uasz 30.11.2020 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 OK, dziękuje tak zrobię dziś po pracy. Zmieniłem też system wietrzenia. Załączen 1037 już jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uasz 02.12.2020 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Rozmawialem jeszcze z dwoma osobami o sytuacji. Aby obnizyc ilosc zalaczen sprezarki powinienem obnizyc krzywa - jesli ta jest sterowana temperatura zasilania gdyż:Sprezarka sie wylacza gdy temp zasilania osiagnie temperature wynikajaca z krzywej. A gdyby ja obnizyc to by temp zasilania nie skakala 28-30, tylko byla np. caly czas 28 przez co sprezarka by pracowala caly czas.Podniesienie temp krzywej powoduje ze pompa chce dobic do 30, dobija i sie wylacza. Czy to zle myslenie? Mi to LOGICZNIE daje nowy obraz na sytuacje, nie wiem jednak jak to wplynie na temperature w domu - czy bedzie osiagana - ale gdy nie bedzie, wroce po prostu do tego co jest. Czy z zalozenia (tak ktos mi powiedzial) pompa powinna pracowac caly czas ale na niskim parametrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 02.12.2020 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 (edytowane) No a z jakiego powodu Ci sie tak czesto wyłącza najpierw na to pytanie sobie odpowiedz.Bo jak Ci sie wylacza z przegrzewania czyli przekracza ustawiona temperature zasilania albo z powodu zamalej róznicy miedzy zasilaniem a powrotem to jak jeszcze obnożysz temperature zasilania to zrobisz jeszcze gorzej. Przeczytalem jeszcze Twoje wczesniejsze wpisy .Przeciez masz jak najbardziej prawidlowa liczbe startów do godzin pracy to nierozumiem czego szukasz jak Ci nie dogrzewa to tylko krzywa w górę i po klopocie pompa szybciej dogrzeje dom szybciej sie wylaczy bedziesz moal mniejsza liczbe godzin pracy i pewnie mniej zalaczen. Edytowane 2 Grudnia 2020 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uasz 02.12.2020 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Gdybym wiedział na początku ze ta liczba zalaczen i czas pracy jest ok nie szukałbym dziury w całym tylko podniósł lekko temp i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.12.2020 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Czy z zalozenia (tak ktos mi powiedzial) pompa powinna pracowac caly czas ale na niskim parametrze ? Obecnie u siebie testuje pracę stałą pompy. Bez sensu jest ustawić np. 28 stopni bo efekt będziesz miał taki że będziesz miał dom albo niedogrzany albo przegrzany. Trzeba ustawić odpowiednia krzywą , aby temperatura zasilania się zmieniała zależnie od warunków zewnętrznych i zapotrzebowania domu. Krzywa przy grzaniu czasowym a przy grzaniu stałym będzie zupełnie inna. Przy grzaniu stałym krzywa będzie sporo niższa. Ja obecnie testuje i co chwilę obniżam krzywą aby dom się nie przegrzał. Jak dla mnie komfort przy grzaniu stałym jest bez porównania wyższy niż przy grzaniu czasowym (stabilna temperatura , ciepła podłoga). Tyle że jedyny minus to wyższe zużycie i trochę wyższe koszty ogrzewania , ale jak to mówią nie ma nic za darmo Dla pompy taka praca jest najlepsza. Jak trzeba będzie to sprężarka się wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uasz 03.12.2020 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Pytanie mam jeszcze jedno.Po co ustawia się temp w pomieszczeniu, po co jest czujnik temp, Skoro pompa działa na zasadzie odczytu temp zewnętrznej + temperatury zasilania/powrotu?Jest krzywa, która mówi o tym jaka ma być temp zasilania przy danej temp na dworze i tyle. Obecnie mam ustawione w środku 23,5*C, zjechałem z krzywą i w domu jest 22,6*C. Pompa nie pracuje od wczoraj (tylko do c.w.u) - to akurat + (jeśli chodzi o zużycie pompy czy prądu) ale jest temp 22,6*C.Pompa powinna 'wymusić' żeby grzała cały czas aż osiągnie 23,5*C - moim zdaniem.Bez sensu.Mam 65 stopnio minut w tej chwili. I korzystając z okazji, o ile trzeba by podnieść temp krzywej żeby o 1*C podnieść temp w domu? Wiem że to od wielu rzeczy zależy, ale to tak bliskie 1:1 jest może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.12.2020 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Nie wiem jak tam w Nibe ale w panasie musisz przelaczyc albo dziala w oparciu o krzywa i termostat pokojowy albo o krzywa i temperature wody nie mozna uzywac tego i tego.Pewnie u Ciebie jest tak samo .Z krzywa musisz doawiadczalnie podnosic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uasz 03.12.2020 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Nie znazlazłem takiej opcji szczerze powiedziawszy... ;/W ogóle nie ma tam za dużo parametrów do zmian (nawet w ukryty menu) choć z drugiej strony to proste urządzenie, chyba zbyt proste, a przedewszystkim głupie. Żadnej analizy nie robi, nie przewiduje, niby wylicza jakaś średnią (można ustawić z ilu godzin - mam 20, tak jest ok ?) ...ale co z tego? Nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts