Maratoro 07.12.2020 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Witam, Jesteśmy w trakcie rozbudowy a tak naprawdę budowy domu.Szukam możliwości ogrzania istniejących 2 pokoi ( plusem jest to ze pokoje są przechodnie, łatwiejsza cyrkulacja powietrza) o łącznej pow. 30m2 na czas budowy. Przyjeżdżamy przez cała zimę remontować i budować. Planujemy przyszłościowo ogrzewanie całego domu pompą powietrze woda ale nie w tym rzecz. Obecnie ogrzewamy istniejące pomieszczenia nagrzewnicą gazową ( tygodniowo idzie nam 1 czasem 2 butle gazu ) nieśność ze to nie przyjemne to jeszcze niebezpieczne i drogie rozwiązanie. Co myślicie na temat ogrzewania w takiej sytuacji pompa powietrze powietrze ( klimatyzatorem ) jeżeli to dobry pomysł to proszę o pomoc w wyborze odpowiedniej jednostki, na jakie parametry zwrócić uwagę. Nie ma być to mega drogie rozwiązanie ale ewentualnie później moglibyśmy wykorzystać to urządzenie do ogrzewania poddasza użytkowego ( drewniany strop wiec podłogówka odpada ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.12.2020 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Witam, Jesteśmy w trakcie rozbudowy a tak naprawdę budowy domu. Szukam możliwości ogrzania istniejących 2 pokoi ( plusem jest to ze pokoje są przechodnie, łatwiejsza cyrkulacja powietrza) o łącznej pow. 30m2 na czas budowy. Przyjeżdżamy przez cała zimę remontować i budować. Planujemy przyszłościowo ogrzewanie całego domu pompą powietrze woda ale nie w tym rzecz. Obecnie ogrzewamy istniejące pomieszczenia nagrzewnicą gazową ( tygodniowo idzie nam 1 czasem 2 butle gazu ) nieśność ze to nie przyjemne to jeszcze niebezpieczne i drogie rozwiązanie. Co myślicie na temat ogrzewania w takiej sytuacji pompa powietrze powietrze ( klimatyzatorem ) jeżeli to dobry pomysł to proszę o pomoc w wyborze odpowiedniej jednostki, na jakie parametry zwrócić uwagę. Nie ma być to mega drogie rozwiązanie ale ewentualnie później moglibyśmy wykorzystać to urządzenie do ogrzewania poddasza użytkowego ( drewniany strop wiec podłogówka odpada ) polecam kaisai jak w stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maratoro 08.12.2020 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Dzwoniłem dzisiaj po firmach z okolicy odradzają mi tego „Kaisai” wszyscy polecają ( wciskają ) sinclair z jakąś grzałką i podgrzewaną tacą jak dobrze zrozumiałem. Czy jest sens dopłacać prawie 2x tyle. Kaisai 1700 wersja 3,5kw sinclair 3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.12.2020 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Dzwoniłem dzisiaj po firmach z okolicy odradzają mi tego „Kaisai” wszyscy polecają ( wciskają ) sinclair z jakąś grzałką i podgrzewaną tacą jak dobrze zrozumiałem. Czy jest sens dopłacać prawie 2x tyle. Kaisai 1700 wersja 3,5kw sinclair 3000 Nie kaysai jest marką midea produkowana na Europę z funkcją grzania do co najmniej -25*c a droższe modele do -30*c, midea jest najpopularniejsza w Azji. A z kolei midea jest marką budżetową mitsubiszi. Grzałki i podgrzewane tace są w przestarzałych klimach dlatego są wciskane. W Kaisai funkcje dogrzewania sprężarki spełnia uzwojenie jej silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maratoro 08.12.2020 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Gree Amber Prestige GWH12YD-S6DBA2A Proponują mi taki model. Jak on wypada w porównaniu do np Kaisai pro ? Lu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.12.2020 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 (edytowane) Gree Amber Prestige GWH12YD-S6DBA2A Proponują mi taki model. Jak on wypada w porównaniu do np Kaisai pro ? Lu zapytaj sie Kuliboba on ostatnio montowął 2 kaisaja i wiem że porównywał harakterystyki, i wiem że droższe modele miały gorsze parametry grzewcze Edytowane 8 Grudnia 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.12.2020 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 zerknąłem klimatyzator może i fajny ale stosunek parametrów do ceny cienki bo za 6 tys z montażem to można mieć coś duzo lepszego kaisaj 1508zł+1270 motaż u mnie dla porównania i mam podobne parametry za 4 tysięcy to moż być kaisai pro+ i to już taki klimowy passat 6 tysięcy to już i daikin by sie może udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maratoro 08.12.2020 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Cena z montażem to 3600 ( kupuje w necie z rabatem , montuje samodzielnie a człowiek przychodzi tylko podłączyć ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.12.2020 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Cena z montażem to 3600 ( kupuje w necie z rabatem , montuje samodzielnie a człowiek przychodzi tylko podłączyć ) to zdecydowanie lepiej weź fakturę to odliczysz od podatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 08.12.2020 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Gree Amber Prestige GWH12YD-S6DBA2A Proponują mi taki model. Jak on wypada w porównaniu do np Kaisai pro ? Lu Jak docelowo planujesz "prawdziwą" PC a nie chcesz Kaisai`a to może wybierz Gree Lomo Eco GWH12QB-K6DNA5I R32. Cena porównywalna. I tak klimę będziesz po dokończeniu budowy używał sporadycznie. Mam 4 sztuki Kaisai i nie narzekam. Pierwszy kupiłem 3 lata temu, a że się sprawdził to po roku doszły trzy kolejne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maratoro 08.12.2020 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Teraz to już wiem jeszcze mniej niż wcześniej ;D tak naprawdę na gree wpadłem sam ze względu na to ze to firma matka Sinclair. Skusiła mnie tak naprawdę klasa A+++ w przypadku grzania i chłodzenia i to ze moc grzewcza to 4,2 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.12.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Teraz to już wiem jeszcze mniej niż wcześniej ;D tak naprawdę na gree wpadłem sam ze względu na to ze to firma matka Sinclair. Skusiła mnie tak naprawdę klasa A+++ w przypadku grzania i chłodzenia i to ze moc grzewcza to 4,2 kw ale ta moć jest przy jakiej temperaturze zewnętzrnej ? +10 a ile jest przy -2 albo -10 potrzebna jest tabela mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maratoro 08.12.2020 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Szczerze to niemam pojęcia jak to znaleźć zupełnie się na tym nie znam. Pomożesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.12.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Szczerze to niemam pojęcia jak to znaleźć zupełnie się na tym nie znam. Pomożesz ? moge ci wysłąc te tabelki które mam do kajsai fly do innych firm musisz majla napisać mam to w exelu to podeslij mi majla na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maratoro 08.12.2020 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Gdzieś wyczytałem ze przy -30 osiąga sprawność na poziomie min 2,5 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.12.2020 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Gdzieś wyczytałem ze przy -30 osiąga sprawność na poziomie min 2,5 kw takimi temperaturami sobie nie zawracaj głowy nawet -10 występuje w roku przez kilkanaście godzin albo i nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 08.12.2020 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Witam, Jesteśmy w trakcie rozbudowy a tak naprawdę budowy domu. Szukam możliwości ogrzania istniejących 2 pokoi ( plusem jest to ze pokoje są przechodnie, łatwiejsza cyrkulacja powietrza) o łącznej pow. 30m2 na czas budowy. Przyjeżdżamy przez cała zimę remontować i budować. .... Nie znam specyfiki ale rozważ ogrzewanie elektryczne (olejak) -jeżeli jest możliwość w taniej tarysie z zastosowaniem prostego programatora czasowego. Warunek - dom musi być ocieplony i akumulować ciepło, licznik energii musi być dwutaryfowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.12.2020 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Nie znam specyfiki ale rozważ ogrzewanie elektryczne (olejak) -jeżeli jest możliwość w taniej tarysie z zastosowaniem prostego programatora czasowego. Warunek - dom musi być ocieplony i akumulować ciepło, licznik energii musi być dwutaryfowy. q co ma na celu grzanie oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 08.12.2020 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Pytasz się o zasadę działania olejaka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maratoro 08.12.2020 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Nawet nie idźmy tą drogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts