trondheim 26.11.2020 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) Witam, Mam następującą sytuację: dom w SSZ,ściany porotherm, przed tynkami, chcę wyciąć otwory na kratki wentylacyjne, jednak nie jestem pewien jak to finalnie ma wyglądać. Poniżej wklejam schemat parteru z zaznaczonymi pustakami wentylacyjnymi: https://i.ibb.co/VVBfp99/Wentylacja-schemat.png 1) Salon (dolna część rysunku) - jest tu komin dymowy (do kominka)z 2 kanałami wentylacyjnymi, jeden na obsługiwać salon a drugi pokój przylegający do salonu. W przypadku salonu - tu potrzebne jest wycięcie bezpośrednio w pustaku wentylacyjnym? 2) Pokój przylegający do salonu - tu trzeba się przebić przez ściane działową do kanału w kominie w salonie? 3) Kuchnia (okap-dół rysunku,nad kuchenką) - tu jest zostawiona przerwa tuż nad stropem (pominięta jedna cegła pełna): Czy jest to otwór tylko do okapu? Jeśli tak, to czy zostawiać go w obecnym stanie czy powiększać? 3)Kuchnia/spiżarnia/WC - kanał wentylacyjny 3-częściowy, również zostawiona przerwa w cegle pełnej, dość szeroka, na 3 kratki?? w spiżarni 4) Łazienka/pokój przylegający do łazinki - po 1 kanale, przerwa w cegle pełnej pod stropem 5) Garaż/kotłownia/pokój przylegający do kotłowni - tutaj 4 kanały wentylacyjne, po 1 dla ww pomieszczeń plus 1 extra (?) - też będzie potrzebne przebicie się przez ściany (w przypadku garażu i pokoju)? Mam nadzieję, że rysunki i opis są jasne. Jeśli trzeba będzie się przebijać przez ściany do pustaków wentylacyjnych, robić to już docelowo na wymiary kratki? Te "otwory" w cegle pełnej - czy je trzeba poszerzyć na wymiary kratki? Z góry dziękuję za każdą odpowiedź! Pozdrawiam Piotr Edytowane 27 Listopada 2020 przez trondheim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts