Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie na podczerwień rachunki

Ekwador

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem do końca ale ani Tobie ani mi to nie grozi bo mamy instalacje nie na pełne pokrycie więc będziemy zerowani w styczniu i lipcu

To trochę dziwne a jak ktoś ma w tej chwili w magazynie powiedzmy 5MWh to co też mu wyzerują Chodzi mi o posiadaczy dużych instalacji.

Wyzeruja jedną taryfę zerują drugą taryfę a reszta przejdzie dalej

a jak ja mam na koniec listopada 335kWh w I w magazynie (po opuście) a w II 500 kWh zużycia zużyję w grudniu powiedzmy 200 kWh w I i 300 kWh w II to jak to będzie rozliczone? Czy zapłacę tylko z II czy resztką I skompensują część II??

Przeszło na 2 taryfę i zamiast płacić za 800kwh taniej płacisz za 665kwh taniej a w magazynie masz 0

sorry i dziękuje bardzo za wyjaśnienie, mnie to bardzo pasuje. I to w sumie potwierdza słuszność i zasadność taryfy g12w przy PV póki co, bo nie wiadomo jak będzie.

Nie mam jeszcze rozliczenia jestem na tym samym etapie co ty ale sugerując się tym filmem to powinno być tak jak piszę. Dlatego instalacja na niepełne pokrycie i zwrot w niecałe 4 lata

Ja trochę pojechałem po bandzie i postanowiłem się jakoś zbliżyć do uzysku z moich PV, choć tego nie planowałem i założyłem klimatyzator do grzania. Miał grzać salon ale daje radę jak na razie ogrzać cały parter. Jeden z grzejników któy mam na podliczniku 500w na poddaszu pobrał do dziś 5,7kwh od 1 grudnia wieć ciepło z dołu idzie również na górę. Jest jeszcze podogówka 380W w pazdzierniku poszło na grzanie ok 180kWh w listopadzie już 370kWh, ciekaw jestem grudnia.

Co do zwrotu to nie wiem jak to policzyć czy pokrycie zużycia przez PV łącznie z autokonsumpcja?

Ale jak uwzględnić klimę która zredukuje zużycie prądu o lekko licząc 2MWh/rok , to by wydłużyło zwrot z PV.

Wydaje mi się że ponieważ obie innowacje zostały zainstalowane w tym samym czasie mniej więcej to trzeba porównać dotychczasowe zrzucie do zużycia z klimą pomniejszonego przez uzysk z PV. Zamiast płacić za prąd ok 3800-4000 rocznie, wyjdzie ok 500 zł , zwrot po ok 4 latach jak piszesz

Edytowane przez gawel

Aktualnie od kilku dni mam ustawione 21stopni ogólna temeperature i 23 kuchnia salon 2 pokoje w godzinach 14-20 . Kotłownia 18 i zużywa mi 42kwh . Codziennie powtarzalnie co do kwh . Zamierzam teraz sprawdzić metodę z akumulacją , a później cały dzień 23 wszędzie . Chociaż zastanawiam się czy nie zmienić ze w nocy do 18 by zbijało a pózniej od 7 do 21 spowrotem , chociaż nwm czy i tak na to samo nie wyjdzie .

musisz spróbować.

Mi patent z obniżaniem temp na noc w pokojach których nie przebywam i w dzień kiedy nas nie ma przyniósł oszczędności rzędu 5-10kWh/dobę - przynajmniej tak mi się wydaje . Porównuje z miesiącem grudniem roku ubiegłego gdzie w grudniu 2019 zużyłem 1530kWh - co daje 49kWh na dobę na całkowity prąd w domu. A grzałem cały czas tzn. 21 sc C w dzień i 19 w nocy bo w domu siedziała małża na macierzyńskim z małym dzidziusiem i nie mogli marznąć ( do tego pewnie też więcej prądu poszło na gotowanie i ciepłą wodę bo było to w ciągu dnia używane a teraz tak na prawdę używane jest dopiero od godziny 15 kiedy wrócimy do domu) .