semow 07.12.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Dzień dobry,Stoję przed wyborem systemu do okien aluminiowych. Mam duże przeszklenia, jeden hs ponad 5 na 3m wysokości, poza tym okna 5,6 na 3m, jedno okno 3,8 m wysokości. Aluprof wychodzi bardzo drogo albo trafiłem na drogich producentów, zastanawiam się nad wyborem między profilami ponzio pe78n i sl1600do hsa; genesis 75 i ultraglide z aliplasta. Być może dojdzie jeszcze Reynaers z swoim masterline 8 i cp-155. Czy któryś z tych systemów wyróżnia się jakością, trwałością? Jeśli chodzi o deklarowane w ulotkach termikę, parametry, wymiary, to wszystkie są porównywalne. Zdecydowanie najtaniej wychodzi ponzio ale nie wiem, czy to podobna półka jakościowa z pozostałymi profilami? Czy warto dopłacać 30% do aliplasta lub ew. reynaers'a?W ponzio , aby dobić do ceny aliplasta mógłbym wziąć jeszcze cieplejsze profile, szyby hartowane, czy brak słupków na łączeniach szyb w narożach. Kusi.Zakładam oczywiście właściwy, zgodny ze sztuką montaż dla każdego z profili.Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvcwindow 08.12.2020 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Na takowych konstrukcjach nie spodziewaj się zbytnio energooszczędności , Zobacz jakie Uw dla całego okna , ale i dla progów jest Uf . Obejrzyj sobie dokładnie progi w tych profilach , Moim zdaniem UltraGlide ma najciekawszy próg - najbardziej płaski i komfortowy , zbliżony do "0" Widziałem SL1600 , SL 1700 , MB w Aluprofie , i UltraGlide jest chodzi o takowe konstrukcje wychodzi dobrze . Występują z nim dwa rodzaje progów o różnych parametrach Uf - tego się dowiedz . Aaaa , Aliplast robi też wersję Monorail , też warto spojrzeć- zależy co kto potrzebuje i oczekuje , Reynaers-a nie znam . Ważne kto jak to zamontuje , co da pod progi itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemekKRK 09.12.2020 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Dzięki. Tak, wiem że termika nigdy nie będzie taka jak ocieplonej ściany, te systemy w tym względzie są zresztą podobne, porównywalna półka. Pytałem bardziej o jakość, wytrzymałość tych profili. Ale to pewnie zależy też od tego, jakie zawiasy, okucia ktoś wrzuci w zestaw.Co do progu się dowiem, dziękuję za zwrócenie na to uwagi, nie byłem świadomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts