Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowa instalacja - kilka konkretnych pytań

weasel123

Recommended Posts

To jeszcze jedno pytanie rozdzielone na 2:

Między RG w domu a falownikiem jest jakieś 5m kabla.

1) Czy w takiej sytuacji mogę zainstalować zabezpieczenie pprzepięciowe (+ ew. rozłącznik+bezpieczniki) w RG?

2) Czy zabezpieczenie przeciwprzepięciowe będzie wtedy skuteczne także jeśli chodzi o ochronę instalacji w domu?

Na logikę przy tej długości kabla odpowiedź brzmi TAK ale możliwe że o czymś zapomniałem albom niedouczony.

pozdr

Tomasz

Myślę że nie ten sam

Podwyższonego napięcia związanego z przepięciem spodziewamy się przede wszystkim od strony zasilania które to doprowadzone jest pewnie do RG z której zasilamy obwody odbiorcze więc to tu powinno być ograniczone, jeżeli ogranicznik zamontujemy dalej to w przypadku przepięcia reeaktancja tego dodatkowego odcinka zwłaszcza że napewno jest o mniejszym przekroju sprawi że na RG napięcie może być się sporo większe niż by to wynikało z parametrów zastosowanego ogranicznika

Edytowane przez miecio 301

OK.

Czyli żeby to miało jakiś sens w takim wariancie musiałbym dać sporo grubsze przewody jako te 5m między RG a falownikiem, ale to akurat nie ma sensu.

Jako że nie mam pewności co do uziemienia w domu bo dokumentacja jakaś niejasna to:

- pprzepięciówka AC między falownikiem i licznikiem w płocie zakładam w RG

- przewód uziemiający z pprzepięciówki wyciągnę z domu tak jak kabel 5x4mm do falownika i podłączam do szyny wyrównawczej razem z resztą klamotów od zestawu PV do uziomu szpilkowego.

Dobry plan czy eksplozja?

to jeszcze 1 pytanie:

- panele Longi LR4-HPH 370W maja Isc=11,5A (prąd zwarcia dla STC) a Impp=10,76A (prąd w punkcie mocy maksymalnej)

- SOFAR 5,5KTL-X podaje: Maksymalne natężenie wejściowe MPPT - 11A/11A

czy widzicie tu jakiś problem? Czy Isc ma tu znacznie w kontekście falownika?

Teoretycznie taka sytuacja nigdy nie nastąpi bo wtedy U=0 ale znowu,

możem niedokształcony?

Edytowane przez weasel123