tobiasz86 11.12.2020 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 stary, dawno temu poprawiony bład oprogramowania.. Wg mnie nie tak dawno, no ale jest to pojęcie względne, rok temu o tej porze bug w oprogramowaniu występował. Ja falownik kupiłem w lutym tego roku więc zapewne jeszcze ze starym softem. Aktualizacji nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 12.12.2020 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 To jeszcze jedno pytanie rozdzielone na 2: Między RG w domu a falownikiem jest jakieś 5m kabla. 1) Czy w takiej sytuacji mogę zainstalować zabezpieczenie pprzepięciowe (+ ew. rozłącznik+bezpieczniki) w RG?2) Czy zabezpieczenie przeciwprzepięciowe będzie wtedy skuteczne także jeśli chodzi o ochronę instalacji w domu? Na logikę przy tej długości kabla odpowiedź brzmi TAK ale możliwe że o czymś zapomniałem albom niedouczony. pozdrTomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 12.12.2020 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 1. Możesz 2. Będzie skuteczne dla wszystkich obwodów zasilanych z RG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 12.12.2020 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 (edytowane) No i gitara. Czyli rozumiem że ten sam efekt będzie jak zrobię to zabezpieczenie przy falowniku, czyli 5m od RG. Edytowane 12 Grudnia 2020 przez weasel123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 12.12.2020 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Myślę że nie ten samPodwyższonego napięcia związanego z przepięciem spodziewamy się przede wszystkim od strony zasilania które to doprowadzone jest pewnie do RG z której zasilamy obwody odbiorcze więc to tu powinno być ograniczone, jeżeli ogranicznik zamontujemy dalej to w przypadku przepięcia reeaktancja tego dodatkowego odcinka zwłaszcza że napewno jest o mniejszym przekroju sprawi że na RG napięcie może być się sporo większe niż by to wynikało z parametrów zastosowanego ogranicznika Edytowane 12 Grudnia 2020 przez miecio 301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 13.12.2020 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2020 OK. Czyli żeby to miało jakiś sens w takim wariancie musiałbym dać sporo grubsze przewody jako te 5m między RG a falownikiem, ale to akurat nie ma sensu. Jako że nie mam pewności co do uziemienia w domu bo dokumentacja jakaś niejasna to:- pprzepięciówka AC między falownikiem i licznikiem w płocie zakładam w RG- przewód uziemiający z pprzepięciówki wyciągnę z domu tak jak kabel 5x4mm do falownika i podłączam do szyny wyrównawczej razem z resztą klamotów od zestawu PV do uziomu szpilkowego. Dobry plan czy eksplozja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 13.12.2020 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2020 (edytowane) to jeszcze 1 pytanie: - panele Longi LR4-HPH 370W maja Isc=11,5A (prąd zwarcia dla STC) a Impp=10,76A (prąd w punkcie mocy maksymalnej)- SOFAR 5,5KTL-X podaje: Maksymalne natężenie wejściowe MPPT - 11A/11A czy widzicie tu jakiś problem? Czy Isc ma tu znacznie w kontekście falownika?Teoretycznie taka sytuacja nigdy nie nastąpi bo wtedy U=0 ale znowu, możem niedokształcony? Edytowane 13 Grudnia 2020 przez weasel123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts