Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowa instalacja - kilka konkretnych pytań

weasel123

Recommended Posts

cześć

postanowiłem się zamodzielnie zmierzyć z tematem, póki co bez pośpiechu układam sobie w głowie plan itd.

Sytuacja:

- dach o niewielkim spadku (trochę poniżej 10 stopni) na południe, minimalnie na wschód - jedna płaszczyzna, blacha trapez, niezacieniona

- panele 14 x Longi LR4-60HPH-370M

- falownik pod dachem ale na powietrzu (wiata)

W związku z tym kilak pytań:

1) moja potencjalna lista falowników z kwotami jak dla mnie czyli totalnie bez zniżek, w detalu, z vatem 23% itd poniżej. Pytanie który oferuje sensowną jakość za rozsądną cenę dla takiej instalacji? Różnice są po 2500 PLN a to jest rok czasu więcej zwrotu w moim przypadku

2) czy w takim układzie lepiej połączyć wszystko w 1 string, czy rozdzielić 2x7?

Korzyść z rozdzielenia będzie pewnie minimalna bo cień w lecie po 17 powoli nachodzi z jednej strony i tak stopniowo zasłania całość w ciągu godziny.

Czy połączenie w 1 string czyli 560V daje jakieś korzyści nad 2x280V? Czy to się sumuje i zapewnia taki sam punkt pracy jak jeden string?

LISTA FALOWNIKÓW: ale jak jest coś bardziej optymalnego spoza listy to prośba o info

Fronius Symo 4.5-3-M -> 6000 zł

Solis 5kW 3P5K-4G -> 4300 zł

SOFAR SOLAR 5,5KTL-X -> 3600 zł

HUAWEI SUN 2000-5KTL-M0 -> 5000 zł

dzięki za odpowiedź.

EDIT: dorzucam orientacyjne ceny tak dla rozjaśnienia, ale możliwe że są zawyżone bo póki co szukam w dostępnych dla mnie miejscach czyli allegro i google.

Edytowane przez weasel123

Weź sobie Sofara i przestań tyłek zawracać bo było to powtarzane dziesiątki razy a dlaczego Sofar a nie Fronek to se poszukaj.

Dzięki za tę uprzejmą i rzeczową odpowiedź. Takich liderów forum nam potrzeba.

Pozdrawiam i ponawiam pytanie do bardziej ogarniętych niż ten powyżej:

1) 1 czy 2 stringi w takiej konfiguracji? Może tak samo dobre?

2) za co płacę dodatkowe monety dla Froniusa albo Hua?

Ja bym proponował na jednym stringu, szybszy start mniejsze spadki napięć na przewodach, mniej przewodów.

Zacienienie o 17 połowa a o 18 pewnie całość czyli zyski pewnie niewielkie, zwłaszcza że dach płaski.

Może jestem trochę tylko ja tak nastawiony ale mam właśnie przez dwa stringi małe problemy.

A jakie to problemy?

Zawsze moge poeksperymentować na gotowej instalacji i sprawdzić 2 konfiguracje ale jeżeli odpowiedź jest oczywista to nie ma sensu robić dodatkowych połączeń żeby mieć opcję zmiany.

A odnośnie falowników to za co te dodatkowe dukaty dopłacane do droższych, bo jakoś po parametrach nie potrafię sobie uzasadnić dodatkowego wydatku?

Ja bym proponował na jednym stringu, szybszy start.

Czyli jednak napięcia na stringach się nie sumują na falowniku? W sensie że punkt pracy będzie dla 1 stringu np 560V a na dwóch 280v?

Nie wiem czy dobrze kombinuję ale w takim razie zdecydowanie 1 string bo

a) falownik będzie miał lepszą wydajność (optymalnie przykładowo 600V)

b) minimalne startowe napięcie pojawi się wcześniej

Prawda czy nie prawda?

Czyli jednak napięcia na stringach się nie sumują na falowniku? W sensie że punkt pracy będzie dla 1 stringu np 560V a na dwóch 280v?

Nie wiem czy dobrze kombinuję ale w takim razie zdecydowanie 1 string bo

a) falownik będzie miał lepszą wydajność (optymalnie przykładowo 600V)

b) minimalne startowe napięcie pojawi się wcześniej

Prawda czy nie prawda?

Stringi działają nioezależnie. Dwa stringi po 280V. String trzeba dobrać tak, żeby NIGDY nie zdarzyło się, że jego napięcie jest poniżej startu. Pamiętaj, żę panele tracą sprawność wraz ze wzrostem temperatury. Jak dasz ilość paneli na styk, to rano wystartuje, panel się rozrzej spadnie mu napięcie i falwonik się wyłączy.

Nie ma czegoś takiego jak wcześniejszy start, na większym stringu. Legenda miejska. Napięcie na panelu pojawia się bardzo wcześnie przy bardzo małym natężeniu śwaitła, taki gdzie string wyprodukowałby jakieś poijedyńćze waty. Gdy słońća pojawi się na tyle, żeby jakiś sensowny prąd popłynął, to napięcie startu od dawna jest już przekroczone.

Ważniejsze jest dobranie stringu do optymnego napięcia pracy falownika. Pomiędzy powiedzmy 600V a 400V/800V może być 0.5-1% róznicy sprawności na falowniku.To czy 1% to dużo pozostawiam Tobie pod ocene. Fronius ma kalklator sringu.Wybierasz falownik, panele i ich ilość i Ci liczą jak najoptymalniej połączyć to w stringi. Rzecz jasna nie uwzględni to zacienienia.

Nie ma czegoś takiego jak wcześniejszy start, na większym stringu. Legenda miejska. Napięcie na panelu pojawia się bardzo wcześnie przy bardzo małym natężeniu śwaitła, taki gdzie string wyprodukowałby jakieś poijedyńćze waty. Gdy słońća pojawi się na tyle, żeby jakiś sensowny prąd popłynął, to napięcie startu od dawna jest już przekroczone.

Zależy dużo od falownika. Mam 2 razy po 8 paneli , inwerter Solax x3 i mam z tym wielkie problemy, startuje czasem przy 400W produkcji a kolega ma taki sam na jedny stringu 16 paneli i start bardzo wcześnie. Zaznaczę, że Solaxy tak mają nie wiem jak z innymi markami ale ja bym nie ryzykował jeżeli to nie jest konieczne.

Ciekawe ile przy tym energii pobiera z sieci... może tobiasz sprawdzi? Przy ciemności inwerter produkuje czy pobiera go?

Wspomniany minus to podobno błąd oprogramowania. A ile lub czy pobiera z sieci zostawiam Tobie jako zagadkę, mnie to nie interesuj.

marcinbbb- jeśli już musisz do mnie pisać- staraj się to robić w języku przypominającym nasz ojczysty. Co właściwie oznaczy "przy ciemności" i co to jest "go".

Podobno mam 2 solaxy i nie mają błędów w oprogramowaniu i pokazują normalnie żadnych minusów nie ma. Piszę w języku przypominający język Polski, jeśli masz problem z jego czytaniem nie musisz czytać.

Nie interesuje mnie co Ty masz, minus tyczył się Froniusa a nie Solaxa! Jeśli zdanie "Przy ciemności inwerter produkuje czy pobiera go?" według Ciebie napisane jest poprawnie i zrozumiale to ja dziękuję, że nie musiałem chodzić do tej samej szkoły co Ty.

Podobno mam 2 solaxy i nie mają błędów w oprogramowaniu i pokazują normalnie żadnych minusów nie ma. Piszę w języku przypominający język Polski, jeśli masz problem z jego czytaniem nie musisz czytać.

Odpuść sobie ten wątek bo na prawdę wymuszasz tylko więcej rolkowania myszą żeby się przekopać przez Twoje wpisy nie na temat, w dodatku nieczytelne.

Jest dużo innych i poczytniejszych wątków gdzie możesz zaznaczyć swoją obecność.