Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma piwnicy - potencjalny problem, prośba o spojrzenie ekspertów

Tix221

Recommended Posts

Witam, buduję niewielki dom z piwnicą, warunki wodne dobre piasek, woda gruntowa grubo poniżej linii ławy.

Niestety już na tym etapie mam wątpliwość czy ekipa i KB nie popełnili błędu z izolacją poziomą. Sytuacja wygląda tak.

• Był wylany chudziak pod ławę B15
  • Potem ława B20 + W8
  • Potem układana folia izolacyjna 1mm - coś takiego, na zakłądkę także pod słupki z wyciętymi otworami na zbrojenia (nie nabita, tylko wsunięta).
  • Następnie monolityczne ściany z B30 + W8, szerokość 25cm
  • Izolacja pozioma bitumiczna 3 warstwy z fasetą wchodzącą na izolację poziomą, ale nie dochodząca do końca folii izolacji poziomej (ta był już częsciowo w piasku)
  • Na to styrodur i folia kubełkowa
  • Drenaż opaskowy "light" trochę powyżej poziomu ławy

O ile izolacji pionowej dopilnowałem, to niestety przy poziomej zdałem się na zdanie KB i ekipy.

Czy taka technologia jest poprawna, czy da się coś jeszcze zrobić przed zasypaniem albo potem od środka?

Mam wątpliwość czy woda nie będzie podchodzić do środka pod izolacją poziomą (na górze jest niby uszczelniona tą fasetą) i czy nie ma ryzyka korozji zbrojenia słupków.

KB twierdzi że przy tej masie ściany monolitycznej folia jest tak ściśnięte że nie ma szans na wejście nie napierającej wody.

[*] Potem układana folia izolacyjna 1mm - coś takiego, na zakłądkę także pod słupki z wyciętymi otworami na zbrojenia (nie nabita, tylko wsunięta).

W przekrojach słupów/trzpieni żelbetowych należało wykonać hydroizolację mineralną typu sztywnego (tzw. szlam cementowy). Taka izolacja pozwala na właściwe zespolenie się elementów betonowych, pomijając już, że to wyższej klasy izolacja niż folia i można nią wysmarować szczelnie zakamarki między prętami zbrojenia.

Folia, papa czy masy bitumiczne dylatują beton. Chałupa zawalić sie nie zawali, ale te elementy konstrukcji fundamentu nie będą już ze sobą tak pracować jak zaplanował to projektant.

To właściwie podstawy podstaw, na które KB powinien zwrócić uwagę.

[*] Izolacja pozioma bitumiczna 3 warstwy z fasetą wchodzącą na izolację poziomą, ale nie dochodząca do końca folii izolacji poziomej (ta był już częsciowo w piasku)

Nie wyspanny i chyba nie do końca ogarniam. Może jakiś rysunek? Przekrój fundamentu z projektu?

Nie wyspanny i chyba nie do końca ogarniam. Może jakiś rysunek? Przekrój fundamentu z projektu?

Dzięki Maszaak - masz rację co się stało to się nie odstanie. Co do projektanta to on mówił, że przy Betonie B30 przeciwwodnym można zrezygnować w ogóle z izolacji poziomej.

Tutaj obrazek:

Screenshot 2020-12-08 at 12.54.08.jpg

Aktualnie sytuacja u mnie wygląda tak - zastanawiam się co mogę zrobić na szybko - na pewno mogę coś dać od środka aby przykleić/uszczelnić izolację poziomą (jakiś bitum albo Ceresit CR90) - tam gdzie zielone. Posadzkę piwnicy będę miał jeszcze raz zaizolowaną, więc tutaj nawet zakładając jakiś podciąg wody po łączeniu folia-beton nie powinno się dział. Przegubem na słupach się przejmuje bo ta piwnica to bunkier - projektant mówił że ten beton mógłby w ogóle nie być zbrojony słupami. Pozostaje więc tylko potencjalny problem korozji prętów przy folii na styku ława ściana. Ponieważ folia nie była nabita na słupki ale wsunięta, zakładam, że one mogą być jednak częściowo w betonie od ławy do słupa.

Screenshot 2020-12-08 at 12.42.21.jpg

Edytowane przez Tix221

Jak jest piasek drenażu się nie robi. On tylko może nawodnić.

Folia pod ściany żelbetowe ( a nawet i z bloczka) jeżeli jest to piwnica się nie robi. Tylko mineralna izolacja.

Faseta zewnętrzna to podstaw.

Więc odpowiadając na pytanie i owe "spojrzenie" Masz zrypaną fasetę, a przez to i resztę izolacji.

Faseta do skucia, wyciąć folię do samej ściany, zrobić fasetę i zjechać izolacją ściany na ławę, tylko wszystko odkurzone i wyczyszczone