dieandrise65 25.11.2020 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Witam, mam problem ze smrodem od sąsiadów z dołu, który dochodzi do mojego mieszkania przez wentylację, a dokładniej okap kominowy CHW60 - szukam rozwiązania jak pozbyć się tego smrodu gdy z dołu włączają okap kuchenny. Znalazłem Filtr węglowy do okapów Cooke&Lewis 132 x 17 mm, który jest kompatybilny z moim okapem, czy to mi pomoże? Czytałem jeszcze o filtrze zwrotnym magnetycznym - czy mogę go w ten sam sposób zamontować jak powyższy filtr węglowy? https://www.castorama.pl/filtr-weglowy-do-okapow-cooke-lewis-132-x-17-mm-id-1092108.html Proszę edytować mój post jeśli nie można linków wklejać, ale nie mogłem dodać załącznika w postaci zdjęcia tu. Wg. opisu tego filtra węglowego to jest on dla osób, które gotują - czy ten filtr uchroni mnie przed zapachami sąsiadów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.11.2020 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Należy bezwzględnie zgłosić problem do zarządcy budynku/administracji/wspólnoty o nieuprawnionym podłączeniu mechanicznego okapu kuchennego do wentylacji grawitacyjnej przez sąsiadów.To nie Ty masz szukać filtrów węglowych tylko sąsiad. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dieandrise65 26.11.2020 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) Dziękuje za odpowiedź, chciałbym jeszcze dopytać bo nie znam się w tym temacie.. nieuprawnione podłączenie mechanicznego okapu do wentylacji grawitacyjnej? Tu wydaje mi się, że to zarządca budynku własnie podłączył ten okap, mianowicie przy ofercie wynajmu punkt z okapem był wymieniony, że mieszkania posiada, inne lokale w tym budynku też taki sam okap posiadają Tu chodzi o sam fakt, że jest okap, a nie powinno go być czy, że jest źle podłączony/nie ma warunków, żeby taki okap działał prawidłowo przy wentylacji grawitacyjnej? I jeszcze ostatnie pytanie - zanim ogarnięcie tego tematu potrwa, to czy ten filtr węglowy zastosowany u mnie da jakiś efekt i uchroni przed zapachami wywołanymi przez sąsiadów z dołu? Edytowane 26 Listopada 2020 przez dieandrise65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.11.2020 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Odpiszę Ci najprościej jak mogę:Jeśli jest taka możliwość podłączeń(dedykowany szyb wentylacyjny na mechaniczne okapy) to coś jest nie tak i należy to bezwzględnie sprawdzić.Jeśli zamontujesz filtr to tak "zdusi" on zapachy - filtr działa w oba kierunki - jednak wpuszczanie sobie powietrza od sąsiada nie jest "normalne" ....nawet przefiltrowanego.Najprościej jest zamontowanie na wylocie z Twojego okapu - zaworu zwrotnego. są dostępne i można spokojnie zastosować na Twoim przewodzie do okapu zapobiegnie to ciągowi "wstecznemu" nawet jeśli jest on wymuszony przez okap sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 26.11.2020 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) Tu rozchodzi się o to, że albo jest źle podłączony, nie do tego kanału, albo nie ma możliwości. Nie może być tak, że sąsiad wdmuchuje swoje smrody, gazy (może i CO czyli tlenek węgla) do Twojego mieszkania to jest niedopuszczalne.Taki filtr nie rozwiązuje sprawy a ponadto, dlaczego Ty masz wdychać, choćby nawet przefiltrowane, smrody sąsiada. EDITWidzę, że już Ci CityMatic odpowiedział wyczerpująco. Edytowane 26 Listopada 2020 przez Stermaj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.11.2020 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Tu rozchodzi się o to, że albo jest źle podłączony, nie do tego kanału, albo nie ma możliwości. Nie może być tak, że sąsiad wdmuchuje swoje smrody, gazy (może i CO czyli tlenek węgla) do Twojego mieszkania to jest niedopuszczalne. Taki filtr nie rozwiązuje sprawy a ponadto, dlaczego Ty masz wdychać, choćby nawet przefiltrowane, smrody sąsiada. Te same wnioski - pozdrawiam. Do autora wątku - musisz jak widzisz coś z tym zrobić - koniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dieandrise65 26.11.2020 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Dziękuje za odpowiedzi, w moim mieszkaniu wygląda sytuacja tak, że jest ten okap CHW60 i od niego jest rura do wentylacji (jedynej kratki w kuchni (czyli u mnie ta sytuacja też nie jest dopuszczalna jak rozumiem jeśli korzystałbym z okapu?) Muszą być dwa wyloty, że tak powiem? Na stronie ze zdjęciami mieszkań w tym budynku, też jest sytuacja gdzie jest ten sam okap podłączony, ale już bez rury tak jak u mnie i jest normalna kratka wentylacyjna, u mnie tej kratki nie ma bo jest podłączona rura z okapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 26.11.2020 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Jeśli to nowe mieszkanie to sprawdź, czy w kanale masz klapę zapobiegającą cofaniu sie spalin ze wspólnego pionu. Ja nie miałem. Niestety w tych zbiorczych pionach na okapy czesto spaliny idą wszędzie , prócz w górę, do ujścia komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.11.2020 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 .... okap CHW60 i od niego jest rura do wentylacji (jedynej kratki w kuchni (czyli u mnie ta sytuacja też nie jest dopuszczalna jak rozumiem jeśli korzystałbym z okapu?) Sytuacja niedopuszczalna - niezgodna z przepisami i zagrażająca życiu użytkownika takiego pomieszczenia(zabraniają tego przepisy dotyczące pomieszczeń kuchni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dieandrise65 26.11.2020 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Czy mogę jeszcze prosić o rozporządzenie/ustawę któa tego zabrania i na którą mogę się powołać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.11.2020 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) Dz.U. 2019 poz. 1065 - przeszukam, ale wydaje się, że to to - jak nie to poprawię OBWIESZCZENIEMINISTRA INWESTYCJI I ROZWOJU1)z dnia 8 kwietnia 2019 r.w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Bo tamto za bardzo ogólne § 93.40) 1. Pomieszczenie mieszkalne, kuchnia oraz aneks kuchenny powinny mieć bezpośrednie oświetlenie światłemdziennym.2. W mieszkaniu jednopokojowym dopuszcza się stosowanie kuchni bez okien lub aneksu kuchennego połączonegoz przedpokojem, pod warunkiem zastosowania co najmniej wentylacji:1) grawitacyjnej – w przypadku kuchni elektrycznej;2) mechanicznej wywiewnej – w przypadku kuchni gazowej.37) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 25 lit. a rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 4.38) Przez § 1 pkt 25 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 4.39) Zdanie pierwsze w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 25 lit. c rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 4.40) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 26 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 4. Dziennik Ustaw – 23 – Poz. 10653. W mieszkaniu jednopokojowym dopuszcza się stosowanie aneksu kuchennego połączonego z pokojem pod warunkiem zastosowania w tym aneksie wentylacji i kuchni elektrycznej.4. W mieszkaniu wielopokojowym dopuszcza się stosowanie aneksu kuchennego w pokoju przeznaczonym na pobytdzienny pod warunkiem zastosowania w tym aneksie wentylacji.5. W przypadku zastosowania okapu kuchennego w kuchni lub w aneksie kuchennym, należy zapewnić podłączenietego okapu do odrębnego przewodu kominowego. Edytowane 26 Listopada 2020 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts