Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbior domu, uprawnienia elektryka :(

Recommended Posts

Witam, zaplacilem sporo za przeglad i odbior instalacji elektrycznej w nowo wybudowanym budynku.

Urzad poprosil w ramach uzupelnienia o zaswiadczenie przynaleznosci elektryka do izby zawodowej ale niestety elektryk nie oplaca skladek w izbie, i powiedzial ze urzad nie ma o to prawa prosic.

Czy urzad ma prawo prosic o takie zaswiadczenie i jestem zobowiazany je przedlozyc?

Dzieki!

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem o jaki przegląd chodzi i odbiór ale od lat w budownictwie jest tak że ludzie którzy pełnia "samodzielne funkcje techniczne" instalatorzy, konstruktorzy, architekci, kierownicy budów muszą posiadać obowiązkowe ubezpieczanie zawodowe oraz wpis do właściwej izby, do każdego opracowania mają obowiązek dołączenia kopii uprawnień oraz numeru w izbie i ubezpieczania na dany rok. Wygląda że elektryk coś kręci.

Odbiór robiłem teraz we wrześniu 2020roku. Od tego czasu czyli przez 2 miesiące się zmieniło?

Być może Twojego elektryka odpowiednia osoba w starostwie zna :)

Do mnie elektryk idzie na odbiór od dwóch tygodni a kominiarz na odbiór wentylacji ponad tydzień od UMÓWIONYCH terminów.

Edytowane przez Pytajnick

Odbiór robiłem teraz we wrześniu 2020roku. Od tego czasu czyli przez 2 miesiące się zmieniło?

Prawo budowlane,

art. 57 ust. 1 pkt 4

Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub

wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć:...

protokoły badań i sprawdzeń:

a) przyłączy i instalacji, zapewniających użytkowanie obiektu

budowlanego zgodnie z przeznaczeniem, sporządzone przez osoby

posiadające uprawnienia budowlane w odpowiedniej specjalności lub

osoby, o których mowa w art. 62 ust. 6,

Weszło we wrześniu.

Sprawdź sobie zanim głupio skomentujesz następnym razem.

Prawo się zmieniło teraz potrzeba odbioru osoby z uprawnieniami budowlanymi.

Dobrze piszesz że chodzi o uprawnienia budowlane, nie wszyscy instalatorzy je posiadają bo i nie muszą ale nie prawo się zmieniło tylko tak sobie ustanowił urząd. U mnie już od kilku, bodajże 5 lat do wystawienia odbioru instalacji elektrycznej czy c.o. instalator który wystawia musi posiadać uprawnienia budowlane. W sąsiednich powiatach takie czegoś nie ma.

Hej, moj elektryk ma uprawnienia i mam papier. CHodzi o to ze urzad chce dodatkowo potwierdzenie przynaleznosci do izby zawodowej. I moje pytanie - czy to jest uzasadnione?

A czy na pewno chodzi o przynależność do Cechu, może chodzi o własnie te uprawnienia budowlane, bo to nie to samo co uprawnienia elektryczne.

Prawo budowlane,

art. 57 ust. 1 pkt 4

Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub

wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć:...

protokoły badań i sprawdzeń:

a) przyłączy i instalacji, zapewniających użytkowanie obiektu

budowlanego zgodnie z przeznaczeniem, sporządzone przez osoby

posiadające uprawnienia budowlane w odpowiedniej specjalności lub

osoby, o których mowa w art. 62 ust. 6,

Weszło we wrześniu.

Sprawdź sobie zanim głupio skomentujesz następnym razem.

Wiesz, że gdzieś dzwoni ale nie wiesz w jakim kościele:

1b. W przypadku zawiadomienia o zakończeniu budowy budynku mieszkalnego jednorodzinnego obowiązku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, 4 i 6, nie stosuje się, z wyjątkiem obowiązku dołączenia protokołu badania szczelności instalacji gazowej.

Zalecam czytanie przepisów do końca i bycia trochę bardziej uprzejmym dla innych.

Urzad poprosil w ramach uzupelnienia o zaswiadczenie przynaleznosci elektryka do izby zawodowej

Czy urzad ma prawo prosic o takie zaswiadczenie i jestem zobowiazany je przedlozyc?

Żądanie jest bezpodstawne, chyba że budujesz coś innego niż budynek mieszkalny jednorodzinny. To w projekcie budowlanym ma być projekt wykonany przez osobę z uprawnieniami.

Edytowane przez KDWJ
  • Like 1

Co jest uzasadnione? Co kogo obchodzi gdzie należy czy nie należy. Elektryk ma uprawnienia i pieczątkę i to urzędnikowi ma wystarczyć, pytanie o przynależność do izby jest nadgorliwością i wcale nie jest wg prawa wymagana.

. Podstawę do wykonywania samodzielnych funkcji technicznych

w budownictwie stanowi wpis, w drodze decyzji, do centralnego rejestru, o którym

mowa w art. 88a ust. 1 pkt 3 lit. a, oraz – zgodnie z odrębnymi przepisami – wpis na

listę członków właściwej izby samorządu zawodowego, potwierdzony

zaświadczeniem wydanym przez tę izbę, z określonym w nim terminem ważności.