narciarz_2 07.12.2020 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Cześć wszystkim, Chciałem się poradzić co proponujecie do domu z bali, jaki system ogrzewania. Dom ma być całoroczny, koło Rabki-Zdrój, ok 120m powierzchni użytkowej + dodatkowo poziom -1 gdzie ma być garaż, pomieszczenie gospodarzcze i sauna. Dom będzie użytkowany głównie w weekendy + całe lato i czasami będzie wynajmowany ale zakładamy, że niezbyt intensywnie - tylko znajomym, max 6-8 osób. Zakładam, że jeśli ktoś zdecyduje się na wynajem to będzie musiał pokryć dodatkowo koszty prądu, które zużył. Gazem, węglem, olejem nie jestem zainteresowany, przy pompie ciepła martwią mnie koszty inwestycyjne/instalacyjne. Moja propozycja to Fotowoltaika + maty grzewcze, ewentualnie dodatkowo solary aby podgrzać cwu. Zakłądam w tym momencie ze zbiornik na cwu będzie ok 500l. W tym momencie nie jestem wstanie oszacować zużycia energi, zwłaszcza, że dom będzie zamieszkany przez 3-4 dni w tygodniu. Jest też sprawa obowiązkowgo kominka, na który za bardzo nie mam pomysłu jak go wykorzystac w celach grzewczych gdybym zdecydował się na wersje PV + maty grzewcze. Czy taki kominek z płaszczem mógłby podgrzewać tylko cwu? dzięki za wszelkie opinie i sugestie, może ktoś chciałby się podzielić swoimi doświadczeniami pozdrawiamN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.12.2020 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 "przy pompie ciepła martwią mnie koszty inwestycyjne/instalacyjne. Moja propozycja to Fotowoltaika + maty grzewcze" Zamiast mat grzewczych rozważ klimatyzatory - osuszanie, grzanie i chłodzenie w jednym , sprawność porównywalna z pompą ciepła a koszt znacznie niższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts