robertcarlos 11.12.2020 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Cześć, potrzebuje rady odnośnie dobudowania 15cm ścianki aby wydłużyc aneks kuchenny. Automatycznie zmniejsze przy tym otwór drzwiowy w którym nie będzie drzwi. Jak i z czego dobudowac scianke aby nie popękało i było trwałe ? Ścianka ma 15cm szerokości. Zbudowane jest z czerwonego bloczka zapewne jest to cegła ceramiczna o szerokości 11.5cm. Prosze o poradę jak to przedłuży . Niestety nie moge podkuc posadzki w miejscu dostawianego murka ponieważ poniżej idą przewody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.12.2020 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Najprościej z możliwych sposobów - dwa druty zakotwiczone w istniejącą ściankę na długość budowanej. na to zaprawa startowa i pierwsza warstwa ściany z bloczka gazobetonu np marketowego.I tak kolejno - co rząd w zaprawę kotwić w ścianę na co najmniej 1/3 głębokości, murować z "przewiązaniem" Wykończyć kątownikami do płyt GK i otynkować - gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertcarlos 11.12.2020 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 (edytowane) Czy bloczek powinien być szerokości 12cm ? następnie zaprawa do 15 ? aktualnie są tam zamontowane naroża, czy je wymontować i lekko zbic tynk starej ściany i nałożyć siatke na połączeniu ? Jeśli chodzi o kotwę zakotwiczyć ja w starej ścianie i w gazbetonie wywiercic otwór i tylko zakleić ? bloczków będzie 4 sztuki na wysokości to mogę każdy zakotwiczyćCzy może być normalny pręt np 12 i wsadzić go wstarą ścianę i bloczek zaklejając kotwą w płynie CPS 300 i oczywiście zaprawa też na łączeniu ? Edytowane 11 Grudnia 2020 przez robertcarlos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.12.2020 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Tak najlepiej zbić tynk i wszelkie farby wykończenia, im bardziej nierówno tym lepiej się przyklei i nie będzie pękać. Co do zbrojenia to tak im więcej tym ścianka będzie sztywniejsza. Tynk tak jak napisałeś będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertcarlos 11.12.2020 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 jakiej zaprawy użyć i czy dużo jej dawać ? bok ściany skułem około 5cm aby połączyć siatką a od czoła podziurkowałem tynk obijając młotkiem aby było lepsze połączenie. Posiadam Goldband którym otynkuję później sciane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.12.2020 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Klej do gazobetonu, worek Ci wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts