Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klejenie płytek elewacyjnych wewnątrz

main34

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Trochę poszukałem na forum, ale nie mogłem znaleźć informacji. Chodzi mi o klejenie płytek elewacyjnych Loft Brick z OBI. Wymiar płytki to ok 21.5x6.5, a waga 200g.

Nie przypomnę sobie teraz kleju jakiego używam, ale raczej standardowy do klejenia płytek (do rozrobienia z wodą), ale chciałem zapytać ludzi którzy się znają.

Mam do zrobienia 24m2 ściany, klejenie w ten sposób zabiera ogrom czasu. Płytki są w salonie więc żadnych wymagających warunków nie będą napotykać.

Pytanie do was, czy mogę kleić je na klej systemowy, żeby nie opadały i trzymały się dobrze ścian?

Z góry dziękuję za rady,

Pozdrawiam Rafał

Pytanie do was, czy mogę kleić je na klej systemowy, żeby nie opadały i trzymały się dobrze ścian?

Słuchaj - trudno jest doradzić coś co robi się rzadko lub wcale - klej systemowy nadaje się wnętrz pomieszczeń, jest bardziej neutralny niż na bazie cementu - ważne jest tylko aby to się trzymało. Wypróbuj, zobacz czy będzie trwałe- klej to klej natomiast przyczepność do podłoża zależy nie tylko od niego, ale od jakości podłoża i materiału który chcesz przykleić

Opcje(niepożądane ) są trzy: klej przyklei się tylko do ściany, klej przyklei się tylko do płytki , klej nie przyklei się ani do płytki ani do ściany.

Każdą powierzchnię trzeba przygotować - zagruntować to będzie dotyczyło ścian, płytki również powinny być suche i bez zbędnych nalotów i wtedy można przetestować skoro ludzie kleją na sylikon sanitarny to pewnie i ten będzie się nadawał.

Witam,

Dzięki wielkie za przemyślenia. Sama ściana wydaje mi się jest dobrze przygotowania gruntem bo przy poprawkach płytka odchodziła z tynkiem.

Poczytam o dostępnych klejach i kupię jakiś na testowy rządek, żeby sprawdzić przyczepność.

Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam