comeonsava 03.12.2020 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 (edytowane) Witam, kapie mi woda z rury odprowadzającej spaliny z kotła c.o (na łączeniu rury poziomej z kolankiem). Problem pojawia się kiedy temperatura w kotle jest powyżej 50stC. Na moje niefachowe oko wygląda, że rura nie ma spadu w stronę kotła, i że to jest powód problemu. Wg instrukcji ma mieć spad przynajmniej 5,5cm na 1m. Czy mogę to samemu zrobić? Np wpuszczając rurę głębiej do pieca? Czy może wymagana jest jakaś super-ekspercka wiedza? Edytowane 3 Grudnia 2020 przez comeonsava Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 03.12.2020 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 (edytowane) Zrobienie spadku może trochę pomóc. Edytowane 3 Grudnia 2020 przez tom.pk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
comeonsava 03.12.2020 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Dzięki za odpowiedź. Zrobienie spadku może trochę pomóc Jeśli zrobienie spadku nie pomoże wiele to co mogę jeszcze we własnym zakresie zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 03.12.2020 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Możesz w przybliżeniu zmierzyć jaka jest średnica tej rury czy to jest 125,czy 100 mm ? kocioł jest kondensacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
comeonsava 03.12.2020 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 125, kondensacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 03.12.2020 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 (edytowane) TO jest rura koncentryczna wewnątrz jest rura fi 80mm odprowadzająca spaliny.rura zewnętrzna słuzy do zasysania powietrzaJak dawno był montowany komin i przez kogo? Edytowane 3 Grudnia 2020 przez tom.pk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
comeonsava 03.12.2020 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Komin był montowany prawdopodobnie około 2009 roku, nie wiem przez kogo (pewnie gdzieś mogę odszukać w dokumentach). Dom używany kupiłem w tamtym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
comeonsava 03.12.2020 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Serwisant Brotje robił przegląd niedawno i nie mówił nic o źle podłączonej rurze :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 03.12.2020 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Być może na tych rurach zewnętrznych są zamontowane uszczelki(czasami były takie montowane) które ze starości są nieszczelne.Najlepiej jednak aby to obejrzał jakiś fachowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
comeonsava 03.12.2020 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 04.12.2020 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 @comeonsavaPatrząc na białe nacieki /kondensat/ na kominie zewnętrznym najprawdopodobniej rozszczelnił się przewód spalinowy.Wskazuje też na to pojawienie się nacieku przy pracy kotła pełną mocą = kondensat w przewodzie spalinowym oraz większe ciśnienie w przewodzie spalinowym.Zmiana spadku niewiele pomoże. Kondensat będzie się dostawał do wnętrza kotła razem z powietrzem potrzebnym do spalanią, co będzie skutkowało wymianą kotła na nowy.Serwis kotła widząc nacieki powinien zareagować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
comeonsava 09.01.2021 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Dzięki za wszystkie sugestie.Serwisant był, wymienił uszczelki w rurze i problem zniknął.Uszczelki po 10 latach użytkowania rozlatywały się w rękach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts