Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY BUKOWEJ 28 pracownia GALERIA

Recommended Posts

Witajcie, jako że znam już parametry projektu który mogę wybudować na mojej działce postanowiłem powziąć informacji na temat projektu Przy bukowej 28

https://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-bukowej-28.html,lustro#koszt_budowy

Na forum nic nie znalazłem ( nikt nie buduje akurat tego projektu ? ) , a może źle szukam hm...

Potrzebuje realnych kosztów stanu zero oraz całej reszty. Zapraszam kogoś kto budował i może co nie co powiedzieć.

Z "akurat tym" może być problem. Podobny wielkościowo i układowo dom kosztował mnie 300 tyś w stanie deweloperskim. Ok 100 wykończeniówka, 50 ogarnięcie działki. Stan zero trochę ponad 30 tyś + 10 tyś koszty przygotowawcze, ale to 3 lata temu, więc niekoniecznie miarodajne. Stan 0 zresztą mocno zależy od warunków gruntowych, więc może być bardzo rożnie.

Rozumiem że wszystko robione systemem zleconym ? . A jeżeli chodzi o warunki gruntowe, to co masz na myśli ?

Nie wszystko - sam robiłem elektrykę, kładłem styropian na ściany i zaciągałem klejem, układałem styropian na podłodze i wełnę na stropie, robiłem rekuperację, instalację odkurzacza centralnego, sufity podwieszane, trochę rzeczy przy wykończeniówce - gładzie, malowanie itp

Dwa lata temu ceny też były inne, przykładowo za tynk płaciłem 30 zł/m2 a teraz ceny to 40-45 zł. Może nie wszytko tak poszło do góry, ale na pewno będzie drożej

Z warunkami gruntowymi miałem na myśli to, że możesz mieć 40 cm humusu, pod tym piasek i wodę na kilku metrach - jak ja. Nie potrzebujesz wtedy drogiej izolacji przeciwwodnej, drenaży itp. Nawet piasek do zasypki fundamentów wyjdzie cię taniej, bo wrzucisz do dziury do co wykopałeś i dokupisz wywrotkę albo dwie.

A możesz mieć wodę na 40cm i glinę albo torf i sprawa wygląda zupełnie inaczej.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...