Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka pytań o działanie pompy ciepła

waka

Recommended Posts

Cześć.

Mam założoną pompa Samsunga 16kw. Dom spory, powierzchnia ogrzewana 300mkw.

Instalacja mieszana. Parter i łazienki podłogówka, piwnica i piętro grzejniki.

Mam kilka pytań odnośnie działania pompy.

1. Czy jeżeli skręce grzejniki w nieużywanych pomieszczeniach na głowicy termostatyczne, to czy pobór prądu przez pompę spadnie?

2. W domu mieszkam dopiero tydzień. Czy żeby spadło zużycie i się nie wychladzalo(grzeje w taniej taryfie g13), to dom musi się wygrzać?

3. Grzeję bojler cwu, który jest w piwnicy do 48 stopni. Po kilku godzinach w kuchni jest woda bardzo ciepła, a w deszczownicy w łazienkach jest już letnia. Z czego to wynika? Ciśnienie na liczniku afriso mam ustawione na 1.7bara podczas pracy pompy.

Pozdrawiam

Cześć.

Mam założoną pompa Samsunga 16kw. Dom spory, powierzchnia ogrzewana 300mkw.

Instalacja mieszana. Parter i łazienki podłogówka, piwnica i piętro grzejniki.

Mam kilka pytań odnośnie działania pompy.

1. Czy jeżeli skręce grzejniki w nieużywanych pomieszczeniach na głowicy termostatyczne, to czy pobór prądu przez pompę spadnie?

2. W domu mieszkam dopiero tydzień. Czy żeby spadło zużycie i się nie wychladzalo(grzeje w taniej taryfie g13), to dom musi się wygrzać?

3. Grzeję bojler cwu, który jest w piwnicy do 48 stopni. Po kilku godzinach w kuchni jest woda bardzo ciepła, a w deszczownicy w łazienkach jest już letnia. Z czego to wynika? Ciśnienie na liczniku afriso mam ustawione na 1.7bara podczas pracy pompy.

Pozdrawiam

Dom musi sie wygrzac w wekendy masz calodobowo tanie godziny to wtedy ostro pogrzej .

Jak przymkniesz na glowicach to zuzycie spadnie ale bedziesz mial nie dogrzane pokoje i inne pomieszczenia beda sie szybciej wychladzac.

Co do cwu to moze masz dlugie rury i slabo albo wcale ocieplone

Cześć.

Pozdrawiam

Masz cyrkulację CWU?

Gdy w zbiorniku będzie np 38 to w kranie będzie odczuwalne jako bardzo ciepłe, ale z deszczownicy już niekoniecznie. U siebie ma deszczeownice na ok 2.5m. Gdy ustawiam termostat na 38 to woda z deszczownicy jest w sam raz, ze słuchawki z tej samej baterii już jest za gorąca.

Cyrkulację włączyłem 2 razy.

W kranie bardzo ciepła, a w deszczownicy średnia.

Ale w kranie gdzie w kuchni czy w umywalce w tej lazience co ta deszczownica?

Jesli w umywalce w lazience leci ci tez ciepla jak w kuchni a tylko pod prysznicem chlodniejsza to nie ma problemu z cyrkulacja czy ociepleniem rurek .

A z sluchawki prysznicowej jak puscisz i dasz ja na podobna wysokosc co deszczownica to tez leci taka chlodniejsza?

Oczywiscie nie masz po drodze jakiegos mieszacza ?

A baterie prysznicową masz z termostatem?moze glowica cos nie tak i przepuszcza zimną

Oczywiscie zakladam ze na rurze od cyrkulacji masz zalozony zawor zwrotny i w dobra strone

Edytowane przez codix

A co niby jest zabawnego w pytaniu czy grzać pełna mocą nieużywane pomieszczenia?

Zadałeś pytanie (nr 1.):

"1. Czy jeżeli skręce grzejniki w nieużywanych pomieszczeniach na głowicy termostatyczne, to czy pobór prądu przez pompę spadnie?"

Dla większości nawet tych nie znających się na ogrzewaniu odpowiedź jest tylko jedna - pobór prądu spadnie.

Więc uśmiechnij się też, jak to zrobił Kolega @-voymar-