak głęboko kopałeś fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 25.11.2020 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Mam piach (taka wisełka drobny). Nie pamiętam jak głęboko kopałem bo miałem nierówny teren. Jednak zrobiłem ławę (40 cm x 60cm) ściana fundamentowa 80cm no i teraz będzie wieniec. Gdybym zrobił go w szalunku z cegły miałbym ścianę fundamentową ok 93 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 25.11.2020 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Zrobisz jak uważasz, ale masz idealne warunki gruntowe, żadnego wieńca nie musisz robić no chyba że w ramach walki z nudą na budowie Wracając do sedna sprawy to spokojnie tak jak piszesz możesz zrobić, ale jeszcze raz powtarzam, nie ma to najmniejszego sensu, szkoda tylko czasu i pieniążków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 25.11.2020 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Dziękuję za radę i poświęcony czas. Na pewno przemyśle co napisałeś. Dzięki!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.11.2020 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Możesz też zrobić (jeżeli chcesz) zbrojenie w spoinie czyli dwa pręty zbrojeniowe (taki płaski wieniec o wysokości spoiny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 25.11.2020 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Szalunki z cegły to nic nowego, to jest normalne rozwiązanie. Tylko na poziomie zero tworzy się problem izolacji, jak dasz na cegłę i wieniec to z czasem cegła popęka, danie izolacji pod cegłę spowoduje że taki szalunek nie utrzyma betonu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 25.11.2020 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Szalunki z cegły to nic nowego, to jest normalne rozwiązanie. Tylko na poziomie zero tworzy się problem izolacji, jak dasz na cegłę i wieniec to z czasem cegła popęka, danie izolacji pod cegłę spowoduje że taki szalunek nie utrzyma betonu, Słusznie piszesz. Nie pomyślałem o wilgoci która będzie szła od gruntu. Faktycznie izolację kładłbym dopiero na cegle... Z czasem cegła mogłaby popękać słuszna uwaga. Może faktycznie najłatwiej będzie dać zbrojenie w spoinę jak radzi d7d. Dwa pręty i trochę szersza spoina. Może tak 2 x fi12 w ostatniej szerszej spoinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 25.11.2020 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Słusznie piszesz. Nie pomyślałem o wilgoci która będzie szła od gruntu. Faktycznie izolację kładłbym dopiero na cegle... Z czasem cegła mogłaby popękać słuszna uwaga. Może faktycznie najłatwiej będzie dać zbrojenie w spoinę jak radzi d7d. Dwa pręty i trochę szersza spoina. Może tak 2 x fi12 w ostatniej szerszej spoinie? Izolacja faktycznie ważna rzecz ale u Ciebie jest piach więc wilgoć będzie znikoma albo wcale. Tylko dając pręty w spoinie to nie będzie wieniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.11.2020 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Bo za niski i nie ma strzemion? Formalnie wieńcem nie będzie ale będzie pełnił pozytywną rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 25.11.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 A czemu nie szalunek z desek?Drożej, trudniej, bardziej pracochłonnie. Chcesz robić wieniec - dechy albo osb i jazda.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 25.11.2020 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Właśnie jest jak napisałeś więcej roboty.... Szalunek nic mnie nie będzie kosztował oprócz oczywiście pracy bo deski zostały z ławy. Drogo wychodzą kształtki wieńcowe. Nawet gdybym chciał takie kształtki wykorzystać to nie widziałem takich o szerokości 38 cm. Dlatego pomyślałem o cegle żeby zrobić z niej szalunek i zalać wszytko betonem. Martwi mnie tylko kwestia pękania cegły w wyniku działania wilgoci. W teorii będzie wszystko zaizolowane przed wilgocią. Ściana stoi na papie, a sam mur zostanie pomalowany abizolem lub czymś podobnym, ale to wiadomo teoria. A może zamiast cegły ceramicznej cegła silikatowa??? Bo jak nie to zostaje już tylko kostka polbrukowa hehe:bash:... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.11.2020 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Jaką masz wysokość między górą ławy fundamentowej a górą ewentualnego wieńca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 26.11.2020 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) Ściana fundamentowa ma być wymurowana na 80 cm. Stoi na ławie fundamentowej 60cm x 40 cm. Czyli licząc od podstawy łaty całość ma 1,20 + ew. wieniec.(Ps. jestem na etapie 3 warstwy bloczków, a będzie 5 warstw - 5x14 cm + spoina = 80cm) Edytowane 26 Listopada 2020 przez Sebixx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.11.2020 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Lepiej jest zrobić tradycyjny szalunek niż murować "szalunek" z cegieł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 27.11.2020 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Szacunek z cegieł i tak musisz deskowac. Zaoszczędzisz metr betonu a zrobisz się jak głupi, sądzisz kase w cegły. A wytrzymalosc i tak mniejsza niz betonu. Stanowczo nie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 27.11.2020 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 kiedyś się tak robiło ze względów estetycznych.cegły na wysokości wieńca były ułożone inaczej, bardziej fantazyjnie, tworząc ornament i podział ściany. teraz, kiedy mur będzie przykryte izolacją, już się tak nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts