Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie 30 m2

Maratoro

Recommended Posts

Witam,

Jesteśmy w trakcie rozbudowy a tak naprawdę budowy domu.

Szukam możliwości ogrzania istniejących 2 pokoi ( plusem jest to ze pokoje są przechodnie, łatwiejsza cyrkulacja powietrza) o łącznej pow. 30m2 na czas budowy. Przyjeżdżamy przez cała zimę remontować i budować.

Planujemy przyszłościowo ogrzewanie całego domu pompą powietrze woda ale nie w tym rzecz.

Obecnie ogrzewamy istniejące pomieszczenia nagrzewnicą gazową ( tygodniowo idzie nam 1 czasem 2 butle gazu ) nieśność ze to nie przyjemne to jeszcze niebezpieczne i drogie rozwiązanie.

Co myślicie na temat ogrzewania w takiej sytuacji pompa powietrze powietrze ( klimatyzatorem ) jeżeli to dobry pomysł to proszę o pomoc w wyborze odpowiedniej jednostki, na jakie parametry zwrócić uwagę. Nie ma być to mega drogie rozwiązanie ale ewentualnie później moglibyśmy wykorzystać to urządzenie do ogrzewania poddasza użytkowego ( drewniany strop wiec podłogówka odpada )

Witam,

Szukam możliwości ogrzania istniejących 2 pokoi ( plusem jest to ze pokoje są przechodnie, łatwiejsza cyrkulacja powietrza) o łącznej pow. 30m2 na czas budowy. Przyjeżdżamy przez cała zimę remontować i budować.

Planujemy przyszłościowo ogrzewanie całego domu pompą powietrze woda ale nie w tym rzecz.

Obecnie ogrzewamy istniejące pomieszczenia nagrzewnicą gazową ( tygodniowo idzie nam 1 czasem 2 butle gazu ) nieśność ze to nie przyjemne to jeszcze niebezpieczne i drogie rozwiązanie.

Co myślicie na temat ogrzewania w takiej sytuacji pompa powietrze powietrze ( klimatyzatorem ) jeżeli to dobry pomysł to proszę o pomoc w wyborze odpowiedniej jednostki, na jakie parametry zwrócić uwagę. Nie ma być to mega drogie rozwiązanie ale ewentualnie później moglibyśmy wykorzystać to urządzenie do ogrzewania poddasza użytkowego ( drewniany strop wiec podłogówka odpada )

polecam kaisai jak w stopce

Dzwoniłem dzisiaj po firmach z okolicy odradzają mi tego „Kaisai” wszyscy polecają ( wciskają ) sinclair z jakąś grzałką i podgrzewaną tacą jak dobrze zrozumiałem. Czy jest sens dopłacać prawie 2x tyle. Kaisai 1700 wersja 3,5kw sinclair 3000

Nie kaysai jest marką midea produkowana na Europę z funkcją grzania do co najmniej -25*c a droższe modele do -30*c, midea jest najpopularniejsza w Azji. A z kolei midea jest marką budżetową mitsubiszi.

Grzałki i podgrzewane tace są w przestarzałych klimach dlatego są wciskane. W Kaisai funkcje dogrzewania sprężarki spełnia uzwojenie jej silnika.

Gree Amber Prestige GWH12YD-S6DBA2A

Proponują mi taki model. Jak on wypada w porównaniu do np Kaisai pro ? Lu

zapytaj sie Kuliboba on ostatnio montowął 2 kaisaja i wiem że porównywał harakterystyki, i wiem że droższe modele miały gorsze parametry grzewcze

Edytowane przez gawel

zerknąłem klimatyzator może i fajny ale stosunek parametrów do ceny cienki bo za 6 tys z montażem to można mieć coś duzo lepszego kaisaj 1508zł+1270 motaż u mnie dla porównania i mam podobne parametry za 4 tysięcy to moż być kaisai pro+ i to już taki klimowy passat

6 tysięcy to już i daikin by sie może udało

Gree Amber Prestige GWH12YD-S6DBA2A

Proponują mi taki model. Jak on wypada w porównaniu do np Kaisai pro ? Lu

Jak docelowo planujesz "prawdziwą" PC a nie chcesz Kaisai`a to może wybierz Gree Lomo Eco GWH12QB-K6DNA5I R32. Cena porównywalna. I tak klimę będziesz po dokończeniu budowy używał sporadycznie.

Mam 4 sztuki Kaisai i nie narzekam.

Pierwszy kupiłem 3 lata temu, a że się sprawdził to po roku doszły trzy kolejne...

Teraz to już wiem jeszcze mniej niż wcześniej ;D tak naprawdę na gree wpadłem sam ze względu na to ze to firma matka Sinclair. Skusiła mnie tak naprawdę klasa A+++ w przypadku grzania i chłodzenia i to ze moc grzewcza to 4,2 kw

ale ta moć jest przy jakiej temperaturze zewnętzrnej ? +10 a ile jest przy -2 albo -10 potrzebna jest tabela mocy

Witam,

Szukam możliwości ogrzania istniejących 2 pokoi ( plusem jest to ze pokoje są przechodnie, łatwiejsza cyrkulacja powietrza) o łącznej pow. 30m2 na czas budowy. Przyjeżdżamy przez cała zimę remontować i budować. ....

Nie znam specyfiki ale rozważ ogrzewanie elektryczne (olejak) -jeżeli jest możliwość w taniej tarysie z zastosowaniem prostego programatora czasowego.

Warunek - dom musi być ocieplony i akumulować ciepło, licznik energii musi być dwutaryfowy.

Nie znam specyfiki ale rozważ ogrzewanie elektryczne (olejak) -jeżeli jest możliwość w taniej tarysie z zastosowaniem prostego programatora czasowego.

Warunek - dom musi być ocieplony i akumulować ciepło, licznik energii musi być dwutaryfowy.

q co ma na celu grzanie oleju?