Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w optymalnym ustawieniu PC Nibe F2040 8kW

uasz

Recommended Posts

Rozmawialem jeszcze z dwoma osobami o sytuacji.

Aby obnizyc ilosc zalaczen sprezarki powinienem obnizyc krzywa - jesli ta jest sterowana temperatura zasilania gdyż:

Sprezarka sie wylacza gdy temp zasilania osiagnie temperature wynikajaca z krzywej.

A gdyby ja obnizyc to by temp zasilania nie skakala 28-30, tylko byla np. caly czas 28 przez co sprezarka by pracowala caly czas.

Podniesienie temp krzywej powoduje ze pompa chce dobic do 30, dobija i sie wylacza.

Czy to zle myslenie? Mi to LOGICZNIE daje nowy obraz na sytuacje, nie wiem jednak jak to wplynie na temperature w domu - czy bedzie osiagana - ale gdy nie bedzie, wroce po prostu do tego co jest.

Czy z zalozenia (tak ktos mi powiedzial) pompa powinna pracowac caly czas ale na niskim parametrze ?

No a z jakiego powodu Ci sie tak czesto wyłącza najpierw na to pytanie sobie odpowiedz.

Bo jak Ci sie wylacza z przegrzewania czyli przekracza ustawiona temperature zasilania albo z powodu zamalej róznicy miedzy zasilaniem a powrotem to jak jeszcze obnożysz temperature zasilania to zrobisz jeszcze gorzej.

Przeczytalem jeszcze Twoje wczesniejsze wpisy .

Przeciez masz jak najbardziej prawidlowa liczbe startów do godzin pracy to nierozumiem czego szukasz jak Ci nie dogrzewa to tylko krzywa w górę i po klopocie pompa szybciej dogrzeje dom szybciej sie wylaczy bedziesz moal mniejsza liczbe godzin pracy i pewnie mniej zalaczen.

Edytowane przez codix

Czy z zalozenia (tak ktos mi powiedzial) pompa powinna pracowac caly czas ale na niskim parametrze ?

Obecnie u siebie testuje pracę stałą pompy.

Bez sensu jest ustawić np. 28 stopni bo efekt będziesz miał taki że będziesz miał dom albo niedogrzany albo przegrzany.

Trzeba ustawić odpowiednia krzywą , aby temperatura zasilania się zmieniała zależnie od warunków zewnętrznych i zapotrzebowania domu.

Krzywa przy grzaniu czasowym a przy grzaniu stałym będzie zupełnie inna.

Przy grzaniu stałym krzywa będzie sporo niższa.

Ja obecnie testuje i co chwilę obniżam krzywą aby dom się nie przegrzał.

Jak dla mnie komfort przy grzaniu stałym jest bez porównania wyższy niż przy grzaniu czasowym (stabilna temperatura , ciepła podłoga).

Tyle że jedyny minus to wyższe zużycie i trochę wyższe koszty ogrzewania , ale jak to mówią nie ma nic za darmo ;)

Dla pompy taka praca jest najlepsza. Jak trzeba będzie to sprężarka się wy

Pytanie mam jeszcze jedno.

Po co ustawia się temp w pomieszczeniu, po co jest czujnik temp,

Skoro pompa działa na zasadzie odczytu temp zewnętrznej + temperatury zasilania/powrotu?

Jest krzywa, która mówi o tym jaka ma być temp zasilania przy danej temp na dworze i tyle.

Obecnie mam ustawione w środku 23,5*C, zjechałem z krzywą i w domu jest 22,6*C.

Pompa nie pracuje od wczoraj (tylko do c.w.u) - to akurat + (jeśli chodzi o zużycie pompy czy prądu) ale jest temp 22,6*C.

Pompa powinna 'wymusić' żeby grzała cały czas aż osiągnie 23,5*C - moim zdaniem.

Bez sensu.

Mam 65 stopnio minut w tej chwili.

I korzystając z okazji, o ile trzeba by podnieść temp krzywej żeby o 1*C podnieść temp w domu? Wiem że to od wielu rzeczy zależy, ale to tak bliskie 1:1 jest może?

Nie znazlazłem takiej opcji szczerze powiedziawszy... ;/

W ogóle nie ma tam za dużo parametrów do zmian (nawet w ukryty menu) choć z drugiej strony to proste urządzenie, chyba zbyt proste, a przedewszystkim głupie. Żadnej analizy nie robi, nie przewiduje, niby wylicza jakaś średnią (można ustawić z ilu godzin - mam 20, tak jest ok ?) ...ale co z tego? Nic.