pysy 11.12.2020 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Witam Mam taki mały problem na działce. Mam otóż taką furtkę: Niestety nie ma ona podmurówki i jak pada cała woda leje się na działkę i zalewa dom. Chciałbym zrobić pod tą furtką podmurówkę pod skosem mniej więcej taką: Nie wiem jak się za to zabrać. Czy najpierw wylać prostokątny murek, poczekać a potem zrobić skosy? No i jak to uzbroić żeby się trzymało kupy? Najważniejsze żeby było to stabilne i w miarę szczelne Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.12.2020 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Najlepiej wychodzi to w sposób - robisz zbrojenie np z drutu 6mm w kształcie zbliżonym do pożądanego (przestrzenną figurę geometryczna od wzorującą ten kształt) - to co na rysunku ale mniejsze wymiarami o 3-4 cm - (to będzie grubość betonu przykrywający zbrojenie). Rozrabiasz półsuchą zaprawę betonową i wypełniasz zbrojenie, dokładasz i formujesz na kształt 1:1 i wtedy delikatnie spryskujesz wodą, zacierasz tacą na gładko.Do betonu możesz dodać zaprawy uszczelniającej( dostępna jako hydro-beton, lub beton-szczel). Dla wprawnych możesz zrobić formę z desek i wylać to odwrotnie - później odwrócić na podbudowę i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 15.12.2020 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Co za kombinacje? Przede wszystkim wyszaluj z desek korytko z pożądanym kształtem i spadem, troszkę zbrojenia (ze 3-4 pręciki), polej wodą, gęsta zaprawa z wora (nie najtańsza) i wio. Zatrzyj pacą styro (lub kawałkiem styropianu), po kilku godzinach (jak zacznie wiązać) ponownie i tyle. Za 2 dni rozszaluj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.12.2020 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Co za kombinacje? Przede wszystkim wyszaluj z desek korytko z pożądanym kształtem i spadem, troszkę zbrojenia (ze 3-4 pręciki), polej wodą, gęsta zaprawa z wora (nie najtańsza) i wio. Zatrzyj pacą styro (lub kawałkiem styropianu), po kilku godzinach (jak zacznie wiązać) ponownie i tyle. Za 2 dni rozszaluj. I rób tak każdego roku -zapomniałeś napisać. Nawet nie wziąłeś pod uwagę warunków i do czego ma to służyć,no cóż ....widziałem "fachowców" co zbroili elektrodami....to też "pręciki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.12.2020 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 A może w futrce obsadzić krawężnik wjazdowy (drogowy) "na leżąco" na podbudownie z chudego betonu?Od razu jest pod skosem z jednej strony, chyba, że autorowi zależy na skosach po obydwu stronach furtki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 16.12.2020 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 Tak, jak pisał Stolarz, lej do takiego przygotowanego szalunku. Ja tylko dodam, że na jednym końcu, zrób sobie taki kosz do lania betonu, potem rozbierasz szlifujesz/uzupełniasz ten kawałek i masz, jak chciałeś. Nie wiem, po co to, ale fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 16.12.2020 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 Jaki kąt? Albo jaka szerokość i "wznios"?Jak w miarę płasko (powiedzmy do 10 cm wzniosu przy 40 szerokości) to zrobić gęsty i prawie suchy beton, zalać na prostokąt, wziąć dwie pace i zaciągnąć.Albo krawężnik drogowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts