Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wylać murek pod skosem pod furtką

Recommended Posts

Witam

Mam taki mały problem na działce. Mam otóż taką furtkę:

1111.jpg

Niestety nie ma ona podmurówki i jak pada cała woda leje się na działkę i zalewa dom.

Chciałbym zrobić pod tą furtką podmurówkę pod skosem mniej więcej taką:

2222.jpg

Nie wiem jak się za to zabrać. Czy najpierw wylać prostokątny murek, poczekać a potem zrobić skosy? No i jak to uzbroić żeby się trzymało kupy?

Najważniejsze żeby było to stabilne i w miarę szczelne

Proszę o poradę.

Najlepiej wychodzi to w sposób - robisz zbrojenie np z drutu 6mm w kształcie zbliżonym do pożądanego (przestrzenną figurę geometryczna od wzorującą ten kształt) - to co na rysunku ale mniejsze wymiarami o 3-4 cm - (to będzie grubość betonu przykrywający zbrojenie). Rozrabiasz półsuchą zaprawę betonową i wypełniasz zbrojenie, dokładasz i formujesz na kształt 1:1 i wtedy delikatnie spryskujesz wodą, zacierasz tacą na gładko.

Do betonu możesz dodać zaprawy uszczelniającej( dostępna jako hydro-beton, lub beton-szczel).

Dla wprawnych możesz zrobić formę z desek i wylać to odwrotnie - później odwrócić na podbudowę i gotowe

Co za kombinacje?

Przede wszystkim wyszaluj z desek korytko z pożądanym kształtem i spadem, troszkę zbrojenia (ze 3-4 pręciki), polej wodą, gęsta zaprawa z wora (nie najtańsza) i wio. Zatrzyj pacą styro (lub kawałkiem styropianu), po kilku godzinach (jak zacznie wiązać) ponownie i tyle. Za 2 dni rozszaluj.

Co za kombinacje?

Przede wszystkim wyszaluj z desek korytko z pożądanym kształtem i spadem, troszkę zbrojenia (ze 3-4 pręciki), polej wodą, gęsta zaprawa z wora (nie najtańsza) i wio. Zatrzyj pacą styro (lub kawałkiem styropianu), po kilku godzinach (jak zacznie wiązać) ponownie i tyle. Za 2 dni rozszaluj.

I rób tak każdego roku -zapomniałeś napisać.

Nawet nie wziąłeś pod uwagę warunków i do czego ma to służyć,no cóż ....widziałem "fachowców" co zbroili elektrodami....to też "pręciki"