Snopy 04.12.2020 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Witam, zaplacilem sporo za przeglad i odbior instalacji elektrycznej w nowo wybudowanym budynku. Urzad poprosil w ramach uzupelnienia o zaswiadczenie przynaleznosci elektryka do izby zawodowej ale niestety elektryk nie oplaca skladek w izbie, i powiedzial ze urzad nie ma o to prawa prosic. Czy urzad ma prawo prosic o takie zaswiadczenie i jestem zobowiazany je przedlozyc? Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.12.2020 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Nie wiem o jaki przegląd chodzi i odbiór ale od lat w budownictwie jest tak że ludzie którzy pełnia "samodzielne funkcje techniczne" instalatorzy, konstruktorzy, architekci, kierownicy budów muszą posiadać obowiązkowe ubezpieczanie zawodowe oraz wpis do właściwej izby, do każdego opracowania mają obowiązek dołączenia kopii uprawnień oraz numeru w izbie i ubezpieczania na dany rok. Wygląda że elektryk coś kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.12.2020 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 u mnie w starostwie wystarczyła kopia uprawnień E i D z pomiarami . żadnych przynależności do izby, ubezpieczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 05.12.2020 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 u mnie w starostwie wystarczyła kopia uprawnień E i D z pomiarami . żadnych przynależności do izby, ubezpieczeń Prawo się zmieniło teraz potrzeba odbioru osoby z uprawnieniami budowlanymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.12.2020 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Odbiór robiłem teraz we wrześniu 2020roku. Od tego czasu czyli przez 2 miesiące się zmieniło? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 05.12.2020 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Odbiór robiłem teraz we wrześniu 2020roku. Od tego czasu czyli przez 2 miesiące się zmieniło? Być może Twojego elektryka odpowiednia osoba w starostwie zna Do mnie elektryk idzie na odbiór od dwóch tygodni a kominiarz na odbiór wentylacji ponad tydzień od UMÓWIONYCH terminów. Edytowane 5 Grudnia 2020 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 05.12.2020 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Odbiór robiłem teraz we wrześniu 2020roku. Od tego czasu czyli przez 2 miesiące się zmieniło? Prawo budowlane, art. 57 ust. 1 pkt 4 Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć:... protokoły badań i sprawdzeń: a) przyłączy i instalacji, zapewniających użytkowanie obiektu budowlanego zgodnie z przeznaczeniem, sporządzone przez osoby posiadające uprawnienia budowlane w odpowiedniej specjalności lub osoby, o których mowa w art. 62 ust. 6, Weszło we wrześniu. Sprawdź sobie zanim głupio skomentujesz następnym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 05.12.2020 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 odbierałem dom w sierpniu w zachpom. musiałem w papierach mieć dołączone uprawnienia każdego instalatora elektryk, sanitarka, kanaliza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snopy 05.12.2020 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Hej, moj elektryk ma uprawnienia i mam papier. CHodzi o to ze urzad chce dodatkowo potwierdzenie przynaleznosci do izby zawodowej. I moje pytanie - czy to jest uzasadnione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 05.12.2020 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Tak jest uzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 05.12.2020 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Prawo się zmieniło teraz potrzeba odbioru osoby z uprawnieniami budowlanymi. Dobrze piszesz że chodzi o uprawnienia budowlane, nie wszyscy instalatorzy je posiadają bo i nie muszą ale nie prawo się zmieniło tylko tak sobie ustanowił urząd. U mnie już od kilku, bodajże 5 lat do wystawienia odbioru instalacji elektrycznej czy c.o. instalator który wystawia musi posiadać uprawnienia budowlane. W sąsiednich powiatach takie czegoś nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 05.12.2020 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Tak jest uzasadnione. Co jest uzasadnione? Co kogo obchodzi gdzie należy czy nie należy. Elektryk ma uprawnienia i pieczątkę i to urzędnikowi ma wystarczyć, pytanie o przynależność do izby jest nadgorliwością i wcale nie jest wg prawa wymagana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 05.12.2020 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Hej, moj elektryk ma uprawnienia i mam papier. CHodzi o to ze urzad chce dodatkowo potwierdzenie przynaleznosci do izby zawodowej. I moje pytanie - czy to jest uzasadnione? A czy na pewno chodzi o przynależność do Cechu, może chodzi o własnie te uprawnienia budowlane, bo to nie to samo co uprawnienia elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 05.12.2020 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Prawo budowlane, art. 57 ust. 1 pkt 4 Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć:... protokoły badań i sprawdzeń: a) przyłączy i instalacji, zapewniających użytkowanie obiektu budowlanego zgodnie z przeznaczeniem, sporządzone przez osoby posiadające uprawnienia budowlane w odpowiedniej specjalności lub osoby, o których mowa w art. 62 ust. 6, Weszło we wrześniu. Sprawdź sobie zanim głupio skomentujesz następnym razem. Wiesz, że gdzieś dzwoni ale nie wiesz w jakim kościele: 1b. W przypadku zawiadomienia o zakończeniu budowy budynku mieszkalnego jednorodzinnego obowiązku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, 4 i 6, nie stosuje się, z wyjątkiem obowiązku dołączenia protokołu badania szczelności instalacji gazowej. Zalecam czytanie przepisów do końca i bycia trochę bardziej uprzejmym dla innych. Urzad poprosil w ramach uzupelnienia o zaswiadczenie przynaleznosci elektryka do izby zawodowej Czy urzad ma prawo prosic o takie zaswiadczenie i jestem zobowiazany je przedlozyc? Żądanie jest bezpodstawne, chyba że budujesz coś innego niż budynek mieszkalny jednorodzinny. To w projekcie budowlanym ma być projekt wykonany przez osobę z uprawnieniami. Edytowane 5 Grudnia 2020 przez KDWJ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 05.12.2020 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 no cóż u mnie w urzędzie bez podpisów osób z UB budynku jednorodzinnego ci nie odbiorą Oczywiście można się z koniem kopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 05.12.2020 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Co jest uzasadnione? Co kogo obchodzi gdzie należy czy nie należy. Elektryk ma uprawnienia i pieczątkę i to urzędnikowi ma wystarczyć, pytanie o przynależność do izby jest nadgorliwością i wcale nie jest wg prawa wymagana. . Podstawę do wykonywania samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie stanowi wpis, w drodze decyzji, do centralnego rejestru, o którym mowa w art. 88a ust. 1 pkt 3 lit. a, oraz – zgodnie z odrębnymi przepisami – wpis na listę członków właściwej izby samorządu zawodowego, potwierdzony zaświadczeniem wydanym przez tę izbę, z określonym w nim terminem ważności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 05.12.2020 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Ale co PINB to obchodzi? Mylisz pojęcia. Pokaz zapis w prawie gdzie jest obowiązek dostarczenia zaświadczenia że fachowiec jest zrzeszony w Cechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 05.12.2020 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Jakiego cechu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 05.12.2020 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Cech Rzemiosł Różnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 05.12.2020 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Cech Rzemiosł Różnych No ale tu mowa o ludziach z uprawnieniami budowlanymi zrzeszonych w polskiej izbie inżynierów budowlanych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts