waka 30.11.2020 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Cześć.Mam założoną pompa Samsunga 16kw. Dom spory, powierzchnia ogrzewana 300mkw.Instalacja mieszana. Parter i łazienki podłogówka, piwnica i piętro grzejniki.Mam kilka pytań odnośnie działania pompy.1. Czy jeżeli skręce grzejniki w nieużywanych pomieszczeniach na głowicy termostatyczne, to czy pobór prądu przez pompę spadnie?2. W domu mieszkam dopiero tydzień. Czy żeby spadło zużycie i się nie wychladzalo(grzeje w taniej taryfie g13), to dom musi się wygrzać?3. Grzeję bojler cwu, który jest w piwnicy do 48 stopni. Po kilku godzinach w kuchni jest woda bardzo ciepła, a w deszczownicy w łazienkach jest już letnia. Z czego to wynika? Ciśnienie na liczniku afriso mam ustawione na 1.7bara podczas pracy pompy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 30.11.2020 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Cześć. Mam założoną pompa Samsunga 16kw. Dom spory, powierzchnia ogrzewana 300mkw. Instalacja mieszana. Parter i łazienki podłogówka, piwnica i piętro grzejniki. Mam kilka pytań odnośnie działania pompy. 1. Czy jeżeli skręce grzejniki w nieużywanych pomieszczeniach na głowicy termostatyczne, to czy pobór prądu przez pompę spadnie? 2. W domu mieszkam dopiero tydzień. Czy żeby spadło zużycie i się nie wychladzalo(grzeje w taniej taryfie g13), to dom musi się wygrzać? 3. Grzeję bojler cwu, który jest w piwnicy do 48 stopni. Po kilku godzinach w kuchni jest woda bardzo ciepła, a w deszczownicy w łazienkach jest już letnia. Z czego to wynika? Ciśnienie na liczniku afriso mam ustawione na 1.7bara podczas pracy pompy. Pozdrawiam Dom musi sie wygrzac w wekendy masz calodobowo tanie godziny to wtedy ostro pogrzej . Jak przymkniesz na glowicach to zuzycie spadnie ale bedziesz mial nie dogrzane pokoje i inne pomieszczenia beda sie szybciej wychladzac. Co do cwu to moze masz dlugie rury i slabo albo wcale ocieplone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 30.11.2020 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Cześć. 3. Grzeję bojler cwu, który jest w piwnicy do 48 stopni. Po kilku godzinach w kuchni jest woda bardzo ciepła, a w deszczownicy w łazienkach jest już letnia. Z czego to wynika? Ciśnienie na liczniku afriso mam ustawione na 1.7bara podczas pracy pompy. Pozdrawiam Masz cyrkulację CWU? Gdy w zbiorniku będzie np 38 to w kranie będzie odczuwalne jako bardzo ciepłe, ale z deszczownicy już niekoniecznie. U siebie ma deszczeownice na ok 2.5m. Gdy ustawiam termostat na 38 to woda z deszczownicy jest w sam raz, ze słuchawki z tej samej baterii już jest za gorąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 30.11.2020 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Cyrkulację włączyłem 2 razy. W kranie bardzo ciepła, a w deszczownicy średnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 30.11.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 (edytowane) Cyrkulację włączyłem 2 razy. W kranie bardzo ciepła, a w deszczownicy średnia. Ale w kranie gdzie w kuchni czy w umywalce w tej lazience co ta deszczownica? Jesli w umywalce w lazience leci ci tez ciepla jak w kuchni a tylko pod prysznicem chlodniejsza to nie ma problemu z cyrkulacja czy ociepleniem rurek . A z sluchawki prysznicowej jak puscisz i dasz ja na podobna wysokosc co deszczownica to tez leci taka chlodniejsza? Oczywiscie nie masz po drodze jakiegos mieszacza ? A baterie prysznicową masz z termostatem?moze glowica cos nie tak i przepuszcza zimną Oczywiscie zakladam ze na rurze od cyrkulacji masz zalozony zawor zwrotny i w dobra strone Edytowane 30 Listopada 2020 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.12.2020 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Sorry-- ale ubawiło mnie pytanieCyt.1. Czy jeżeli skręce grzejniki w nieużywanych pomieszczeniach na głowicy termostatyczne, to czy pobór prądu przez pompę spadnie?Jak będziesz grzał co 2 dni --to też spadnie. Choć z drugiej strony jak popatrzymy to nie.Na-ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 01.12.2020 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 A co niby jest zabawnego w pytaniu czy grzać pełna mocą nieużywane pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 01.12.2020 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 A co niby jest zabawnego w pytaniu czy grzać pełna mocą nieużywane pomieszczenia? Zadałeś pytanie (nr 1.): "1. Czy jeżeli skręce grzejniki w nieużywanych pomieszczeniach na głowicy termostatyczne, to czy pobór prądu przez pompę spadnie?" Dla większości nawet tych nie znających się na ogrzewaniu odpowiedź jest tylko jedna - pobór prądu spadnie. Więc uśmiechnij się też, jak to zrobił Kolega @-voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts