Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka średnica rury kanalizacja

rekamil97

Recommended Posts

Mam projekt domu parterowego i jestem na etapie wykonania kanalizacji (samodzielnie):

Kanalizacja.jpg

Mam pytanie dot. niebieskiego fragmentu rury. Ma być to rura odprowadzająca ścieki jedynie z kuchni (zlew, zmywarka). Główna rura czerwona ma zacząć się na etapie łazienki i wynosić 160mm. Ten fragment rury niebieskiej jedynie do odprowadzania ścieków z kuchni miałem zamiar dać 110 i potem przejściówka na 160, jednak zastanawiam się czy 110 mm to nie za dużo? Może starczy 90, 75, a może 50? Chodzi o to żeby nie przepłacać niepotrzebnie.

2. Drugie pytanie - czy na końcu tej niebieskiej rury gdzie mają wlatywać ścieki z kuchni wystarczy dać kolano 90 stopni, czy trzeba dwa 45 (aby osiągnąć pion). Raczej przy zlatującej wodzie powinno chyba wystarczyć 90 stopni i nie być żadnych oporów?

3. Trzecie pytanie - czy w kuchni warto zrobić osobne odprowadzenia do zmywarki i zlewu, czy najlepiej jedno a na etapie montażu wszystko podłączyć do jednego?

Edytowane przez rekamil97

1. cały ciąg daj 160, a ostatecznie 110 na niebieskim odcinku, nie mniej jednak całość powinna być 160.

2. staraj się unikać jednego kolana 90st. w miarę mozliwości dawaj 2x45

3. zdecydowanie dwa oddzielne. jedno do zlewu, drugie do zmywarki. Mniej plątania węży przyłączeniowych, a i później łatwiej przy obsłudze w razie godziny W

jeszcze ad1

Chodzi o to żeby nie przepłacać niepotrzebnie.
ile "przepłacisz" czy na pewno? Pomyśl jak odetkać taką 50 co jest pod chudziakiem i podłogą

Dzięki wielkie za odpowiedź, rzeczywiście będzie ciężko odetkać. Zdecydowanie wybiorę 110. Jeśli chodzi o przyłącze do zmywarki to dawać go jaknajbliżej ściany w miejscu potencjalnej zmywarki?

Jeśli chodzi o kolanko 90, słyszałem że przy WC obowiązkowo robimy 45 i 45, ale tutaj przy wodzie czy na pewno to będzie konieczne? z drugiej strony jedno kolanko 90 to jedno łączenie mniej.

Jeśli chodzi o przyłącze do zmywarki to dawać go jaknajbliżej ściany w miejscu potencjalnej zmywarki?
W miarę blisko, ale nigdy za zmywarką. Węże od zmywarki są dosyć długie. jesli zmywarka bedzie obok zlewu to pod zlewem a i tak będziesz miał problem z nadmiarem ich.

eśli chodzi o kolanko 90, słyszałem że przy WC obowiązkowo robimy 45 i 45, ale tutaj przy wodzie czy na pewno to będzie konieczne?
Przy wodzie tak np umywalka. Ale przy zlewie nie, tam leci nie tylko woda, ale i różne syfy i to na dodatek z tłuszczem. jedynie kolano 90 stopni dajesz na wyjściu z muru, tam gdzie podłączasz syfon. Tam masz łatwy dostęp. Te 2x45 to pod podłogą czyli od poziomu podłogi w dół.

z drugiej strony jedno kolanko 90 to jedno łączenie mniej.
to nie ma znaczenia. jedno mniej czy jedno więcej przy tych kilkunastu nie robi różnicy.

Czyli te wszystkie pozostałe odpływy najlepiej zrobić 110 i podłączamy trójnikiem 45* do rury głównej 160 każdy odpływ np: wanna, zlew, zmywarka, do trójnika rura, potem kolano 90 przy wodzie, 45* i 45* tam gdzie lecą grubsze rzeczy i rura pionowa do wysokości lekko wystająca ponad chudy beton?

Ile od ściany zewnętrznej powinna być odległość tego pionu i jak wysoko powinien wystawać od chudziaka?
od ściany to tyle ile będzie wynosiła grubość izolacji tej rury plus jakieś 5cm na tynki, a wysokość? 2-30cm? no tyle aby było łatwo doczepić kolejną.

mam nadzieje, ze GWC nie robisz z rur kanalizacyjnych?

Zamierzam wykonać z rur PCV kanalizacyjnych przynajmniej sam element gwc w fundamencie (długość 3 metry) o średnicy 200 mm rury. Resztę będe myślał czy nie podczepić rury dedykowanej. Czyli rozumiem najlepiej dać jakieś 15-20 cm od ściany wylot GWC? Edytowane przez rekamil97