Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia pod EPS na płytę zero/strop

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Jestem na etapie początku prac wod-kan-co i jedna kwestia mnie zastanowiła.

Chodzi mi mianowicie o folię kładzioną pod EPS dach/podłoga, na który później pójdzie wylewka.

Rozumiem sens kładzenia folii na EPS, w sensie zapobieżeniu wciekania betonu w szczeliny między bryty EPS.

Jaki jest jednak sens kładzenia jej na płytę zero (na parterze), albo nadbeton stropu (na piętrze)?

Może mnie ktoś oświecić?

Nie chodzi mi oczywiście o koszty, bo te są zupełnie pomijalne.

Chodzi mi po prostu o sens.

Pozdrawiam

Tomek

Na beton podkładowy podłogi na gruncie ("płyta zero") kładzie się folię (wystarczy budowlana 0,2) by zabezpieczyć normalną hydroizolację (masy bitumiczne, mineralne, ew. papa), która została naniesiona na ten podbeton. Mimo tej folii ochronnej, przy układaniu instalacji i płyt ocieplenia należy zachować ostrożność by nie naruszyć izolacji. Dodatkowo folia pełni rolę warstwy poślizgowej między izolacją i płytami styropianu podczas eksploatacji budynku.

Podbeton warto zabezpieczyć izolacją, bo w gruncie zawsze jest wilgoć, więc może dojść do podciągania kapilarnego przez beton.

Z kolei na stropie pod ocieplenie układa się folię (paroizolacyjną) jeśli poddasze jest nieużytkowe, aby ograniczyć ryzyko kondensacji pary wodnej w ociepleniu (mniej istotne jeśli EPS, bardziej jeśli wełna).