Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z temperaturą CO jak grzeje CWU

jawala

Recommended Posts

Kupiłem dom całoroczny nad jeziorem ale użytkuję go rekreacyjne jako letniskowy i ogrzewam tylko kilka razy w roku (kocioł elektryczny). Od początku zaobserwowałem problemy z ogrzewaniem ale tylko wtedy kiedy kocioł elektryczny grzeje CWU i CO. Kocioł elektryczny podgrzewa wodę w zasobniku CWU i w instalacji CO (podłogówka + kaloryfery). WU ustawiona jest na 50 stopni, a CO na 55 stopni. Kiedy grzeje CWU, nie grzeje CO i tak może być ale w tym momencie temperatura na wyjściu CO (a przynajmniej czujnik tak pokazuje) zaczyna bardzo szybko rosnąć i w kilka minut czujnik pokazuje 70-80 stopni, a spadać zaczyna dopiero jak nagrzeje CWU do zadanej temperatury. Ale ten spadek CO do zadanej temperatury czyli 55 stopni jest bardzo powolny i trwa kilkadziesiąt minut więc w tym momencie CO nie grzeje, a kaloryfery są ledwo ciepłe bo oczywiście nie maja takiej temperatury jak pokazuje czujnik. Jeżeli korzystamy często z CWU to kocioł co chwilę ją podgrzewa i w ten sposób w ogóle nie załącza CO bo czujnik pokazuje temperaturę powyżej zadanej czyli powyżej 55 stopni, a taka jest tylko na wyjściu czujnika, a nie w kaloryferach. Aby mieć ciepło w domu muszę wyłączać grzanie wody. Gdzie jest problem, mam wrażenie, że temperatura na wyjściu CO tak szybko rośnie bo wyłącza się cyrkulacja CO i czujnik pokazuje temperaturę tylko na samym wyjściu, a nie w kaloryferach. Czyli cyrkulacja CO nie działa jak grzeje WU, gdyby działała to woda byłaby przemieszana z tą w kaloryferach i czujnik pokazywałby właściwą temperaturę czyli poniżej 55 stopni i kocioł załączałby grzanie CO zaraz po wyłączeniu WU, a tak się nie dzieje, bo czeka aż temperatura na czujniku spadnie poniżej zadanej 55 stopni (a taka jest tylko na czujniku nie w kaloryferach). Błędne koło, nie znam się na tym, czy moje rozumowanie jest prawidłowe ? Jak to powinno działać, z góry dziękuję za pomoc.

• 2 weeks później...