Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzacja kanałowa zamiast SPLIT

Recommended Posts

Wytłumaczy mi ktoś dlaczego klimatyzacja kanałowa jest tak mało popularna w Polsce? Dzwoniłem do 6 firm to wszystkie odradzają taką klimatyzację albo się nie zajmują. Tylko SPLITy ścienne.

Specjalnie robię sufity podwieszane, aby rozprowadzić rekuperację to dlaczego nie mogę tym samym sposobem rozprowadzić klimatyzacji obok rur rekuperacji i zrobić ładne wywiewki szczelinowe na sufitach podwieszanych zamiast jednostek SPLIT na ścianach?

Któraś z firm powiedziała, że taka klimatyzacja się nie sprawdza, gdyż śmierdzi. A czym się to różni od rekuperacji? Nie można wykorzystać rurek antybakteryjnych z systemów rekuperacji?

Edytowane przez ARTYone

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wytłumaczy mi ktoś dlaczego klimatyzacja kanałowa jest tak mało popularna w Polsce? Dzwoniłem do 6 firm to wszystkie odradzają taką klimatyzację albo się nie zajmują. Tylko SPLITy ścienne.

Specjalnie robię sufity podwieszane, aby rozprowadzić rekuperację to dlaczego nie mogę tym samym sposobem rozprowadzić klimatyzacji obok rur rekuperacji i zrobić ładne wywiewki szczelinowe na sufitach podwieszanych zamiast jednostek SPLIT na ścianach?

Któraś z firm powiedziała, że taka klimatyzacja się nie sprawdza, gdyż śmierdzi. A czym się to różni od rekuperacji? Nie można wykorzystać rurek antybakteryjnych z systemów rekuperacji?

Niczym dlatego montowanie wm i kanałówek to łosiactwo sorry.

Najbardziej to chyba dlatego , że jest mniejszy zarobek na sprzęcie . Mam kanałówkę i nic nie śmierdzi, a dobrze zrobiona z przepustnicami elektrycznymi sprawdza się doskonale , jest cicha i nie ma w każdym pomieszczeniu klamota na ścianie ( jedn wew) .

Jeden z forumowiczów ma kanały w podłodze i to daje barzdo dobry rozkałd temperatur

O wiele łatwiej założyć splita. Zamotnować paskudztwo na ścianie, podłączyć przewody, nabić czynnik i jazda na kolejny montaż :)

Wentylacja kanałowa to projekt, obliczenia przepływów, strat, zysków, prędkości. Nie każdy to potrafi, a po co się wysilać jak amatorów na splity nie brakuje i jest z tego kasa.

No dobrze. To teraz który z Panów wytłumaczy mi dlaczego jeden z instalatorów próbował mi wmówić ze jak jeden Split na 70m2 to o mocy 5kw a jak kanalowka to 7kw. Mówił coś o stratach itd. Z tego co się orientuje samego urządzenia kanałowe są tez droższe a do tego trzeba zrobić instalacje. Czy split to paskudztwo to zależy od indywidualnego podejścia. Ponad to przy kanalowce tracimy sterowalność całego systemu tzn dmucha wszędzie ta sama temperatura.

No dobrze. To teraz który z Panów wytłumaczy mi dlaczego jeden z instalatorów próbował mi wmówić ze jak jeden Split na 70m2 to o mocy 5kw a jak kanalowka to 7kw. Mówił coś o stratach itd. Z tego co się orientuje samego urządzenia kanałowe są tez droższe a do tego trzeba zrobić instalacje. Czy split to paskudztwo to zależy od indywidualnego podejścia. Ponad to przy kanalowce tracimy sterowalność całego systemu tzn dmucha wszędzie ta sama temperatura.

Może ten Pan przespał w trumnie ostatnie 30 lat i dlatego wali takie boby. Mój split ogarnia ok 70m 2 parteru i trochę poddasze więc do 5kw to jeszcze daleko

Wszystko zależy od długości kanałów i ich ilości , chociaż przy sterowaniu z przepustnicami elektrycznymi ta ilość ma mniejsze znaczenie . Długie kanały słabo izolowane powodują straty i dlatego potrzebna jest większa moc , przynajmniej w teorii . Dobrze dobrane średnice i dobra izolacja niwelują te straty a odpowiednie sterowanie nawet taką samą temperaturą ale z inną intensywnością pozwala uzyskać różne temperatury w każdym pomieszczeniu .

Przykładowo na pokój 25 m2 średnica kanału to 160 , a pokój 12 m2 wystarczy fi 100 . Co do splita i wyglądu to indywidualna sprawa ale hałasu wentyla nie unikniesz przy kanale masz tylko odczuwalny chłód z anemostatu , a wygląda to jednak znacznie lepiej 1.jpg