ARTYone 01.12.2020 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 (edytowane) Wytłumaczy mi ktoś dlaczego klimatyzacja kanałowa jest tak mało popularna w Polsce? Dzwoniłem do 6 firm to wszystkie odradzają taką klimatyzację albo się nie zajmują. Tylko SPLITy ścienne. Specjalnie robię sufity podwieszane, aby rozprowadzić rekuperację to dlaczego nie mogę tym samym sposobem rozprowadzić klimatyzacji obok rur rekuperacji i zrobić ładne wywiewki szczelinowe na sufitach podwieszanych zamiast jednostek SPLIT na ścianach? Któraś z firm powiedziała, że taka klimatyzacja się nie sprawdza, gdyż śmierdzi. A czym się to różni od rekuperacji? Nie można wykorzystać rurek antybakteryjnych z systemów rekuperacji? Edytowane 1 Grudnia 2020 przez ARTYone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.12.2020 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Wytłumaczy mi ktoś dlaczego klimatyzacja kanałowa jest tak mało popularna w Polsce? Dzwoniłem do 6 firm to wszystkie odradzają taką klimatyzację albo się nie zajmują. Tylko SPLITy ścienne. Specjalnie robię sufity podwieszane, aby rozprowadzić rekuperację to dlaczego nie mogę tym samym sposobem rozprowadzić klimatyzacji obok rur rekuperacji i zrobić ładne wywiewki szczelinowe na sufitach podwieszanych zamiast jednostek SPLIT na ścianach? Któraś z firm powiedziała, że taka klimatyzacja się nie sprawdza, gdyż śmierdzi. A czym się to różni od rekuperacji? Nie można wykorzystać rurek antybakteryjnych z systemów rekuperacji? Niczym dlatego montowanie wm i kanałówek to łosiactwo sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 01.12.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Podobnie wydziwiali ongiś przy podłogówce , a teraz odsądzają od zmysłów odmiany tego ścienne i sufitowe. Ot ludzkie przyzwyczajenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 01.12.2020 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Bo nie mają doświadczenia, bo im się nie opłaca, bo nie... Zrób sam i niech spier... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.12.2020 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Podobnie wydziwiali ongiś przy podłogówce , a teraz odsądzają od zmysłów odmiany tego ścienne i sufitowe. Ot ludzkie przyzwyczajenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isom 01.12.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Najbardziej to chyba dlatego , że jest mniejszy zarobek na sprzęcie . Mam kanałówkę i nic nie śmierdzi, a dobrze zrobiona z przepustnicami elektrycznymi sprawdza się doskonale , jest cicha i nie ma w każdym pomieszczeniu klamota na ścianie ( jedn wew) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.12.2020 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Najbardziej to chyba dlatego , że jest mniejszy zarobek na sprzęcie . Mam kanałówkę i nic nie śmierdzi, a dobrze zrobiona z przepustnicami elektrycznymi sprawdza się doskonale , jest cicha i nie ma w każdym pomieszczeniu klamota na ścianie ( jedn wew) . Jeden z forumowiczów ma kanały w podłodze i to daje barzdo dobry rozkałd temperatur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 01.12.2020 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Isom, jak masz sterowanie rozwiazane? Przepustnice regulują przepływ czy jakoś inaczej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isom 01.12.2020 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Kolego @bartus01 Miałem regulowany przepływ od 0 d 100% , ale po jakimś czasie doszedłem do wniosku że w zupełności wystarczy trzy stopnie 0/45/90 stopni .do tego czujniki temp w pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isom 01.12.2020 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Jeden z forumowiczów ma kanały w podłodze i to daje barzdo dobry rozkałd temperatur Pewnie jest to fajne rozwiązanie ale trzeba o tym myśleć na etapie fundamentów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.12.2020 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Pewnie jest to fajne rozwiązanie ale trzeba o tym myśleć na etapie fundamentów . No ba ja o tym nie pomyślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 02.12.2020 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Bo nie mają doświadczenia, bo im się nie opłaca, bo nie... Zrób sam i niech spier... Otuż to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.12.2020 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 O wiele łatwiej założyć splita. Zamotnować paskudztwo na ścianie, podłączyć przewody, nabić czynnik i jazda na kolejny montaż Wentylacja kanałowa to projekt, obliczenia przepływów, strat, zysków, prędkości. Nie każdy to potrafi, a po co się wysilać jak amatorów na splity nie brakuje i jest z tego kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 02.12.2020 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Owczar, absolutnie się z tym zgadzam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 02.12.2020 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 No dobrze. To teraz który z Panów wytłumaczy mi dlaczego jeden z instalatorów próbował mi wmówić ze jak jeden Split na 70m2 to o mocy 5kw a jak kanalowka to 7kw. Mówił coś o stratach itd. Z tego co się orientuje samego urządzenia kanałowe są tez droższe a do tego trzeba zrobić instalacje. Czy split to paskudztwo to zależy od indywidualnego podejścia. Ponad to przy kanalowce tracimy sterowalność całego systemu tzn dmucha wszędzie ta sama temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARTYone 02.12.2020 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Ma ktoś namiary na kogoś kto zrobi albo pomoże zrobić, doradzić odpłatnie przy kanałowej klimie w okolicach Katowic, Mysłowic, Jaworzna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.12.2020 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 No dobrze. To teraz który z Panów wytłumaczy mi dlaczego jeden z instalatorów próbował mi wmówić ze jak jeden Split na 70m2 to o mocy 5kw a jak kanalowka to 7kw. Mówił coś o stratach itd. Z tego co się orientuje samego urządzenia kanałowe są tez droższe a do tego trzeba zrobić instalacje. Czy split to paskudztwo to zależy od indywidualnego podejścia. Ponad to przy kanalowce tracimy sterowalność całego systemu tzn dmucha wszędzie ta sama temperatura. Może ten Pan przespał w trumnie ostatnie 30 lat i dlatego wali takie boby. Mój split ogarnia ok 70m 2 parteru i trochę poddasze więc do 5kw to jeszcze daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isom 02.12.2020 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 No dobrze. To teraz który z Panów wytłumaczy mi dlaczego jeden z instalatorów próbował mi wmówić ze jak jeden Split na 70m2 to o mocy 5kw a jak kanalowka to 7kw. Mówił coś o stratach itd. Z tego co się orientuje samego urządzenia kanałowe są tez droższe a do tego trzeba zrobić instalacje. Czy split to paskudztwo to zależy od indywidualnego podejścia. Ponad to przy kanalowce tracimy sterowalność całego systemu tzn dmucha wszędzie ta sama temperatura. Wszystko zależy od długości kanałów i ich ilości , chociaż przy sterowaniu z przepustnicami elektrycznymi ta ilość ma mniejsze znaczenie . Długie kanały słabo izolowane powodują straty i dlatego potrzebna jest większa moc , przynajmniej w teorii . Dobrze dobrane średnice i dobra izolacja niwelują te straty a odpowiednie sterowanie nawet taką samą temperaturą ale z inną intensywnością pozwala uzyskać różne temperatury w każdym pomieszczeniu . Przykładowo na pokój 25 m2 średnica kanału to 160 , a pokój 12 m2 wystarczy fi 100 . Co do splita i wyglądu to indywidualna sprawa ale hałasu wentyla nie unikniesz przy kanale masz tylko odczuwalny chłód z anemostatu , a wygląda to jednak znacznie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARTYone 02.12.2020 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Jakie stosuje się kanały wentylacyjne? Rury spiro? Czy plastikowe kanały wentylacyjne? Czy mogę zrobić taką samą instalacje jak pod rekuperacje z PE FLEX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isom 02.12.2020 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Ja mam zastosowane takie kanały https://www.iwentylatory.pl/kanal-wentylacyjny-spiro-o-160-mm-do-100-c-dlugosc-3000-mm-x11225?gclid=Cj0KCQiAk53-BRD0ARIsAJuNhptTes7fpLuURE-hxxvC7vUDkIoyowPNY4YJYbfHMuYSiw85FBthpiYaAiuYEALw_wcBa zaizolowane są wełną i folią alu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts