Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogródek łatwy i przyjemny

Gość

Recommended Posts

Taka zima za oknem że hej a ja siedzę i rozmyślam co tu posadzę na wiosnę. Trochę mi to poprawia nastrój. Ogrodnik ze mnie żadem bo nie mam żdnego doświadczenia i dlatego chcę mieć ogródek łatwy w utrzymaniu. Szukam roślin , które nie są wymagające, nie kosztują fortuny no i są ładne. Obecnie mam posadzone sosenki (żółtą i czarną),świerk srebrzysty, kosodrzewiny, robinie akacjowe,forsycje, cebulki tulipanów i żonkili, clematisy i wisterie. (te ostatnie to trochę są wymagające , ale je uwielbiam)

Planuję też posadzić pięciornika krzewiastego wzdłuz alejki.

Macie jakieś jeszcze sprawdzone łatwe rośliny? Cos co by pasowało do tego domu obok.

Witam!!

Jak masz ochotę to mogę Ci nawet cały ogród zaprojektować (tanio). Moja reklama znajduje się w ogłoszeniach drobnych. Wszystkie konsultacje mam darmowo :D . Moje gg 3257866.

Z niewymagających roślin, ale za to pięknych proponuję hosty. Potrzebują tylko mniej nasłonecznionego miejsca (i to nie wszystki odmiany) oraz w miarę wilgotnego podłoża (duża powierzchnia liści = duża transpiracja). Są to byliny wieloletnie i bardzo efektowne. Ja sam mam 16 odmian (ale mam na tym punkcie fioła). Kwitną przez dwa miesiące w roku. Niektóre kwiaty ładnie pachną tak jak odm. "Fragrant Bouqet". Liście różnej wielkości i barwy, z ramkami i bez. Tylko funkie z cienkimi liśćmi są atakowane przez ślimaki. Można z tych roślin tworzyć wspaniałe kompozycje (same lub z innymi)

Tak naprawdę jest wiele niewymagających roślin na naszym rynku. Wszystkie iglaki są bardzo dobrze przystosowane do naszego klimatu. Większość lubi stanowiska słoneczne, inne cień (tak jak zwyczajny cis).

Z zimozielonych liściastych proponuję ostrokrzew (ilex) - w zasadzie nie przemarza, nadaje się na solitery albo nawet żywopłoyty (można ciąć). Mają czerwone jagody, które są przez całą zimę.

Wiele bylin jest naprawdę pięknych i mało wymagających. Polecam: barwinek, bodziszek, czyściec, rozchodniki (sedum), rojniki. Na słoneczne miejsce nadaje się jak na naszą strefę klimatyczną taka egzotyczna roślina jak Juka Kalifornijska. itd. itd. :D

Jescze jedna roślina. Nie zapomnij o budlei davida. Przez Anglików nazywana jest motylim krzewem. Jest niepozorna jednak jej kwiaty przyciągają dosłownie dziesiątki motylów. Pod warunkiem, że posadzimy ją w słonecznym miejscu. Razem z pięciornikami pasuje idealnie. Sadź pięciorniki w odległości przynajmniej 1,5 od siebie (szybko osiągają swój dorosły wymiar). To tyle na razie mam do powiedzenia.

:D

Dzięki serdeczne za podpowiedzi. Muszę teraz jeszcze sprawdzić jak wyglądają te roślinki, bo niektóre brzmią dla mne egzotycznie. Wisterie już opatuliłam. Na razie są nieduże i pies obgryzł jedną od góry. Nic się jej nie stanie?Jedną już straciłam w czasie lata.(chyba jakiś grzyb) więc się martwię bo tylko jedna została nietknięta.

A to niedrogie projektowanie to konretnie ile? Może skorzystam. Mam działkę 40x19

Przemysław - sorry ale z tą niekłopotliwością ilexa to chyba przesada

Verunia - napisałaś "Cos co by pasowało do tego domu" - napisz coś na temat gleby i warunków przyrodniczych na działce ( wiatry, nasłoneczninie) - bo dobieranie roślin do domu jest możlwe ale gdy czynniki przyrodnicze są idealne...;)

a sadzenie takich pewniaków jak jałowce, tawuły, berberysy itd ...czyli tego co maja wszyscy jest bezpieczne ale cholernie nudne...;)

Gleba u nas ciężka. Ił, glina, Jak popada to robi się maż, ale u siebie mam ziemię wymieszaną z piaskiem, więc nie jest najgorzej. Odczyn chyba kwaśny, bo na trawie rosną grzybki.Wiatry to czasem hulają, ostanio to nawet bardzo. Dom stoi frontem do zachodu na działce w kształcie wydłużonego prostokąta na osi zachód -wschód.

Przemysław - sorry ale z tą niekłopotliwością ilexa to chyba przesada

Mój ogród znajduje się na Kaszubach i moje doświadczenie to kilka ostatnich sezonów jeśli chodzi o Ostrokrzewy, ale rzeczywiście zapomniałem dodać o jednej ważnej rzeczy: roślina ta musi być posadzona w zacisznym miejscu. Przepraszam za niedopowiedzenie. :oops:

Jeśli chodzi obgryzioną Wistęrię to nie jestem wstanie odpowidzieć, czy nic jej się nie stało. Nie wiem jakiej jest wielkości i o jakiej porze roku została uszkodzona. Wiem, że Wisteria jest wstanie odbić nawet z korzenia jeżeli ma wystarczająco żywotności w sobie.

Co do ceny projektu ogrodu przyjmuję 10% ogólnych kosztów założenia ogrodu (łącznie z robocizną), ale jest to cena orientacyjna i do negocjacji. Wielkość ogrodu nie ma zasadniczego znaczenia dla mnie jeśli chodzi o cenę projektu (chociaż niektórzy uzależniają cenę od powierzchni), gdyż aranżacja małych ogrodów może być bardzo pracochłonna. Pozdrawiam wszystkich. :D