Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno w kształcie trójkata - problemy.

Jalokim

Recommended Posts

Mam do zrobienia dwa okienka w kształcie trójkata (przyorostokątne 102 i 136 cm). Niestety przy grubym profilu nie będie ich można ani otworzyć ani uchylić do konca. Miał ktoś może taki problem.

Zaproponowali mi spiłowanie końcówki okna, ale wtedy może przemarzać. Mieliście podobne problemy?

Ps. okno plastikowe w okleinie dwustronnej.

Miałem dokładnie taki sam problem z takim samym profilem 4-ro komorowy Gelan. Niestety o kłopotach dowiedziałem się po zamontowaniu okna :( . Okno można byo jedynie lekko uchylić. Po interwencji przyjechał Pan z firmowego servisu producenta i powiedział że może jedynie podpiłować lub zmienić okucia na tylko uchylne. Wybrałem piłowanie, ale należy zrobić to bardzo delikatnie tak, aby zewnętrzna uszczelka miała do czego jeszcze dolegać. Po tej operacji okno otwiera się ale nie do końca bezboleśnie (jest moment w którym profile się jeszcze lekko zaczepiają). Można to wyeliminować przez dalsze piłowanie ale wtedy zewnętrzna uszczelka nie dojdzie już do profila.

Właśnie przyszło mi do głowy, że może najlepszym rozwiązaniem byłoby - jeśli już okno musi być trókątne i otwierane to zamówić je z cieńszego profilu, w 3-komorowym nie byłoby pewnie problemu.

Powodzenia.

Krzyś.