sawka 23.08.2002 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 http://www.murator.com.pl/domy_forum/dom_zprzodu2a.gif Budowę D12b zacząłem w kwietniu 2001, no i z małą przerwą grudzień – marzec trwała do czerwca 2002.Co do samego projektu to nie mam większych zastrzeżeń, podczas pierwszych oględzin przed kupnem projektu nie miałem nawet żadnych, dopiero później wychodzi wszystko "w praniu".Zdecydowałem się na bloczki z betonu komórkowego 36 cm bez ocieplenia, niestety przez moją nieuwagę dostarczona mi je odmiany 600. Po różnego rodzaju konsultacjach postanowiłem dom ocieplić i zdecydowałem się na wełnę Rockwool o grubości 10 cm.Poza tym wprowadziłem kilka zmian:- powiększona kotłownia przez połączenie jej z małym WC - kotłownia teraz jest całkiem spora i może się w niej zmieścić dużo więcej gratów.- strop Teriva z bloczków z keramzytu.- drzwi wejściowe zmniejszone i zamiast dwuskrzydłowych mam 1-skrzydlowe 90 cm szer.- dodałem okno dachowe w pomieszczeniu z garderobą – przyda się kominiarzowi- A teraz coś na koniec – czyli o cenach:To są ceny warszawskie, wiec mogą się różnić od cen w innych rejonach kraju: 2000 - kierownik budowy1500 - garaż na sprzęty850 - projekt wodny2500 - podłączenie wody 500 - oplata za podłączenie wody (w gminie)700 - wytyczenie fundamentów1100 - 2 m3 desek na deskowanie fundamentów1000 - chudy beton 3700 - normalny beton na ławy fundamentowe (19 m3)450 - rury kanalizacyjne i wodne ( nie zapomnij o tym przed zasypaniem fundamentów!!!) 500 - izolacji p-wilgociowa 500 - stemple drewnianeDo zasypania fundamentów poszło ok. 180 ton piachu za ok. 2000 pln.3500 - beton na strop (ok. 19 m3)6500 - drewno na więźbę dachowa7000 - montaż więźby2000 - folia dachowa1300 - łaty (nie robiłem kontrłat - użyłem folii wysokoparaprzepuszczalnej "Topfol"2000 - projekt inst. elektrycznej20000 - koszt kompletnego pokrycia dachu z blachy Finco-stal wraz z orynnowaniem Wavin4000 - montaż dachu i rynienFundamenty są z bloczków chyba 38 cm. Koszt betonu komórkowego łącznie ze wszystkimi potrzebnymi elementami to ok. 38 000 zł.Jak widać na razie jest to suma ok. 94 tys. zł, ale trzeba jeszcze dodać do tego koszt wybudowania domu, co w moim przypadku było ok. 20.000.Tak wiec wychodzi ok. 112.000, ale jest to suma czysto teoretyczna (buduje jeszcze ogrodzenie z klinkieru) Dodaj sobie jeszcze jakieś 15 % do podanej kwoty.Ważnym punktem w wydatkach na dom była ekipa. Szukając solidnej spotkałem się z osobami proponującymi od 40 tys. do 50 tys. zł. Wydało mi się to o dużo za dużo. W końcu znalazłem dalekiego wuja, który być może wolniej, ale na pewno solidniej chatę postawił. Ważne tez jest, ze mógł on na bieżąco proponować mi troszeczkę inne rozwiązania niż w projekcie, co uważam za rzecz bardzo istotna bo poprawiającą funkcjonalność domu. Po przerwie zimowej ekipa przyjechała 29 kwietnia i oto koszty wynikłe z dalszych prac:600 – 1,5 m3 desek120 – rury kanalizacyjne200 – przewód na instalacje alarmowaok. 300 – przewody, peszel, puszki 2100 - cala robocizna za elektrykę wraz z z położeniem przewodów pod instalację alarmową8500 – wełna + tynk6500 – koszt ocieplenia domu wraz z tynkiem 1400 – brama garażowaZamontowałem tez sobie sam instalacje c.o (Hepworth) co kosztowało mnie ok. 3000 za rurki i 2 rozdzielaczePrzede mną jeszcze zakup rurek na zimna wodę co będzie kosztowało ok. 1000 zł. Jak na razie mam tylko jedna uwagę do projektu (wiem że większość czytających popuka się w czoło) Według mnie salon jest absolutnie nieustawny pod kątem sprzętu audio – wizualnego. Poza tym szczegółem dom bardzo mi się podoba i jeśli miałbym wybierać drugi raz to bym się nie zawahał. Pozdrawiam – pawcik7 [ Ta Wiadomość była edytowana przez: redakcja dnia 2002-08-23 15:42 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 23.08.2002 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 Hej PawcikBardzo mi się ten Twój domek podoba. Zwłaszcza kolorystyka.Mam pytanie? Z jakiego klinkieru (firma, kolor, faktura) zrobiłeś komin, słupki ogrodzeniowe. Super wyglądają. Jaki to kolor? Czekoladowy? Z czego planujesz ogrodzenie; deski, kute?Pozdrawiam i życzę rychłego zamieszkania.Super domekZielona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 23.08.2002 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 Acha! Mój mąż pierwsze co robił oglądając projekty domów to sprawdzał czy salon jest ustawny pod względem sprzętu audio-wideo. Zielona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcik7 23.08.2002 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 Tak na początek - pomylił mi się login ( Co do kolorów: komin i całe ogrodzenie zrobione jest z cegły klinkierowej chyba Jopka koloru ceglanego .Kolorystycznie bardzo podoba mi się biały dom, ciemny dach i ogrodzenie - konserwatywnie i funkcjonalnie Ogrodzenie będzie z już zakupionych i zaimpregnowanych desek ( niestety kute ogrodzenie jest za drogie ) i będzie także koloru ciemnobrązowego pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 16.09.2002 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2002 Pawcik7 - czy sa szanse zebys gdzies wrzucil wiecej zdjec Twojego domku? Np. od strony ogrodu?Bylbym bardzo wdzieczny.PozdrawiamAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszek 10.11.2002 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2002 Pawcik7 twój dom upewnił mnie co do kolorystyki jaką chcę mieć. Powiedz mi tylko jeszcze czy tynki masz białe a dach ceglany ciemny matowy. Gratuluje gustu. Kruszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcik7 12.11.2002 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Witam.Co do gustu to ma go raczej moja żona - to ona wymyśliła ( najpierw budowę a potem kolory ). Tynk to biały " baranek " kupiony w zestawie z wełna Rockwoola. Dach to blachodachówka firmy Finco-stal kolor cos ala jasny brąz - matowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba 13.11.2002 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 interesuje mnie bardzo koszt budowy(właśnie zaczynam)czy do podanej przez ciebie wyceny,możesz jeszcze dodac koszt stolarki (okiennej,drzwiowej)-jak sądzisz ile jeszcze potrzeba włożyc kasy-oprócz tego co podałeś-,żeby móc się wprowadzic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 15.11.2002 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 Witam..Pawcik tez chce zrobic instalacje z Hepworta..prosze napisz jak one sie sprawuja...czy nie masz kłopotów..Ze względu na to ze u mnie nikt nie zrobi tego sam..mam wycenę z firmy na wszystkie instalacje , materiały, piec, grzejniki oraz odbiory..znaczy instalacje pod kluczyk:))PozdrawiamTeska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcik7 15.11.2002 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 Witajcie ludkowie. A więc : okna kupiłem w Sokółce - drewniane, kolor mahoniowy - zajebiste ale cena tez - coś ok. 13.000 Drzwi kupiłem Gerdy za 3000 z montażem Na parterze drzwi będę miał tylko w łazience i w pokoju przylegajęcym do garażu. Generalnie takie drzwi drogie nie są W moim przypadku zostało mi do realizacji jeszcze przyłącze kanalizacyjne i gazowe. Trochę to będzie kosztowało niestety. W środku już mam gładź - zostaje jeszcze położenie podłogi ( widziałem fajną mozaikę za 16 pln/m2, pomalowanie ścian i powieszenie grzejników. Ile na to kasy wydam to nie wiem, dużo zależy od pomysłów inwestora - ja będę " jechał " po taniości Co do Hepwortha to instalacja poszła mi bardzo sparwnie, rurki się łatwo układa - ale nie mam ich jeszcze podłączonych do rozdzielaczy - myślę że też nie będzie to problemem. Na mój domek ( ogrzewanie i woda w łazience na dole + w kuchni ) poszło 250 m. rurki. 100 m. kosztuje ok. 400 pln - ale moge się mylić. Dokładnych cen już nie pamiętam - musiałbym pogrzebać ale najlepiej zadzwonić do punktu sprzedaży . Myślę że każdy da sobie radę z położeniem instalacji - firma daje materiały szkoleniowe na VHS. Trochę odwagi i... kilka pln w kieszeni zostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voo-yeck 23.12.2002 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2002 fajny domek. pozdrowaśki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voo-yeck 23.12.2002 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2002 fajny domek. pozdrowaśki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 23.01.2003 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Tak ten projekt jest extra. Czy ktoś widział D12B"Przytulny" gdzieś na Dolnym Śląsku. Chciałbym zobaczyć go w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 23.01.2003 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Tak ten projekt jest extra. Czy ktoś widział D12B"Przytulny" gdzieś na Dolnym Śląsku. Chciałbym zobaczyć go w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leader 19.02.2003 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 extra jest ten domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świerszcz 03.03.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Bardzo ładny domek. Naprawdę... Choć ja buduje drewniany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.03.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 a domek ładniusi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcik7 14.03.2003 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Polecam mój albumikhttp://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=6294&q=d12b&k=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 26.07.2003 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 domek ok, jak możesz to wrzuć jakieś zdjęcia wnętrz. mam pytanie dlaczego z tyłu taki monolityczny płot? Jest tam raczej zielono i nie ma sąsiadów:http://foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=7&id=6294&q=d12b&k=10&nxt=0 o widze, że sąsiada poniosła fantazja, jak można...:http://foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=13&id=6294&q=d12b&k=10&nxt=9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcik7 30.07.2003 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 No więc pomiędzy deskami jest 3-4 milimetry przerwy więc nie jest tak źle, poza tym droga jest dosyć blisko a że i ludzie tamtędy spacerują to nie chciałem być przez nikogo obserwowany. Co do sąsiada to pozostawię to bez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts